Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σε περιόδους κρίσης πώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι - η άλλη όψη της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς



Φαίνεται – και επιβεβαιώνεται διαρκώς – ότι και στις περιόδους της πιο βαριάς κρίσης ορισμένοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι.
Με άλλα λόγια ο παγκόσμιος συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων, τόσο προσώπων όσο και κρατών.

 Οι ΗΠΑ έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό των ούλτρα υπερ – πλουσίων, αλλά δεν είναι η μόνη χώρα με τεράστια ποσά πλούτου.

Υπάρχουν περίπου 200.000 άνθρωποι, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο και πολλοί από αυτούς είναι συγκεντρωμένοι σε πέντε χώρες, σύμφωνα με το Wealth-X, μια εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη που παρακολουθεί παγκοσμίωςτον παγκόσμιο πληθυσμό των υπερ - πλουσίων.

 Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι υπερ-πλούσιοι κατέχουν 27, 7 τρισεκατομμύρια δολάρια (!) σε περιουσιακά στοιχεία, με ένα εντυπωσιακό 83% του συνολικού ποσοστού να συγκεντρώνεται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Αλλά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι σχεδόν παντού, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν μια ημέρα να προσπεράσουν την κυριαρχία σε πλούτο της Αμερικής.


Στις Ηνωμένες Πολιτείες ...
Ο αριθμός των ούλτρα – πλούσιων το 2013: 65.505 Αύξηση σε σχέση με 2012: 8,7%.  Συνολικός πλούτος:  9 τρισεκατομμύρια δολάρια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, μακράν, το μεγαλύτερο αριθμό των ούλτρα πλούσιων.

Σ’ αυτό τον αριθμό περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες, όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett, που έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις από το μηδέν και δρέπουν τεράστια κέρδη.

Συνολικά, η τεχνολογία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, και ιδιαίτερα τα hedge funds, οδηγούν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας, αλλά οι πρώτοι στον πλούτο της χώρας διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία.

Για παράδειγμα, ο πλουσιότερος τεξανός κατέχει πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ οι πλούσιοι Καλιφορνέζοι σημείωσαν μεγάλα κέρδη  σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αριθμός των ούλτρα πλουσίων της Αμερικής θα συνεχίσει να αυξάνεται,  εν μέρει λόγω της διαφοροποιημένης οικονομίας της και της ικανότητάς της να προσελκύσει μερικά από τα φωτεινότερα και πιο φιλόδοξα μυαλά του κόσμου.

 Η ικανότητα να φέρει την υψηλή πνευματική πρωτοπορία από όλο τον κόσμο στις ΗΠΑ είναι ένας βασικός παράγοντας για την συνεχιζόμενη επιτυχία της χώρας.

Μεταξύ των πλουσιότερων: ο επενδυτής Buffett, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway έχει 58.5 δις. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Στη Γερμανία ...
Ο αριθμός των υπερ – πλούσιων το 2013: 58.065 Αύξηση σε σχέση με το 2012: 13% Σύνολο πλούτου: 7.6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αγωνίζονται ενάντια στην οικονομική ύφεση κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά όχι η Γερμανία (!).

Μεγάλο μέρος του πλούτου στη Γερμανία προέρχεται από τους τομείς των εξαγωγών, δήλωσε ο Sigrid Seibold, διευθύνοντα συμβούλου της Accenture, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. Είναι επί του παρόντος η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο και μερικές εκθέσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής αγαθών παγκοσμίως.


Οι Γερμανοί είναι επίσης «καλύτεροι» αποταμιευτές από εκείνους σε άλλες χώρες. Το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης της χώρας είναι 10%, σε σύγκριση με 3,9% για τους Αμερικανούς και 5,4% για όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μεταποιητική βιομηχανία είναι ο τομέας όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου έχει δημιουργηθεί.

Μεταξύ των πλουσιότερων: Susanne Klatten, κατέχει 14,3 δισ. δολάρια, εν μέρει, λόγω της συμμετοχής της στην αυτοκινητοβιομηχανία της BMW, σύμφωνα με το Forbes.

Στην Ιαπωνία ...
Αριθμός υπερ – πλουσίων  το 2013: 14,270. Αύξηση πάνω από το  2012: 3,8%  Σύνολο πλούτου: 6.6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά τις δύο δεκαετίες σχεδόν χωρίς οικονομική ανάπτυξη, η Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι η έδρα  για τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό υπερ - πλουσίων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι αποδόσεις του χρηματιστηρίου έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην δημιουργία πλούτου, οι πλουσιότεροι της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί από την παραμονή τους μακριά από τις μετοχές, δήλωσε ο κ. David Wilson, ειδικός σε θέματα διαχείρισης πλούτου με την Capgemini, μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Παρίσι.

Περίπου το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων της Ιαπωνίας σε κεφάλαια και καθαρή αξία πραγματοποιήθηκε σε μετρητά, έτσι ώστε δεν έχουν ως εκτεθεί στις ασταθείς αγορές της χώρας.

Μεταξύ των πλουσιότερων:  ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας αλυσίδα ενδυμάτων κάζουαλ, Uniqlo, Tadashi Yanai, κατέχει 15,5 δις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ...
Αριθμός υπερ – πλουσίων το 2013: 10.910 Αύξηση πάνω από το  2012: 3,8%  Σύνολο πλούτου: 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

 Οι πλούσιοι  έχουν συγκεντρώσει καραβιές μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αιώνες. Πάνω απ’ όλα, ήταν ένα από τα μέρη όπου η φεουδαρχία - το παλιό οικονομικό σύστημα όπου οι πλούσιοι άρχοντες κυβερνούσε αγρότες - άνθισε.

Αν και κανείς δεν έχει υπολογίσει ακριβώς πόσα χρήματα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά σε σχέση με τα χρήματα που δημιουργήθηκαν  πιο πρόσφατα αναλυτές αναφέρουν ότι  υπάρχουν σίγουρα περισσότερο λεγόμενα παλαιά χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι στις ΗΠΑ.

Ο πιο πρόσφατος πλούτος έχει αναπτυχθεί, επίσης, στον τραπεζικό και το χρηματοοικονομικό τομέα, γεγονός που αντανακλάται στο Λονδίνο, την πόλη με το μεγαλύτερο αριθμό υπερ – πλουσίων σε όλη την Ευρώπη.

Μεταξύ των πλουσιότερων: Richard Branson, ιδρυτής της Virgin Group, κατέχει  4,6 δις δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Στην Κίνα ...
Ο αριθμός των υπερ - πλουσίων το 2013: 10.675 Αλλαγή πάνω από το 2012: -5,1% Σύνολο πλούτου: 1.5 τρισεκατομμύρια δολάρια

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται σαν ο πληθυσμός των υπερ – πλουσίων της Κίνας να μειώνεται. Ενώ  οι πλούσιοι της χώρας ένιωσαν πίεση από την κακή απόδοση των χρηματιστηριακών αγορών το περασμένο έτος, οι μακροπρόθεσμες τάσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο ή τρίτο πλουσιότερο έθνος στον κόσμο σε μόλις δύο χρόνια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πλουσίων της Κίνας είναι αυτοδημιούργητοι πολυεκατομμυριούχοι. Πολλοί κινούνται στους τομείς της μεταποίησης και των εξαγωγικών  βιομηχανιών, αλλά αυτοί που κινούνται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στις βιομηχανίες τεχνολογίας κερδίζουν έδαφος.

Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε σε διψήφιο αριθμό. Ενώ η αύξηση ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο αριθμός των υπερ – πλουσίων ανθρώπων έχει πολλαπλασιαστεί, ένας άλλος παράγοντας που έχει εκτοξευθεί στα ύψη είναι οι τιμές των ακινήτων.

Μεταξύ του 2000 και του 2010, η τιμή ανά τετραγωνικό σ’ ένα σπίτι στο Πεκίνο έχει ανέβει κατά 180%, σύμφωνα με την οικονομική εταιρεία ερευνών BBVA Research. Άλλα μεγάλα κινεζικά κέντρα έχουν γνωρίσει παρόμοιες αυξήσεις.

Μεγάλο μέρος του πλούτου συγκεντρώνεται, επίσης, στις επιχειρήσεις που έχουν σχέσεις με την κυβέρνηση. Εκείνοι που μπορούν να υλοποιούν τα μεγάλα κρατικά συμβόλαια, ίσως, αναδειχτούν ως οι πλουσιότεροι.

Με το ΑΕΠ της Κίνας να εξακολουθεί να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στις αναπτυγμένες οικονομίες, η πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι υπερ - πλούσιοι στην Κίνα από όλη την Ευρώπη μέχρι το 2017 και ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ μέχρι το 2025.



Μεταξύ των πλουσιότερων: ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Robin Li, κατέχει 11.1 δις. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Δεν υπάρχουν σχόλια: