Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφύγων βάσανα.. ακόμα μια φορά... Μάθημα ανθρωπιάς: Ιρανοί μετανάστες έσωσαν πυροσβέστες σε χαράδρα της Λέσβου

από τον Μ ... 

Μαθήματα ανθρώπινης αλληλεγγύης έδωσαν τέσσερις ιρανοί μετανάστες το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μυτιλήνη.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/29aa556405cf5836c31304405e00b137.jpg?itok=1IlpxBen


Περπατώντας από την περιοχή της Συμαμνιάς, όπου είχαν αποβιβασθεί, προς την πόλη της Μυτιλήνης, υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες της ανατροπής και της πτώσης σε χαράδρα ενός πυροσβεστικού οχήματος στο οποίο και επέβαιναν δυο πυροσβέστες. Αποτέλεσμα της ανατροπής ήταν ο εγκλωβισμός των δυο ανδρών.

Οι τέσσερις Ιρανοί κατέβηκαν στη βάθους πέντε μέτρων απότομη πλαγιά, προσέγγισαν το όχημα και προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τους τραυματίες πυροσβέστες. Μάλιστα, παρέμειναν εκεί και βοήθησαν και στην επιχείρηση ανάσυρσης των εγκλωβισμένων πυροσβεστών και στην παραλαβή τους από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο αστυνομικός Συμεών Δουκάκης που ήταν παρών στο συμβάν δήλωσε στην ΕΡΤ1: «Οι μετανάστες από το Ιράν βοήθησαν ουσιαστικά στον απεγκλωβισμό των πυροσβεστών και μάλιστα τραυμάτισαν τα χέρια και τα πόδια τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απεγκλωβισμού. Τους ευχαρίστησα και τους έδωσα συγχαρητήρια για την πράξη τους προς τους συνανθρώπους τους που βρίσκονταν σε κίνδυνο».

Οι δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου νοσηλεύονται προληπτικά αφού διαπιστώθηκε πως δεν φέρουν σοβαρά τραύματα. Οι τέσσερις Ιρανοί συνέχισαν με τα πόδια το ταξίδι τους για τη Μυτιλήνη
#RefugeesWelcome: Ογκώδεις διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Μαδρίτη και Κοπεγχάγη - Συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα
Δεκάδες δράσεις αλληλεγγύης και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη σήμερα, Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, Πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης για τους πρόσφυγες με σύνθημα «Πρόσφυγες, καλώς ήρθατε» και το hashtag #RefugeesWelcome - Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 στο Σύνταγμα η συγκέντρωση ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο και η πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/munich-welcome.jpg?itok=76zAf3u7

Η φωτογραφία, απόψε, από το Μόναχο, τόπο προορισμού χιλιάδων προσφύγων.
Απαντώντας στη συνεχή αδιαφορία των κυβερνήσεων της Ευρώπης και της κακομεταχείρισης που δέχονται οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, οι πολίτες της Ευρώπης στέλνουν το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα στους πρόσφυγες: Ευπρόσδεκτοι!

Οι πλατείες πολλών πόλεων της Ευρώπης γεμίζουν φωνές αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες πολέμου και ενάντια στο ρατσισμό και την αδιαφορία της Ευρώπης απέναντι στην προσφυγική κρίση.
Οι δήμαρχοι Βαρκελώνης, Παρισιού, Λαμπεντούζα και Μυτιλήνης καλούν την ΕΕ να βοηθήσει τους πρόσφυγες
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπ. Γαληνός, κάλεσαν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες να μην γυρίσουν την πλάτη στους πρόσφυγες, δηλώνοντας ότι οι πόλεις τους είναι έτοιμες να τους φιλοξενήσουν.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/syroiprosf_2_0.jpg?itok=TkvBReDt

"Οι πόλεις της Ευρώπης είναι έτοιμες να γίνουν καταφύγια. Τα κράτη αποδίδουν το καθεστώς του εξόριστου, αλλά οι πόλεις στη συνέχεια παρέχουν αυτό το καταφύγιο", γράφουν οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες σε ένα μανιφέστο που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais με τον τίτλο "Εμείς, οι πόλεις της Ευρώπης".
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από την Άντα Κολάου, την Αν Ινταλγκό, τον Σπύρο Γαληνό και την Τζιούζι Νικολίνι.
Το κείμενο υπογράφεται από τους ομολόγους τους της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, και άλλων τεσσάρων ισπανικών πόλεων. Είναι ανοικτή και σε άλλες υπογραφές και δημοσιοποιείται την παραμονή μιας κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.
"Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες μας που απαιτούν από εμάς επείγοντα μέτρα (...), απέναντι στις γειτονικές χώρες που οι δυνατότητές τους να δέχονται πρόσφυγες έχουν ξεπεραστεί, με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης που κάτι τέτοιο συνεπάγεται στην περιοχή".
Όμως "απέναντι στο ανθρώπινο είδος έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη", γράφουν. "Αν συνεχίσουμε να υψώνουμε τείχη, να κλείνουμε σύνορα, να αφήνουμε τη βρόμικη δουλειά σε άλλα κράτη για να κάνουν τους χωροφύλακες των συνόρων μας, ποιο μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο;"
"Οι δημοτικές υπηρεσίες μας εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια υποδοχής, δίνοντας τη δυνατότητα να παρέχονται τρόφιμα, στέγη και η αξιοπρέπεια σε εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια των κρατών".
"Ζητάμε (από τους ηγέτες) να μην γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις και να ακούσουν την κραυγή" για αλληλεγγύη.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, μία ακτιβίστρια κατά των εξώσεων που προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων, είχε ήδη καλέσει τον Αύγουστο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων-καταφυγίων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στην Αυστρία
Όπως αναφέρουν οι αυστριακές αρχές, σήμερα αναμένεται να φτάσει στη χώρα νέο κύμα προσφύγων από την Ουγγαρία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας, αναμένονται 6.000 - 8.000 νέες αφίξεις
Κλείνουν εθνική οδό στην Αυστρία για τους πρόσφυγες
Ο Super Mario της προσφυγιάς
Ο Σύρος Σαμίρ αλ Μούτφι δημιούργησε βίντεο που δείχνει τον Super Mario ως πρόσφυγα, θέλοντας να δείξει την οδύσσεια των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο φεύγοντας κυνηγημένοι από εμπόλεμες ζώνες.
Τις 432.761 έχουν φθάσει οι πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη οι οποίοι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση.
4.000 Γερμανοί στρατιώτες σε επιφυλακή για την άφιξη προσφύγων
Δεν συμμετέχει στο σύστημα κατανομής προσφύγων η Δανία
Εξευτελιστικές συνθήκες στο Rozske της Ουγγαρίας
Τις συνθήκες κάτω από τα όρια ανθρώπινης αξιοπρέπειας που επικρατούν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Rozske στην Ουγγαρία δείχνουν βίντεο που τραβήχτηκαν προ ημερών.
Πάνω από 10.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ στο 48ωρο
H γαλλική κοινή γνώμη κατέγραψε δραματική μεταστροφή και πλέον η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών τάσσεται υπέρ του ενδεχόμενου η χώρα τους να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες όπως τη Συρία, καταδεικνύει νέα δημοσκόπηση. Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Elabe επισήμανε ότι το ποσοστό των Γάλλων που τάσσονται υπέρ των μεταναστών αυξήθηκε στο 53% από 44% πριν από μία εβδομάδα
Η Γερμανία φιλοξενεί πρόσφυγες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ
Η Πολωνία είναι έτοιμη να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα
Επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της και η Αυστρία
Τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση της συρροής στα σύνορα ανακοίνωσε ο Φάιμαν
Οι μικροπωλητές που πουλάνε σε πρόσφυγες ένα μπουκαλάκι νερό για δύο ή τρία ευρώ παρουσιάζονται (δικαίως) σαν σύγχρονοι μαυραγορίτες. Πίσω από τους φτωχοδιάβολους όμως πολυεθνικές περιμένουν να βγάλουν εκατομμύρια από το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα των τελευταίων δεκαετιών
❝Ο πόλεμος ταΐζει καλύτερα τους ανθρώπους❞ Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Μάνα Κουράγιο»
Χρειάστηκαν μερικές φωτογραφίες με την Μέρκελ να υποδέχεται χαμογελαστή πρόσφυγες από τη Συρία ώστε η Γερμανία να λάβει σχεδόν εν μιά νυκτί το χρίσμα της πλέον φιλόξενης χώρας της Ευρώπης. Οι ευθύνες του Βερολίνου για τις συμφωνίες του Δουβλίνου, που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε ανοιχτό τάφο για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, ξεχάστηκαν σχεδόν αυτομάτως μαζί με τις ευθύνες της γερμανοκρατούμενης Ε.Ε. για την κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ασία και Μέση Ανατολή.
Ακόμη λιγότερα γράφτηκαν όμως για τα κέρδη που θα αποκομίσει ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας από το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Καθώς το γερμανικό κράτος ανέθεσε βασικές υπηρεσίες υποδοχής προσφύγων σε ιδιωτικές εταιρείες, μέσα σε λίγες ώρες είχε δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανία που στηριζόταν στον πόνο των ξενιτεμένων. Μονόκλινα δωμάτια ξενοδοχείων που νοικιάζονταν για 35 ευρώ τη βραδιά, τώρα δίνονται έναντι 175 για να στεγάσουν πέντε άτομα.
Η εταιρεία European Homecare, ο μεγαλύτερος πάροχος κατοικίας για πρόσφυγες στη Γερμανία, λειτουργεί ήδη 50 hostels, τα οποία από το 2013 της προσέφεραν 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να της αφαιρέσει ορισμένα συμβόλαια όταν έγινε γνωστό ότι φύλακας ενός hostel βασάνιζε τους πρόσφυγες.
Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει το κόστος για τη φροντίδα κάθε πρόσφυγα στα 12 με 14 χιλιάδες ευρώ και το πρώτο οικονομικό πακέτο που θα δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ.
Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι οι «Εβραίοι» του 21ου αιώνα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις κρίσεις του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και ταυτόχρονα ως φτηνό (ή δωρεάν) εργατικό δυναμικό που επιτρέπει τη συσσώρευση κεφαλαίου η οποία θα βοηθήσει το σύστημα να διατηρήσει την κερδοφορία του.
Οι τρόποι με τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μετατρέπονται σε φτηνό εργατικό δυναμικό ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελούν πάντα το πλέον απροστάτευτο τμήμα των εργαζομένων μιας χώρας στο οποίο δοκιμάζονται πειραματικά μισθοί και συνθήκες εργασίας που θα θεωρούνταν αδιανόητοι.

«Με λένε Abdi. Κάλεσε αυτό τον αριθμό, είναι η μητέρα μου»


Δεν υπάρχουν σχόλια: