Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σε δίκη παραπέμπονται 21 μαθητές για καταλήψεις του 2011 και 2012 - Με την κατηγορία «παρεμπόδισης-διακοπής ομαλής λειτουργίας δημοσίου σχολείου»



  Η πρόσφατη ανάκριση μαθητών στο Κερατσίνι για την κατάληψη που έκαναν το φθινόπωρο του 2013 δεν αποτελεί μεμονωμένο κρούσμα, όπως προκύπτει από τις κλήσεις που εστάλησαν σε μαθητές λυκείων στη Ν. Ιωνία Βόλου και το Λουτράκι.

  Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 21 μαθητές των δύο λυκείων θα βρεθούν στο εδώλιο στις 10 και 14 Απριλίου, αντίστοιχα, για τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2011 και 2012.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Αυγή», οι μαθητές των δύο λυκείων -μέλη των 15μελών συμβουλίων των σχολείων - κατηγορούνται βάσει νόμου του 2000 που προβλέπει την ποινική δίωξη «όποιου παρεμποδίζει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων».

  Ειδικότερα, σε δίκη παραπέμπονται οκτώ (8) μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας Βόλου και 13 μαθητές του ΕΠΑΛ Λουτρακίου.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην περίπτωση του Βόλου η κατάληψη είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2012 και είχε διαρκέσει πολλές ημέρες. Κατηγορούμενα είναι εκείνα τα μέλη του 15μελούς που ψήφιζαν υπέρ της κατάληψης -στην πλειονότητά τους σήμερα είναι απόφοιτοι. Ως μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν η διευθύντρια της σχολικής μονάδας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τρεις μαθητές.

  Στο πλευρό των μαθητών έχει ταχθεί η ΕΛΜΕ Μαγνησίας: «Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οι καταλήψεις αποτελούν πρόβλημα της σχολικής κοινότητας, που μπορεί να λυθεί χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Σεβόμαστε το ρόλο των εισαγγελέων και αστυνομικών αρχών, είμαστε όμως αντίθετοι στη δίωξη μαθητών, που έχουν το ελαφρυντικό του νεανικού αυθορμητισμού».

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως έξι (6) μηνών θα βρεθούν και 13 μαθητές που κατηγορούνται για την κατάληψη στο ΕΠΑΛ Λουτρακίου τον Δεκέμβριο του 2011. Ένας εξ αυτών, με δηλώσεις του στην «Αυγή», θύμισε ότι η κατάληψη έγινε την εποχή που στα λύκεια της χώρας υπήρχαν μόνο φωτοτυπίες αντί βιβλίων και χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα αντιδρούσαν για τις σημαντικές ελλείψεις.

  «Το σχολείο ήταν υπό διάλυση και αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, διεκδικώντας το αυτονόητο» δηλώνει ο 20χρονος.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο κατηγορητήριο δεν γίνεται αναφορά σε φθορές που τυχόν προκάλεσαν οι καταληψίες μαθητές στο κτίριο του σχολείου και γίνεται ξεκάθαρο ότι διώκονται μόνο για το κλείσιμο του σχολείου.

Το ότι ενεργοποιούνται αυτοί οι αυταρχικής - για να μην πούμε χουντικής -  έμπνευσης νόμοι αυτή την περίοδο μόνο τυχαίο δεν είναι.

Συνδέεται και με άλλες πράξεις αυταρχισμού – όπως για παράδειγμα εναντίον των κατοίκων των Μεγάρων και άλλων περιοχών που αγωνίζονται ενάντια στα εξοντωτικά διόδια που τους καθιστούν αποκλεισμένους στους δικούς τους δήμους.

Σε μια εποχή που ετοιμάζονται νέα μέτρα, για να υπογραφεί και νέο μνημόνιο με τους τροϊκανούς.
Ενώ οι δημοσκοπικές μετρήσεις δεν είναι οι ευνοϊκότερες για την κυβέρνηση.

Και φυσικά έχοντας ως στόχο πρώτα απ’ όλα τους νέους που πρέπει να είναι τρομοκρατημένοι και πειθήνιοι, υποταγμένοι στη μοίρα τους.

(ΥΓ – Αν όλη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κινείται σ’ αυτό το πνεύμα του συγκεκριμένου αποσπάσματος, τότε είναι πολύ «χλιαρή» και υποτονική, πολύ πίσω από τις απαιτήσεις καταγγελίας και αντίστασης στον κατήφορο του αυταρχισμού.

 Ας μην ξεχνούν και οι εκπρόσωποι των καθηγητών ότι και οι δικές τους κινητοποιήσεις αλλά και άλλες απλές δράσεις ποινικοποιούνται από την κυβέρνηση των υποτελών του μνημονίου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: