Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Μαφιόζικη εκτέλεση του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, μια δολοφονία που έγινε καθαρά με μαφιόζικο τρόπο, δημιουργεί έντονα ερωτηματικά.


Είναι η πρώτη ενέργεια τέτοιου τύπου που καταγράφεται και σηματοδοτεί μια διαφορετική εξέλιξη σ’ ότι αφορά την ελευθερία του τύπου στη χώρα μας αλλά και στον κρυφό ή ανοικτό πόλεμο μεταξύ δημοσιογραφικών, εκδοτικών αλλά και επιχειρηματικών συμφερόντων.


Περιμένουμε το αν και πόσο θα προχωρήσει η έρευνα για την ανακάλυψη τόσο των φυσικών δραστών όσο και των ηθικών αυτουργών αυτής της δολοφονικής επίθεσης.


Η πρόσφατη ταυτοποίηση από την πλευρά των αστυνομικών αρχών του όπλου της επίθεσης μ' εκείνα της Σέχτας των Επαναστατών, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα αυτής της δολοφονικής επίθεσης.

Είναι ένα πλήγμα - από μηχανισμούς και δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το πέπλο της τρομοκρατίας , που επιδιώκουν το κτύπημα των δημοκρατικών θεσμών και ειδικότερα της ελεύθερης έκφρασης.

Επιδιώκει να λειτουργήσει και εκφοβιστικά απέναντι σ' όσους θέλουν να υπηρετήσουν την ερευνητική δημοσιογραφία.



Δολοφονήθηκε ο Σ. Γκιόλιας




Δολοφονήθηκε, στις 5.20 τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι του στην οδό Δαιδάλου 21 στην Ηλιούπολη, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν, από τον τόπο της δολοφονίας, είκοσι κάλυκες από πυροβόλο όπλο.


Έρευνες διεξάγει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, για τις συνθήκες και τα κίνητρα της δολοφονίας, τα οποία εξακολουθούν να είναι αδιευκρίνιστα, ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει καμία εκδοχή.


Σύμφωνα με μία μαρτυρία που εξετάζουν οι αστυνομικοί, οι δράστες φορούσαν στολές πιθανόν Σεκιούριτι ή Δημοτικής Αστυνομίας και ήταν τουλάχιστον τρεις.


Ο ένας από αυτούς χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματος του 37χρονου δημοσιογράφου, λέγοντάς του από το θυροτηλέφωνο ότι κλέβουν το αυτοκίνητό του και όταν κατέβηκε στην είσοδο τον "γάζωσαν" με πιστόλι των 9 χιλιοστών.


Από το σημείο συλλέχθηκαν 20 κάλυκες από πυροβόλο όπλο.


Εκτιμάται ότι δράστες είναι τρία άτομα που διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.


Σύμφωνα με μία μαρτυρία που εξετάζουν οι αστυνομικοί, οι δράστες φορούσαν στολές πιθανόν Σεκιούριτι ή Δημοτικής Αστυνομίας και ήταν τουλάχιστον τρεις.


Οι αστυνομικοί θεωρούν βέβαιο, ότι οι δράστες διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας Honda Civic, το οποίο βρέθηκε καμένο γύρω στις 7 το πρωί στην οδό Ηλιουπόλεως σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τον τόπο της δολοφονίας.


Το αυτοκίνητο αυτό εκλάπη από τον Άλιμο, το περασμένο Σάββατο 17/7/2010 και είχε δηλωθεί η κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Σημειώνεται ότι στο σπίτι ήταν η σύζυγός του, η οποία έχει υποστεί ισχυρό σοκ, μαζί με το ανήλικο παιδί τους.


Ο Σωκράτης Γκιόλιας το τελευταίο διάστημα εργαζόταν ως διευθυντής στο ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 989" και φέρονταν ως ένας από τους διαχειριστές του blog troktiko, ενώ υπήρξε και για χρόνια στενός συνεργάτης του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.


"Πρόκειται για ένα πλήγμα στην ελευθεροτυπία και τη μάχιμη δημοσιογραφία" δήλωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, με αφορμή τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: