Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Νέα φαινόμενα φυλετικής και ρατσιστικής βίας στη Νότια Αφρική



Καθώς το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τελείωσε , το φάσμα ξενοφοβικής βίας η οποία είχε 62 θύματα πριν από δύο χρόνια επανήλθε στη Νότια Αφρική . Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια κωμόπολη του Γιοχάνεσμπουργκ , αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο κύμα ρατσιστικών επιθέσεων .



Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν πολίτες της Ζιμπάμπουε και της Μοζαμβίκης , αλλά και Νοτιοαφρικανοί. Ο στρατός της Νότιας Αφρικής κλήθηκε να ενισχύσει την αστυνομία για να περιπολεί στο δήμο του KYA Sands. Τουλάχιστον δέκα άτομα συνελήφθησαν .



Υπήρχε ανησυχία για μια νέα έξαρση της ρατσιστικής βίας μετά το σφύριγμα της λήξης του Μουντιάλ.. Η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει στις 12 Ιουλίου , μία ημέρα μετά το τέλος της διοργάνωσης, σε δήμους της περιοχής του Ακρωτηρίου μετά τις επιθέσεις και τις απειλές που απευθύνονταν σε μετανάστες.



Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε τονίσει την Τρίτη 13 Ιουλίου πως υπάρχει φόβος ότι θα υπάρξει φυγή των μεταναστών από τη Ζιμπάμπουε για να αποφύγουν « τις απειλές της ξενοφοβικής βίας στη Νότιο Αφρική μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.» "Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου , η κίνηση στα σύνορα σημαδεύτηκε από την παρουσία φορτηγών φορτωμένων με έπιπλα και άλλα αντικείμενα οικιακής χρήσης , γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι αναμένουν κρούσματα της ξενοφοβικής βίας και επιχειρούν να στείλουν τα υπάρχοντά τους στη Ζιμπάμπουε ώστε να μειώσουν τις απώλειες και να τους δώσει τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα γρήγορα εάν χρειαστεί", αναφέρει ο ΙΟΜ .



Τον Μάιο του 2008 , οι φτωχοί Νοτιοαφρικανοί είχαν επιτεθεί σε γείτονές τους από τη Ζιμπάμπουε , τη Μοζαμβίκη και τη Σομαλία , κατηγορώντας τους ότι τους κλέβουν τις θέσεις εργασίας και ότι συμβάλουν στην εγκληματικότητα . Η βία που ξέσπασε είχε αφήσει 62 νεκρούς και περισσότερους από 100.000 άστεγους . Οι αλλοδαποί κατηγορούνται ότι παίρνουν τις δουλειές των ντόπιων στη χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 25% .



Κατά τα τελευταία δύο χρόνια , πιεσμένοι από την κατάρρευση της οικονομίας , εκατομμύρια πολίτες της Ζιμπάμπουε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Νότια Αφρική , το Ελ Ντοράντο για πολλούς οικονομικούς μετανάστες από την ευρύτερη περιοχή.



Η πραγματικότητα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική είναι αρκετά σκληρή. Αυτό αποκαλύπτει και μια έκθεση του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε πρόσφατα.



Η έκθεση αναφέρεται στα μείζονα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νότια Αφρική – το εκπαιδευτικό σύστημα που βρίσκεται υπό διάλυση, την «υπερ – ρυθμισμένη» οικονομία, και την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση που είναι η «ακραία» και διαρκώς ογκούμενη ανεργία, και ειδικότερα η ανεργία μεταξύ των μαύρων νέων που τώρα αγγίζει το 50% !





Πέρα από τη γνωστή λογική που προσεγγίζει τα προβλήματα ο ΟΟΣΑ, η επισήμανση του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας είναι σημαντική.

Το κοινωνικό, οικονομικό μέλλον αυτής της χώρας θα περάσει μέσα από ισχυρή δοκιμασία. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχνάμε παρόλο που τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι πλέον στραμμένα πάνω της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: