- Το Κόσοβο έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους από τα οποία το 90% είναι Αλβανοί.
- Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ( ΙCJ) - έχει εκδώσει 24 γνωμοδοτήσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα , κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών .
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου
Διακηρύσσοντας τη μονομερή απόσχιση της το 2008, η σερβική επαρχία του Κοσόβου δεν έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ό το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης(ICJ), σε μια απόφαση που ενισχύει, βεβαίως, τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.
Αν και δεν είναι δεσμευτική, η θέση που εξέδωσε το δικαστήριο του ΟΗΕ που ασχολείται με τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ κρατών, είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Σερβία και θα ωθήσει και άλλες χώρες να μιμηθούν τις 69 που έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου . Εξέλιξη που θα οδηγήσει στην εισδοχή της Πρίστινα στα Ηνωμένα Έθνη.
«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου δεν εμπεριέχουν καμία απαγόρευση που να παρεμποδίζει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας," δήλωσε ο δικαστής Hisashi Owada, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, σε μια γνωμοδότηση που εγκρίθηκε με εννέα ψήφους υπέρ και πέντε κατά από το δικαστήριο της Χάγης.
«Η Επιτροπή καταλήγει επομένως ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου 2008 δεν παραβιάζει τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου».
Μακριά από οποιαδήποτε διφορούμενη απόφαση, το δικαστήριο δεν έχει αφήσει έτσι κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
«Πρόκειται για ένα άπερκατ στο σαγόνι» είπε ένας διπλωμάτης σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Σερβία.
Το Βελιγράδι και η Μόσχα παραμένουν σταθερά στις θέσεις τους
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Σκεντέρ Hyseni, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θέτει στη Σερβία την απαίτηση να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.
"Αναμένω από τη Σερβία να στραφεί σε μας για να συζητήσουμε για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σημασίας", είπε στο Reuters. "Αλλά οι συνομιλίες αυτές είναι δυνατές μόνο με τη μορφή διαπραγματεύσεων μεταξύ κυρίαρχων κρατών."
«Μετά τη γνωμοδότηση θα ξεκινήσει μια καινούργια φάση. Θα ξεκινήσει η φάση σταθεροποίησης της χώρας μας. Η φάση αυτή περιλαμβάνει την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στα ΗΕ. Το διάστημα αυτό θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όλα τα τεχνικά προβλήματα με τη Σερβία», δήλωνε πρόσφατα ο Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Ως τεχνικά θέματα ο Χασίμ Θάτσι εννοεί το τελωνείο, τον έλεγχο στα σύνορα και το θέμα των αγνοουμένων στον πόλεμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Σερβία την έχει απορρίψει, όπως και η Ρωσία, η οποία διαθέτει και το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς επανέλαβε την Πέμπτη ότι το Βελιγράδι δεν θα αλλάξει πολιτική απέναντι στο Κόσοβο, παρά τη θέση που έλαβε το ICJ.
"Δεν βλέπουμε κανένα ουσιαστικό λόγο για να αλλάξει η θέση αρχών μας σχετικά με το Κόσοβο, ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης που δεν ήταν ομόφωνη," είπε στο Reuters. "Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας." «Το Κοσσυφοπέδιο ήταν και είναι και ήταν τμήμα της Σερβίας», διακηρύσσει.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς δήλωσε την Πέμπτη, επίσης, ότι η χώρα του «δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία διακηρύχθηκε μονομερώς", προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι θα «εξετάσει την ανάληψη περαιτέρω δράσης".
Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, δεν παρέχει καμία νομική βάση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Η Ουάσιγκτον που είχε υποστηρίξει τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου έστειλε ένα νέο μήνυμα στο Βελιγράδι.
«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι νόμιμη, και υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή. Είναι πλέον καιρός η Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον", δήλωσε ο PJ Crowley, εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σύντομο σχόλιο που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η Σερβία έχασε τον έλεγχο του Κοσόβου το 1999, μετά από 78 ημέρες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ που επέμβηκε με το πρόσχημα να θέσει τέλος στον διετή πόλεμο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Η επαρχία με την αλβανική πλειοψηφία τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, ενώ το ΝΑΤΟ «επέβλεπε» την κατάπαυση του πυρός.
"Αυτό είναι μια κακή είδηση για μια σειρά από κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν αποσχιστικά κινήματα», είπε ο Edwin Bakker, ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Clingendael για τις Διεθνείς Σχέσεις.
«Η απόφαση αυτή οδηγεί στην ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη", δήλωσε ο Bakker. «Αυτό θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά από το χωρισμό του Πακιστάν στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μια χώρα θα γίνει ανεξάρτητη στον παγκόσμιο χάρτη, παρά την ισχυρή αντίθεση της χώρας από την οποία αποχωρίζεται."
Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου παρέχει επίσης ένα πεδίο για τους διπλωμάτες για να προσπαθήσουν να συνάψουν σχέσεις εργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, ως προϋπόθεσης για την εισδοχή της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τον Bernard Kouchner, πρώην εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο, η ανεξαρτησία της επαρχίας είναι «αμετάκλητη» και η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου "είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να τεθεί τέλος στη νομική συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα."
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προτρέπει το Κόσοβο και τη Σερβία να κατευθυνθούν "στο δρόμο του πολιτικού διαλόγου, για να υπερβούν τα πρακτικά προβλήματα (...) που υπάρχουν μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα προς το συμφέρον όλων και πρώτα απ ' όλα προς το συμφέρον της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου.
Ας σημειωθεί, ότι
Οι περισσότερες χώρες μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο, αλλά θεωρείται ότι πολλές θα το πράξουν, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Μέχρι στιγμής 69 από τα 192 κράτη των Ηνωμένων Εθνών τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης. Ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η γειτονική Αλβανία και η Κροατία.
Ανάμεσα σ’ εκείνες που αντιτίθενται περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Κίνα και η Βοσνία.
Η ΕΕ δεν είναι ενωμένη στο θέμα - η Ισπανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε από 27 μέλη της που είναι αντίθετα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου