Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία – κίνδυνοι για διχοτόμηση της χώρας;



Στα δύο φαίνεται πως «κόβεται» η Ουκρανία με τις εξελίξεις στη χώρα να είναι ραγδαίες. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος είναι άφαντος μετά την απομάκρυνσή του λόγω των αιματηρών επεισοδίων στους δρόμους του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα, βασικός σύμμαχος του Γιανουκόβιτς, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα του νέου πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Κίεβο την Κυριακή. Μάλιστα, διατύπωσε στο ΝΑΤΟ τις ανησυχίες της σχετικά με την ασφάλεια των Ρώσων που ζουν στη χώρα.
Η Ρωσία έχει εντείνει τη ρητορική της κατά της νέας δυτικόφιλης ηγεσίας της Ουκρανίας καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μετά την εκδίωξη του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.



Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι οι μεταβατικές αρχές στο Κίεβο έχουν προέλθει μια «ένοπλη ανταρσία».

 Ενώ  το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι  διαφωνούντες στις ρωσόφωνες περιοχές αντιμετωπίζουν την καταστολή.
Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση   ανέφερε ότι η «αναγκαστική αλλαγή της εξουσίας» που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία και κατηγόρησε τους νέους προσωρινούς  ηγέτες ότι προχωρούν στη ψήφιση νέων νόμων "με στόχο την παραβίαση των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων των Ρώσων και των άλλων εθνοτικών μειονοτήτων».



Στο Κίεβο βρίσκεται η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, προκειμένου να συζητήσει με τις αρχές για την οικονομία της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών άλλωστε ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επικοινωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά αλλά και την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αναχώρησε από το Κίεβο με ελικόπτερο την Παρασκευή, κρυβόταν το Σαββατοκύριακο στην Κριμαία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αρσέν Αβάκοφ, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Η νέα ηγεσία της Ουκρανίας έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας όπως και για πιθανό διαμελισμό της.

Ειδική αναφορά γίνεται για την κατάσταση στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επέλεξε να πετάξει στο νότιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, στην Κριμαία.



Δημοσιεύματα ΜΜΕ αναφέρουν ότι μπορεί να έχει προετοιμάσει ένα γιοτ για να διαφύγει από τη θάλασσα στη Ρωσία - ίσως με τη βοήθεια του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει μια ναυτική βάση στη στρατηγικά τοποθετημένη χερσόνησο.

Αυτό τροφοδότησε τους φόβους ότι η πλειοψηφία των εθνοτικά ρώσων της  Κριμαίας, η οποία διαθέτει αυτονομία στην Ουκρανία, θα μπορούσε να γίνει το επόμενο σημείο ανάφλεξης στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση.

Η τοπική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό έχει διοριστεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη χερσόνησο τις τελευταίες ημέρες, με τους πολιτικούς και ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της Μόσχας να προχωρούν  στην οργάνωση συλλαλητηρίων και προτρέποντας τη Ρωσία να βοηθήσει στην υπεράσπιση του εδάφους της Κριμαίας από την προώθηση των «φασιστών» από τα υπόλοιπα τμήματα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένα πλήθος γκρέμισε την ουκρανική εθνική σημαία στο Κερτς, πόλη της  ανατολικής Κριμαίας, αντικαθιστώντας την με τη ρωσική τρίχρωμη σημαία.

 Ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι η τρέχουσα αναταραχή θα μπορούσε να προσφέρει στο Κρεμλίνο μια τέλεια ευκαιρία για να προβάλει διεκδικήσεις για την Κριμαία, μια περιοχή που πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι είναι δική τους ούτως ή άλλως και περιήλθε μόνο στο Κίεβο από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας.

Η Κριμαία μεταφέρθηκε διοικητικά από τη Ρωσία προς την Ουκρανία το 1954 από τον τότε Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος ήταν και ο ίδιος Ουκρανός.

Πριν από την σοβιετική εποχή, ήταν γνωστό ως ο «τόπος αναψυχής των Ρώσων τσάρων» λόγω του θερμού κλίματος και τη θάλασσα.


Είναι αλήθεια ότι το Κρεμλίνο μπορεί να υπολογίζει στα φιλο-ρωσικά αισθήματα στην Κριμαία όπως και στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας με τη βάση του στη Σεβαστούπολη - την «πόλη της ρωσικής δόξας», όπως σημειώνεται  από πολλούς Ρώσους, δεδομένου του Κριμαϊκού πολέμου κατά τον 19ο αιώνα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να είναι η πλειοψηφία στην περιοχή (58,5%), υπάρχουν επίσης σημαντικές μειονότητες Ουκρανών (24,4%) και Τατάρων της Κριμαίας (12,1%).

Και είναι οι δύο τελευταίοι που έχουν σχηματίσει μια αναπάντεχη συμμαχία, αντιτιθέμενοι σε οποιεσδήποτε αποσχιστικές προσπάθειες.

Έχουν διαφορετικούς λόγους τους να μην θέλουν μια τέτοια εξέλιξη και τη στροφή προς τη Μόσχα.

Πολλές εθνικιστικές Ουκρανοί έχουν φυσικά πίστη στο Κίεβο και είναι ευχαριστημένοι με το στάτους κβο της περιοχής.



Εν τω μεταξύ, οι μουσουλμάνοι Τάταροι θυμούνται της μαζική απέλαση από τον Στάλιν το 1944, που έγινε με το επιχείρημα της συνεργασίας με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι γεγονός, ότι πολλοί ταταρικής εθνοτικής προέλευσης είχαν ταχθεί με τις ναζιστικές δυνάμεις στη διάρκεια των οδυνηρών χρόνων του πολέμου.

Και σήμερα ο εθνικός ηγέτης των Τατάρων, ΜουσταφάΤζεμίλεβ, έχει προειδοποιήσει ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Μόσχα.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και δεν μπορεί κανείς να τα περιγράψει με μια αποστροφή.

Κατά τα άλλα η Γιούλια Τιμοσένκο βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή, κυρίως με τις ΗΑ και τη Γερμανία, για τις μελλοντικές εξελίξεις και τη διενέργεια εκλογών.



Μιας Τιμοσένκο που η προσωπική της περιουσία εκτιμιέται πάνω από 16 δις. ευρώ (!), η οποία και αυτή στο άμεσο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διαφθορά …
Έγινε  πλούσια στη δεκαετία του 1990 ως επικεφαλής του μιας εταιρείας παραγωγής ενέργειας και στράφηκε γρήγορα στην πολιτική.
 Είχε  εκπαιδευτεί ως μηχανικός και οικονομολόγος στα ανατολικά και, όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προέκυψαν.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σχημάτισε την United Energy Systems της Ουκρανίας, η οποία έπαιξε βασικό ρόλο στην παροχή φυσικού αερίου στην τεράστια βιομηχανική βάση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία. Το παρατσούκλι της ήταν η «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου».

Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004. Μαζί με το σύμμαχο της, Viktor Yushchenko, οργάνωσε διαδηλώσεις της Ουκρανίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις  εκλογές νοθείας – όπως τις χαρακτήρισαν -  που τις κέρδισε ο. Γιανουκόβιτς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ τους, και η πορτοκαλί συμμαχία ανέλαβε την εξουσία ακολουθώντας  σταθερά μια φιλοδυτική, αντι-ρωσική πολιτική πλατφόρμα.

Σήμερα, δεν φαίνεται ότι διαθέτει την ίδια επιρροή ακόμη και στους κύκλους της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, μάλλον είναι το «χαϊδεμένο» παιδί των δυτικών και των μέσων ενημέρωσής τους.

Και πάει λέγοντας …


Οι εξελίξεις, λοιπόν, διαγράφονται εξαιρετικά ρευστές και επικίνδυνες … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: