Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, καθώς και της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, προχώρησε ο οίκος Moody`s.
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012
Καληνύχτα Ευρώπη; Υποβάθμιση 6 ευρωπαϊκών χωρών από τη Moody’s
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας και της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, καθώς και της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, προχώρησε ο οίκος Moody`s.
Παράλληλα στην υποβάθμιση έξι ευρωπαϊκών χωρών ο αμερικανικός οίκος σχεδιάζει να υποβαθμίσει επίσης την Γαλλία τη Βρετανία και την Αυστρία. Στη Ρώμη που καταβάλει προσπάθειες με προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων να βγει από το στόχαστρο των αγορών, η υποβάθμιση έρχεται να επιδεινώσει το κλίμα.
Αδικαιολόγητη υποβάθμιση;
Η Ιταλία υποβαθμίζεται και πάλι από τον οίκο Moody’s και η ανησυχία για τυχόν νέες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, κυριαρχούν για μία ακόμη φορά στα πρωτοσέλιδα.
«Μια υποβάθμιση πραγματικά αδικαιολόγητη», επιμένει η πλειοψηφία των σχολιαστών, αλλά κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει, πλέον, την λογική των οίκων αξιολόγησης.
«Η Ιταλία παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα και ανησυχεί». Το επιβεβαίωσαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όσο και η υπουργός Εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι. Έστω και αν προσθέτουν : «δεν είμαστε Ελλάδα».
Το 67% των ερωτηθέντων, πάντως, σε γκάλοπ του τηλεοπτικού δικτύου Sky Italia, στηρίζει τις διαμαρτυρίες των ελλήνων. Σε δυο εβδομάδες ολοκληρώνεται, στην Ιταλία, η διαπραγμάτευση για το εργασιακό και ουδείς ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει.
Όσο για την κυβέρνηση Μόντι, αποφάσισε να «αποσύρει» την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2020. Μια προσπάθεια που κρίνεται ασύμφορη, ιδιαίτερα σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης.
Καλά δεν ήταν μόνο η ταπεινή Ελλάδα το πρόβλημα;
Τι θα γίνει τώρα που τα αρπαχτικά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού βάζουν στο στόχαστρο ομαδικά και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης;
Μήπως θα αργήσει για πολύ και η ώρα των κραταιών εταίρων, Γερμανίας και Γαλλίας;
Ίσως, γι’ αυτό το λόγο άρχισαν να ακούγονται σιγά σιγά αλλά όλο και πιο δυνατά φωνές εναντίον της πολιτικής της τρόικα και της Μέρκελ.
Ακόμη και από ηγέτες των παντελώς κατά τα άλλα αναξιόπιστων Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Όπως αυτή του Φρανσουά Ολάντ, υποψηφίου του Σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας.
Κάποιοι βέβαια παραμένουν αδιόρθωτοι. Συνεχίζουν τους εκβιασμούς και προς τις προκλήσεις. Αφού σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου «Μπλόκο τέθηκε και στο Eurogroup της Τετάρτης», ενώ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις!
Μοναδική λύση είναι να ενταθεί ο αγώνας των Ελλήνων πολιτών σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελική ανατροπή της πολιτικής της τρόικα και των εγχώριων εγκάθετών της.
Ετικέτες
΄Πολιτική,
Γαλλία,
Γερμανία,
Δημόσιο Χρέος,
Κρίση Οικονομική Κρίση Χρέους,
Λιτότητα,
Σχόλια,
Τρόικα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου