Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Προς ξεπούλημα το Ελληνικό με συνοπτικές διαδικασίες


Στα πολύ … ψιλά της ειδησεογραφίας πέρασε η είδηση για την κατάθεση της μοναδικής (!) προσφοράς που κατατέθηκε για το Ελληνικό την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή του προβλεπόμενου χρόνου για την κατάθεση των προσφορών.

Για το Ελληνικό που αποτελεί – σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις – το καλύτερο «φιλέτο» της Μεσογείου και το οποίο, απ’ ότι φαίνεται, μεθοδεύεται το ξεπούλημά του σε εξευτελιστική τιμή.
Στα πλαίσια του success story της κυβέρνησης Σαμαρά και της άρον – άρον εκποίησης όλων των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.



Αναμεταδίδουμε, λοιπόν, την είδηση όπως δόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την αναμετέδωσαν τα περισσότερα κανάλια και εφημερίδες.

« Η εταιρεία Lamda Development υπέβαλε τη μοναδική δεσμευτική προσφορά για το Ελληνικό, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου θα αποφασιστεί η εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και η πληρότητα των δικαιολογητικών, μετά από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει η αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες.

Όπως αναφέρει, από την πλευρά της, η Lamda Development, η συνολική επενδυτική πρόταση στην περιοχή του Ελληνικού, εφόσον υλοποιηθεί, θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και ουσιαστική περιβαλλοντική αναβάθμιση της Αττικής, με τη δημιουργία ενός βιώσιμου πάρκου 2.000.000 τ.μ., το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης».

Εκείνο που δεν αναφέρει η πολύ σύντομη είδηση είναι ότι κορμός αυτής της κοινοπραξίας είναι ο όμιλος Λάτση σε συνεργασία με funds απότ ο Κατάρ και την Κίνα.

Για το ρόλο του ομίλου Λάτση είχαμε ξαναγράψει ως Νέος Μέτοικος στην αρχή περίπου της ελληνικής κρίσης και της εποχής του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα στις 30/4/2010 – τέσσερα χρόνια περίπου πίσω είχαμε αναφέρει σύμφωνα και με δημοσίευμα της «έγκριτης» γερμανικής εφημερίδας Bild ….

 “ Σε άρθρο της η Bild αναφέρει “Γιατί πρέπει εμείς να σώσουμε αυτόν τον Έλληνα δισεκατομμυριούχο;” και  αναφέρεται στον Σπύρο Λάτση, τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον πιο πλούσιο Έλληνα, κάτοχο μιας περιουσίας 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο οποίος είναι 63 ετών, ζει μόνιμα δίπλα στη λίμνη της Γενεύης, ενώ διαθέτει προσωπικές βίλες σε πολλές πόλεις  της Ευρώπης, καθώς επίσης και γιοτ, προσωπικά αεροπλάνα και άλλα καλούδια
   Κατά την Bild ο Έλληνας μεγιστάνας είναι “πλούσιος, πολύ πλούσιος. Και θα αποκτήσει ακόμη περισσότερα κέρδη από τα πολλά, μα πάρα πολλά γερμανικά χρήματα.” Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Λάτσης ζει μέσα στην πολυτέλεια απολαμβάνοντας την ηρεμία του και συναναστρέφεται σταρς και … πολιτικούς! Καταδεικνύει επίσης το ρόλο της Holding Company του ομίλου Λάτση  EFG Group και σε παλιότερες περιπτώσεις, όπως το 1998, όπου ο όμιλος Λάτση ξελάσπωσε το ελληνικό δημόσιο στην υπόθεση της Τράπεζα Κρήτης με σοβαρά ανταλλάγματα, όμως, αφού διείσδυσε στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σε πολύ ευνοϊκές γι’ αυτήν περιστάσεις, η τράπεζα του Λάτση απόκτησε περίπου 12 δισ. ελληνικών κρατικών ομολόγων υψηλής απόδοσης.



  Για να κλείσει το άρθρο της με μια … πικρόχολη δήλωση ενός Γερμανού τραπεζίτη από τη Φραγκφούρτη προς τη Bild: “ η τράπεζά του ( Λάτση ) είναι πιθανόν η μεγαλύτερη κάτοχος ελληνικών ομολόγων συνολικά”.

Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται το θέμα.

Πέρα από την σκόπιμη ισοπεδωτική εξομοίωση των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων  που θα πληρώσουν το μάρμαρο, με κάποιους δισεκατομμυριούχους, εκείνο που τους καίει είναι ποιος θα “ξεκοκαλίσει” και αυτό το “πακέτο στήριξης”, ποιος θα αντλήσει τα μεγαλύτερα οφέλη από αυτή την κρίση.

 Το ζήτημα επίσης που γεννιέται είναι ότι στη χώρα μας, πέρα από τις ευθύνες του διεθνούς κερδοσκοπικού και χρηματοπιστωτικού παράγοντα ( κι αυτό βεβαίως πρέπει να τονίζεται ),  ελάχιστα συζητάμε για τα παιχνίδια Ελλήνων κερδοσκόπων, ελληνικών τραπεζών και άλλων κύκλων οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και μέσα από αυτή την κρίση.

 Το σίγουρο είναι ότι και μέσα από αυτή την κρίση κάποιοι θα βγουν ασύλληπτα πιο πλούσιοι και κάποιοι ασύλληπτα πιο φτωχοί και σε  δεινή οικονομική και κοινωνική θέση

 Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέλεξε”.

 Τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου επέλεξε να σύρει τη χώρα και το λαό της στα δεσμά του μνημονίου, των ξένων τοκογλύφων και δανειστών όπως και των πιο αδηφάγων ομίλων της οικονομικής ολιγαρχίας.

  Ένας από αυτούς  - και ιδιαίτερα σημαντικός – είναι ο όμιλος Λάτση, πολύ γνωστός για το βίο και την ιστορία του, που σε διαφορετικές περιόδους και συνθήκες κρίσης αποσπούσε καίρια οφέλη και θησαύριζε σε βάρος του ελληνικού λαού.
 Αυτό έγινε στην περίοδο της δικτατορίας, το 1998, στις αρχές του μνημονίου ως μεγαλοδανειστής του ελληνικού δημοσίου.

  Και τώρα πάλι αποσπώντας για ιδιοτελείς λόγους το φιλέτο του Ελληνικού.

Που απ’ ότι φαίνεται  επιλέγει η κυβέρνηση Σαμαρά να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας παραχωρώντας ένα από τα σημαντικότερα πλουτοπαραγωγικά και περιβαλλοντικά μέσα που διαθέτει η χώρα.

Τώρα για την όποια «ανάπτυξη» και «οικολογική αναβάθμιση» - αυτή θα προσαρμοστεί στα συμφέροντα αυτής της επιθετικής  ληστρικής ομάδας – μια ανάπτυξη τύπου «καζίνο», για εκείνους με τα  πολύ υψηλά ή τεράστια εισοδήματα και απίστευτα μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων της Αττικής ή τις ανάγκες μιας βιώσιμης και περιβαλλοντικά ισορροπημένης ανάπτυξης.


Γι’ αυτό μέσα στον «ορυμαγδό» των διάφορων σκανδάλων – για τις ΜΚΟ και όχι μόνο, που βεβαίως, δεν είναι και τόσο αμελητέα – «χάθηκε» μέσα στον επικοινωνιακό θόρυβο το νέο μέγα – σκάνδαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: