Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Η οικονομική κρίση απειλή για την εκστρατεία αντιμετώπισης του AIDS;


Η αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS, η πρόληψη και η προαιρετική εξέταση, η πρόοδος στην ανάπτυξη ενός εμβολίου : οι στόχοι αυτοί θα είναι κεντρικής σημασίας για την 18ε Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS , η οποία πραγματοποιείται στη Βιέννη από 18 έως 23 Ιουλίου , όπου περισσότεροι από 20.000 ερευνητές , γιατροί και μέλη οργανώσεων θα συζητήσουν σχετικά με μια ασθένεια που προκαλεί 2.000.000 θανάτους ετησίως . Όμως το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στη Διάσκεψη της Βιέννης θα είναι η χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του AIDS, που αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση .


Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες , η πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορεί να σταματήσει.




Η οικονομική κρίση ανάγκασε όλες τις δωρήτριες χώρες να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους ή να μειώσουν τις ενισχύσεις τους . Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV , δεν σταματάει βεβαίως να αναπτύσσεται. Από τα 15 εκατομμύρια οροθετικών ατόμων που έχουν ανάγκη θεραπείας σε χώρες με χαμηλά ή μέτρια εισοδήματα , σχεδόν 10 εκατομμύρια δεν είναι σε θέση να τη λάβουν. Αλλά η καθολική πρόσβαση στη θεραπεία γίνεται ακόμη πιο επιτακτική καθώς αποτελεί τον πυλώνα της νέας στρατηγικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα UNAIDS , η οποία συντονίζει τις δραστηριότητες των διαφόρων οργάνων των ΗΕ κατά της νόσου, και η οποία προωθεί την αξιοποίηση μιας τριπλής θεραπείας ως προληπτικού όπλου ενάντια στη μετάδοση του ιού HIV.


Εντυπωσιακή είναι η επέκταση της επιδημίας μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών στην Ανατολική Ευρώπη.


«Είναι μια καταστροφική κατάσταση , δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ , εκτελεστικός διευθυντής της UNAID. Στην Ανατολική Ευρώπη και μόνο, υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια οροθετικών ατόμων . Και ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί πάνω από τα δύο τρίτα από το 2001. Συνολικά, πάνω από το 57% των νέων μολύνσεων στην Ανατολική Ευρώπη οφείλονται στα ναρκωτικά . "


Είναι μια πολύ σοβαρή επιδημία που μεγαλώνει και αναπτύσσεται σε αυτό το μέρος του κόσμου, υπό το αδιάφορο βλέμμα των αρχών. Η Ανατολική Ασία και η Ανατολική Ευρώπη, είναι τα μοναδικά μέρη στον κόσμο όπου η επιδημία προχωρεί. " Για την αντιμετώπιση ; Ξοδεύεται ένα σεντ ανά ημέρα ανά μολυσμένο άτομο. Αν εξετάσει κανείς τη Ρωσία, υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια άτομα που κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών , το 37% από αυτά είναι θετικά στον ιό HIV. Και υπάρχουν διαθέσιμες μόνο τέσσερις σύριγγες ανά άτομο ανά έτος, υπογραμμίζει η UNAIDS.


"Σήμερα , η πολιτική υγείας των χωρών αυτών είναι παράλογη. Η φυλάκιση θεωρείται ως η μόνη απάντηση . Δεν εξυπηρετεί όμως κανένα σκοπό. Εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένα πρόγραμμα αλλαγής βελονών , ή υποκατάστατά του, λέει ένας ανώτερο στέλεχος του οργανισμού, το οποίο σημειώνει ότι , αντιστρόφως η Κίνα έχει αλλάξει ριζικά τις πολιτικές της μέσα σε δύο χρόνια . Και πολλαπλασίασε επί 1000 τον αριθμό των κέντρων απεξάρτησης των τοξικομανών . « Επομένως, είναι δυνατή μια διαφορετική αντιμετώπιση» , επιμένει.


Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγέτες της διάσκεψης προωθούν μια «Διακήρυξη της Βιέννης» για το θέμα αυτό : « Θέλουμε να προωθήσουμε την επιστημονική προσέγγιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά , η οποία αρχίζει με την αναγνώριση ότι ο εθισμός δεν είναι έγκλημα , αλλά μια ασθένεια» , γράφουν υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του τιμημένου με βραβείο Νόμπελ γάλλου, Francoise Barre - Sinoussi .


Συνολικά, πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα με τον ιό HIV. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μολυσμένων ζουν στο νότιο ημισφαίριο , σχεδόν τα δύο τρίτα στην υποσαχάρια Αφρική.


Ωστόσο, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην αντιμετώπιση της επιδημίας . «Είμαστε σ ' ένα οριακό σημείο» δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ . «Η πρόκληση έγκειται στην πρόληψη της νόσου ανάμεσα στους νέους. Υπάρχουν 1,2 δισεκατομμύρια νέοι μεταξύ 11 και 20 ετών. Αν χάσουν την ευκαιρία να δεχτούν μια συστηματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση , θα είναι καταστροφικό».


Τα καλά νέα είναι ότι η επιδημία του AIDS έχει μειωθεί σημαντικά μεταξύ των νέων 15-24 ετών , ειδικότερα στο ήμισυ των 25 χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο, και ιδίως την υποσαχάρια Αφρική , σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNAIDS . Αυτή η μείωση στον επιπολασμό του ιού HIV συμπίπτει με μια αλλαγή στη σεξουαλική συμπεριφορά . Με μεταγενέστερη έναρξη της σεξουαλικής ζωής, αλλά και τη μείωση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και μια "αυξημένη χρήση " των προφυλακτικών μεταξύ των νέων 15-24 ετών.


Από την ίδρυσή του το 2002 , το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση της νόσου έχει χορηγήσει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια (8,5 δισ. ευρώ), ποσό που κατανέμεται σε 140 χώρες.


Αυτή η κοινή προσπάθεια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει βοηθήσει να σημειωθεί πρόοδος τόσο στη μείωση της θνησιμότητας τόσο όσων εισάγονται για νοσηλεία όσο και των νέων μολύνσεων από τον HIV .


Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να επωφεληθούν 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι από τηναντιρετροϊκή θεραπεία, πέντε εκατομμύρια ορφανά να λάβουν ιατρική περίθαλψη , 1 εκατομμύριο γυναίκες να έχουν μια προληπτική θεραπεία. Ποτέ μέχρι σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν είχε δεσμευτεί τόσο πολύ σε ένα πρόβλημα υγείας .


Αλλά για έναν «ιδανικό» τρόπο για την καταπολέμηση της πανδημίας ( καθολική πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την υποστήριξη ) , το UNAIDS εκτιμά ότι οι διεθνείς δωρητές θα πρέπει να παρέχουν , για το 2010 και μόνο , 25 δισ. δολάρια - 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό, τι είναι διαθέσιμα σήμερα.


Τι, όμως, προτίθενται να δώσει η διεθνής κοινότητα τα επόμενα χρόνια , ενώ η δημοσιονομική λιτότητα κτυπά τις χώρες του Βορρά , και ιδίως τις χώρες που αποτελούν τους κύριους χορηγούς ; Το φθινόπωρο του 2010 θα διεξαχθεί η επόμενη συνδιάσκεψη για την ανασύσταση του Παγκόσμιου Ταμείου , κατά την οποία η διεθνής κοινότητα θα δεσμευτεί για τα επόμενα τρία χρόνια.


Μια κρίσιμη συνάντηση για την καταπολέμηση των τριών πανδημιών του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας , κατά την οποία ο Michel Kazatchkine, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου δεν κρύβει την ανησυχία του . «Ο στόχος για την συγκέντρωση 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2010-2013 μπορεί να φαίνεται πολύ φιλόδοξος , αλλά το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόνο στην προσπάθεια για ανανέωση των προσπαθειών που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια ", αναφέρει.


Αν όλοι οι χώρες χορηγοί μιλούν για την κρίση , ωστόσο , η στάση ποικίλλει από τη μία χώρα στην άλλη. "Ορισμένες χώρες , μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους συνολικά. Αυτή είναι η περίπτωση των Κάτω Χωρών ή της Ισπανίας . Άλλες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι Ηνωμένες Πολιτείες , επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό που αφιερώνεται στην ανάπτυξη της βοήθειας», συνεχίζει ο Kazatchkine.


Η υποστήριξη των δυτικών χωρών στο Παγκόσμιο Ταμείο παρουσιάζεται λοιπόν αρκετά εύθραυστη.


Πρόσφατα, το Ταμείο στράφηκε προς τις πλούσιες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Κόλπου. Καμία απάντηση.




Έτσι ελπίδες εναποτίθενται στις αναδυόμενες χώρες. Ειδικά στην Κίνα , μια χώρα στην οποία το Ταμείο έχει προσφέρει από τότε που δημιουργήθηκε, πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια , το 30% των πόρων που διατίθενται για την καταπολέμηση του AIDS στη χώρα . "Η Κίνα έχει δύο επιλογές, αναλύει ο Kazatchkine : να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια , ή να μπει στην παγκόσμια διαχείριση και διοίκηση του Ταμείου. Υποστηρίζουμε τη δεύτερη επιλογή . Αν η Κίνα το πράξει , και άλλες αναδυόμενες χώρες, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της: η Βραζιλία , και η Ινδία επίσης. "


« Το 2010 είναι κρίσιμο έτος », συνεχίζει ο διευθυντής του Ταμείου. Η διεθνής κοινότητα θα σταματήσει - άραγε - στα μισά του δρόμου ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: