Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Προσφύγων Δράματα συνέχεια... Πάνω από 300 χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τη Μεσόγειο το 2015




                                                                                                    του Μ ...
Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν επιχειρήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει ξεπεράσει τις 300.000 από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) -ήδη πολλοί περισσότεροι από τους 219.000 του 2014
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/prosfyges201440757143.jpg
Περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες δεν τα κατάφεραν -χωρίς να περιλαμβάνονται οι 200 άνθρωποι που φέρεται να πνίγηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης το τελευταίο 24ωρο.

Το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται και δεν θα βρεθούν ποτέ στα νερά της Μεσογείου.
Φόβοι για εκατόμβη νεκρών στα ναυάγια ανοικτά της Λιβύης
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Σικελίας συνεχίζονται μετά τη βύθιση δύο σκαφών με μετανάστες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, μεταφέροντας αρχικά περίπου 450 άτομα. Οι αναφορές από τη Λιβύη μιλούν ήδη για ανάσυρση 30 σορών και διάσωση 200 ατόμων
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/prosfyges%20kos1440740641.jpg
Παράλληλα, στο Παλέρμο έφτασαν οι 51 σοροί μεταναστών που είχαν πεθάνει από ασφυξία σε αμπάρι πλοίου κατά το τραγικό περιστατικό της Τετάρτης. Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο ιταλικό λιμάνι με το σουηδικό Poseidon.

Η πιο πρόσφατη τραγωδία αφορά δύο σκάφη που είχαν ξεκινήσει την Πέμπτη από τις λιβυκές ακτές. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αναφορές από τη λιβυκή πλευρά, επρόκειτο για ένα σκάφος με περίπου 400 μετανάστες και για δεύτερο με 50 άτομα.

To μικρότερο σκάφος ήταν το πρώτο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το δεύτερο ανατράπηκε και βυθίστηκε ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τις αναφορές από τις λιβυκές αρχές, διασώθηκαν σχεδόν 200 άτομα, αλλά και ανασύρθηκε αριθμός σορών -οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές από τα λιβυκά συνεργεία μιλούν για μέχρι 100 σορούς που μεταφέρθηκαν στη Ζουάρα, δυτικά της Τρίπολης.

Από τους περισυλλεχθέντες, 147 οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην κοντινή Σαμπράθα.

Ταξίδευαν νεκροί στην Αυστρία

Σε πάνω από 70 ανεβάζει επισήμως η Βιέννη τον αριθμό των νεκρών προσφύγων που βρέθηκαν σε φορτηγό κοντά στην Ουγγαρία. Οι πρόσφυγες ήταν νεκροί ήδη κατά την είσοδο του φορτηγού στην αυστριακή επικράτεια. Σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των διακινητών
http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/refugees1440747996.jpg
Σε αυτό το φορτηγό βρέθηκαν νεκροί οι πρόσφυγες
Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την ΕΕ, με την αυστριακή υπουργό Εσωτερικών να ζητά να μπορούν οι υποψήφιοι για άσυλο να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Την Παρασκευή, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αριθμός των σορών που βρέθηκαν είναι «πάνω από 70». Οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για 50.

Περισσότερα στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.  Σύμφωνα με τα αυστριακά ΜΜΕ, η αστυνομία πιθανολογεί πως η βάση της ομάδας διακινητών που ευθύνεται είναι στην Ουγγαρία και στη Ρουμανία.

Η κατάσταση των σορών δείχνει πως ο θάνατος των μεταναστών -πιθανότατα από ασφυξία- είχε επέλθει δύο ημέρες πριν τον εντοπισμό τους. Το σημείο που βρέθηκε είναι σχετικά κοντά στα σύνορα και, έστω κι αν δεν είναι εξακριβωμένο πότε μπήκε το φορτηγό στην Αυστρία, συνάγεται ότι όταν φορτηγό κινείτο στην Αυστρία, οι πρόσφυγες ήταν ήδη νεκροί.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιντερ, από το κεντροδεξιό ÖVP, κάλεσε σε αλλαγή του συστήματος για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ ώστε όσοι αιτούνται άσυλο να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα εντός των «28».

Καθώς αυτό δεν είναι διασφαλισμένο με το παρόν καθεστώς, οι πρόσφυγες εξαναγκάζονται να στραφούν σε δίκτυα διακινητών. Χορήγηση δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης «θα στερούσε από τους διακινητές τη βάση δραστηριότητάς τους» εξήγησε η Μιλκ-Λάιντερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: