Ο Ερβέ Φαλτσιανί εργαζόταν στην HSBC αντιγράφοντας καρτέλες με κινήσεις πελατών από το 2006 μέχρι το 2008 που αποδείκνυαν τις παράνομες τακτικές της τράπεζας η οποία διευκόλυνε χιλιάδες μεγάλους πελάτες της προκειμένου να φοροδιαφεύγουν στις χώρες τους. Τα στοιχεία που έδωσε τελικά στις Γαλλικές και Ισπανικές αρχές ήταν αποκαλυπτικά για το μέγεθος του δικτύου προστασίας (μέσω υπεράκτιων εταιριών) που είχε απλώσει η Ελβετική Τράπεζα για τους πελάτες της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν εγκληματίες και έμποροι όπλων.
Ο Φαλτσιανί διέφυγε στη Γαλλία το 2009 όταν οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές από την HSBC και εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Σε μια μυθιστορηματική εξέλιξη, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μέλη μυστικών υπηρεσιών τον έπεισαν να διαφύγει για την Ισπανία όπου και συνελήφθη αλλά μετά από παρέμβαση του Γάλλου εισαγγελέα που είχε προλάβει να εξετάσει το υλικό του Φαλτσιανί η Ισπανική κυβέρνηση πείστηκε να του προσφέρει άσυλο με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα για τους Ισπανούς πολίτες. Άσυλο του προσέφερε και η Γαλλία στην οποία ζει σήμερα ο Γαλλο-ιταλός. Ο Φαλτσιανί παρέδωσε όλα τα στοιχεία του στη Γαλλική κυβέρνηση και η λίστα μετονομάστηκε σε Λίστα Λαγκάρντ όταν η πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας αποφάσισε να δώσει τα ντοκουμέντα και σε άλλα κράτη προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
Οι χώρες με τις οποίες συνεργάστηκε ο Φαλτσιανί έχουν αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενες τα στοιχεία και εξαναγκάζοντας τους φοροφυγάδες πολίτες να πληρώσουν μέσω συμβιβασμών τους αναλογούμενους φόρους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν ότι «εξάντλησαν» τις πληροφορίες της Λίστας Λαγκάρντ αποκομίζοντας συνολικά 193 εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους βρετανούς πελάτες που χρησιμοποιούσαν την HSBC για να φοροδιαφεύγουν. Εκτός αυτού η HSBC κλήθηκε να καταβάλει στο Βρετανικό δημόσιο ακόμα 54 εκατομμύρια ευρώ ως πρόστιμο για τις υπηρεσίες ξεπλύματος χρήματος που προσέφερε.
Όλα αυτά στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα, ήδη 4 χρόνια μετά την παράδοση της λίστας από την Κριστίν Λαγκάρντ στις ελληνικές αρχές ακόμα δεν έχουμε δει παρά ελάχιστα μόνο έσοδα από την εκμετάλλευσή της. Σήμερα μαθαίνουμε ότι τελικά τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς ταξίδεψαν στη Γαλλία και πήραν πολύωρη κατάθεση από τον Φαλτσιανή. Η κατάθεση κρατήθηκε μυστική αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς που τον επισκέφτηκαν ήταν ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.
Ο Ερβέ Φαλτσιανί φαίνεται να είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τους Έλληνες εισαγγελείς, πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματά τους και να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, φέρεται να παρέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες για στοιχεία που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική λίστα Λαγκάρντ και ενδεχομένως να δρομολογήσουν νέες εξελίξεις.
Η είδηση θα έπρεπε να μονοπωλεί τα ΜΜΕ της Ελλάδας, δεδομένου και του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής που φαίνεται να έχουν κηρύξει όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία. Περιέργως όμως όχι μόνο υποβαθμίστηκε από τα ίδια τα μέσα που υποτίθεται ότι ενδιαφέρει αλλά επιχειρήθηκε ο Φαλτσιανί να εμφανιστεί ως αναξιόπιστος μάρτυρας.
Έτσι στην πλειοψηφία των δημοσιευμάτων διαβάζουμε ότι «Εισαγγελικές πηγές ωστόσο που γνωρίζουν το θέμα αμφισβητούν την αξιοπιστία του Φαλτσιανί, ο οποίος έχει «μπλεξίματα» με την δικαιοσύνη και τονίζουν ότι η δικαιοσύνη έχει ήδη στα χέρια της την λίστα Λαγκάρντ».
Τα «μπλεξίματα» που βλέπουν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές δεν είναι άλλα από την δίωξη που του έχει ασκήσει η ίδια η HSBC για υποκλοπή δεδομένων στην Ελβετία. Μάλιστα κανείς (ούτε η HSBC) αμφισβητεί την αξιοπιστία των δεδομένων παρά μόνο τον διώκει θεωρώντας ότι η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων των πελατών της τράπεζας της δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα.
Και πολύ καλά της έκανε, αν θέλετε και το σχόλιό μας. Η ελληνική δικαιοσύνη άλλωστε στην περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος και έφερε στη δημοσιότητα την Λίστα μετά από μήνες προσπάθειας να θαφτεί ή να υποβαθμιστεί η υπόθεση, έχει ήδη αποφανθεί ότι η δημοσίευση των στοιχείων υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η οποία έχει πρόσβαση στα δεδομένα της λίστας Φαλτσιανί μέσω του ICIJ (Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητικής Δημοσιογραφίας) έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει δύο πρωτοσέλιδα υποστηρίζοντας ότι γνωρίζει δεκάδες ακόμα έλληνες που φοροδιέφευγαν και δεν υπήρχαν στη πρωτότυπη Λίστα Λαγκάρντ αλλά περιέργως δεν έχει προχωρήσει στην αποκάλυψη της λίστας. Έχει μόνο φωτογραφίσει άτομα που φέρεται να έχουν αποκρύψει ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δημιουργώντας έτσι την αίσθηση αντί για αποκάλυψη ο στόχος του δημοσιεύματος ήταν η νουθεσία των φοροφυγάδων...
Πιο συγκεκριμένα, από το ηλεκτρονικό υλικό φαίνεται να προκύπτουν κοινές εταιρίες και πρόσωπα τα οποία λειτουργούσαν ως μεσάζοντες στη διακίνηση χρημάτων. Οι εισαγγελείς, κανόνισαν ακόμη ένα ραντεβού με τον κ. Φαλτσιανί το οποίο θα γίνει μετά τις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε ευρωπαϊκές χώρες για τη διασταύρωση των στοιχείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου