Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ελλάδα και ΕΕ ξεκινούν “τεχνικές συνομιλίες” για δανεισμό την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters … ή το πώς μετακομίζει (μερικώς) η τρόικα στις Βρυξέλλες


(Reuters) – Μετά την πολύ σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών – σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο  ειδήσεων –εί[παν ότι η Ελλάδα πρέπει να «σταματήσει τη σπατάλη του χρόνου», οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης θα αρχίσουν τεχνικές συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της την Τετάρτη για να συμφωνήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να “ξεκλειδώσουν” την επιπλέον χρηματοδότηση.

Εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εργάζονται στην Αθήνα, θα παρέχουν πληροφορίες για την υποστήριξη των συνομιλιών.

"Συμφωνήσαμε, δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup των υπουργών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση της Δευτέρας, όπου συμφωνήθηκε η έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, θέλοντας να δείξει στους πολίτες ότι κρατήσει την υπόσχεση της να μην συνεργαστεί με την βδελυρή "τρόικα" των ξένων δανειστών, προσπάθησε να αποφύγει τις συνομιλίες με τους επιθεωρητές από τα τρία θεσμικά όργανα στη δική της χώρα – αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, οι υπουργοί της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν είναι εφικτό να επανεξετάσουν τις λεπτομέρειες της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και των οικονομικών της κυβέρνησης οπουδήποτε αλλού εκτός από την Αθήνα.

 Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Αθήνα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν «από κοινού και μαζί» - προφανώς ακυρώνοντας την ελληνική προσπάθεια τα τρία θεσμικά όργανα να λειτουργούν χωριστά για να μην δοθεί η εντύπωση ότι η τρόικα εξακολουθεί να ισχύει.

Οι Υπουργοί αφιέρωσαν μόλις 30 λεπτά συζητώντας για την Ελλάδα στη μηνιαία συνεδρίασή τους, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την Αθήνα να προχωρήσει σε σοβαρές, λεπτομερείς συζητήσεις με τους εμπειρογνώμονες από τα θεσμικά όργανα, παλαιότερα γνωστούς ως "τρόικα".

«Λίγα πράγματα έχουν γίνει από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup (στη συνάντηση του πριν από δύο εβδομάδες) από την άποψη των συνομιλιών για την εφαρμογή της συμφωνίας», ​​δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

"Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο και να αρχίσουμε πραγματικά σοβαρά τις συνομιλίες», είπε, σημειώνοντας ότι οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την Ελλάδα αν συνέχιζε την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν πείστηκαν από μια επιστολή που απέστειλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης την Παρασκευή η οποία σκιαγραφούσε επτά προγραμματισμένα μέτρα. Είπαν ότι ήταν μόνο ένα σημείο εκκίνησης, χωρίς λεπτομερή στοιχεία και καμία βάση για την απελευθέρωση  του χρηματοδοτικού προγράμματος με βάση το «πρόγραμμα διάσωσης» που παραμένει παγωμένο ακόμη.

Ο Βαρουφάκης – συνεχίζει το Reuters -  “ενόχλησε” τους εταίρους της ΕΕ προβάλλοντας την προοπτική ενός δημοψηφίσματος σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα  Corriere Della Serra το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός κράτησε χαμηλό προφίλ τη Δευτέρα, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους κατά την άφιξη.

 Ο Ντάισελμπλουμ είπε, επίσης, ότι τα βήματα που περιγράφονται στην επιστολή ήταν «μακριά από την ολοκλήρωσή της συμφωνίας», σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά την παράταση της τετράμηνης παράτασης του «προγράμματος διάσωσης» από την ΕΕ / ΔΝΤ, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα ήταν έτοιμη να προσθέσει περισσότερα μέτρα, ιδίως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εάν είναι απαραίτητο.

 Αποκλεισμένη  από τις αγορές κεφαλαίων, με τα διεθνή δάνεια να «παγώνουν» και τα φορολογικά έσοδα να μειώνονται, η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά αργότερα μέσα σ’ αυτό το μήνα. Ωστόσο, ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα έχει αρκετά για να πληρώσει τη δεύτερη από τις τέσσερις δόσεις ύψους  310 εκατομμυρίων ευρώ του δανείου από το ΔΝΤ στις 13 Μαρτίου. Δύο ακόμη οφείλονται στις 16 και 20 Μαρτίου.

Ο Βαρουφάκης, ο οποίος επιθυμεί μια διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα με τους δανειστές, όπως έγραψε η ιταλική Corriere della Sera, την Κυριακή, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προκηρύξει δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι απέρριπταν τα σχέδια για την αντιμετώπιση του χρέους και για την ανάπτυξη της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε αργότερα ότι ο μαρξιστής πρώην ακαδημαϊκός είχε απαντήσει σε μια υποθετική ερώτηση και ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα «προφανώς θα αφορούσε το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής» και όχι για το αν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Καλύτερα χωρίς αυτήν;

Ένας ανώτερος πολιτικός στη συντηρητική παράταξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα έξω από την 19εθνή ζώνη του ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσωπικά συμφωνεί.

"Με την έξοδο από την ζώνη του ευρώ, όπως έχει προτείνει ο Σόιμπλε, η χώρα θα μπορούσε να γίνει από μόνη της ανταγωνιστική και πάλι από τη νομισματική  σκοπιά με μια νέα δραχμή », έγραψε στην Bild ο πρώην υπουργός Μεταφορών Peter Ramsauer, ένα μέλος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Οι Μέρκελ και Σόιμπλε έχουν και οι δύο δηλώσει δημοσίως ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην περιοχή της Ευρωζώνης. Αλλά σε μια ένδειξη ότι οι γερμανικές απόψεις μπορεί να μετατοπίζονται, ο Ramsauer, δήλωσε ότι ένα προσωρινό "Grexit" θα ήταν μια «μεγάλη ευκαιρία» για τη χώρα να ενισχύσει την οικονομία και τη διοίκησης, «καθιστώντας την ικανή να επιστρέψει στη ζώνη του ευρώ από θέση ισχύος".

Αναζητώντας την ευρωπαϊκή υποστήριξη για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του για την ανακούφιση από τα βάρη που προκαλούνται από την λιτότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Παρασκευή.

Ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι θα συζητήσουν για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση  αυτού που ονομάζεται ανθρωπιστική κρίση.

Ο Γιούνκερ προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Αθήνας και των πιστωτών της ΕΕ, κυρίως της Γερμανίας, αλλά οι προσπάθειές του έχουν προκαλέσει την οργή του Βερολίνου, κύριου χρηματοδότη της ζώνης του ευρώ, που θέλει να αποφύγει την αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων προς Ελλάδα.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter επέκρινε τον Βαρουφάκη για το δημοψήφισμα ή τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε μόνο αυτό που πρέπει να γίνει.

Μια δημοσκόπηση έδειξε τη Δευτέρα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει η Αθήνα να καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές ώστε να μη χρειαστεί η έξοδος από το ευρώ.

 Περίπου 69,6% των Ελλήνων θέλουν η νέα κυβέρνησή τους θα πρέπει να ψάξει για ένα «έντιμο συμβιβασμό» για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών. Μόνο το 27,4% των ερωτηθέντων ήθελε η Ελλάδα να αρνηθεί κάθε συμβιβασμό, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ.


Το άρθρο του Reytera καταλήγει με την υπενθύμιση ότι ο Τσίπρας κέρδισε την εξουσία τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να καταργήσει το πρόγραμμα διάσωσης και να πετύχει το τέλος λιτότητας, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχτεί μια τετράμηνη υπό όρους επέκταση για να αποτρέψει την πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: