Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Εκλογικό ντέρμπι δείχνουν τέσσερις δημοσκοπήσεις ...

Τέσσερις νέες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ από 1% έως 3%. 

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αποκαλυπτική δημοσκόπηση της MRB, που φιλοξενεί η εφημερίδα «Αγορά»που κυκλοφορεί σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με 1,8 μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 2,2 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου. 

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση και εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29,6% και η ΝΔ 27,4%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,5%, Ποτάμι 6,7%, ΚΚΕ 5,7%, Ένωση Κεντρώων 5,7%, Λαϊκή Ενότητα 5,1%, ΠΑΣΟΚ 4,7%, ΑΝΕΛ 2,8%. Άλλα κόμματα επέλεξε το 4,8%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 16,9%. 


Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 38,1%, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 





Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά και οκτακομματική βουλή, δίχως τους ΑNEΛ, αλλά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». 

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 1,7%. Στο 11,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος.




Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,3% έναντι της Ν.Δ  με 23,2% (διαφορά δύο μονάδες). 

Ακολουθούν "Το Ποτάμι" με 5,8%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,4%, το ΚΚΕ με 4,2%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,8%, η Ένωση Κεντρώων με 3,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το 0,9% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 18,8%.




Προβάδισμα 3% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και η ΝΔ 22. Ακολουθούν: Ποτάμι 6%, ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 5,5%, Λαϊκή Ενότητα 5%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ένωση Κεντρώων 4,5%, ΑΝΕΛ 2%. 





Βρισκόμαστε, όμως, ακόμη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου.

Είναι προφανές ότι θα γνωρίσουμε αρκετές ακόμη  εναλλαγές, πιθανόν και "εκπλήξεις".

Ας κρατήσουμε, επίσης, την αποτυχία πολλών δημοσκοπικών ευρημάτων  στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και στο πρόσφατο δημοψήφισμα.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι στιγμής  η θρυλούμενη 'αυτοδυναμία" που επιδιώκει ο Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει εξαιρετικά δύσκολη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται να έχει σημαντική φθορά και να δοκιμάζεται η πρωτιά του από μια ΝΔ που δεν ναι μεν δεν πείθει αλλά παρουσιάζει μια τάση συσπείρωσης των παραδοσιακών της ψηφοφόρων.

Τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα θα τις δούμε και σε επόμενες δημοσκοπήσεις.

Όμως, διαφαίνεται σε μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων η αμηχανία μπροστά σ' αυτές τις εκλογές που κι εμείς τις θεωρούμε ανώφελες κι επικίνδυνες.

Έτσι σημαντικό ποσοστό είναι οι "αναποφάσιστοι" αλλά και σε σημαντικό ακόμη τμήμα  του εκλογικού σώματος διαμορφώνεται η τάση για αποχή.

Αλλά για όλα αυτά θα ξαναμιλήσουμε .... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: