Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η απάντηση Ντάισελμπλουμ στην επιστολή Βαρουφάκη και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters: “το περίγραμμα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων είναι χρήσιμο – αλλά είναι αναγκαίος ο έλεγχος της τρόικας”!


Κεντρικό θέμα των ημερών είναι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα συζητηθεί το πλαίσιο των επτά μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Τα κεντρικά δελτία των περισσότερων καναλιών μιλούσαν για «δυσοίωνη» προοπτική και ότι πάμε προς «μη συμφωνία».

Όλα αυτά μέσα σ’ ένα κλίμα νέων εκβιασμών και «νουθετήσεων» από κορυφαία στελέχη του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Και με την ορατή, επίσης, προοπτική για εξάντληση των χρηματικών διαθέσιμων της χώρας μέσα στο Μάρτιο, που καθιστά την ανάγκη χρηματοδότησης ιδιαίτερα επιτακτική.

 Χωρίς πολλά σχόλια σας παρουσιάζουμε την τελευταία ενημέρωση του Reuters για την απάντηση του Ντάισελμπλουμ προς την ελληνική κυβέρνηση.

(Reuters) – “Το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων που αποστέλλονται από την Ελλάδα προς τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ ώστε να ξεμπλοκάρει ο δανεισμός της χώρας είναι «χρήσιμο», αλλά πρέπει να εξεταστεί από τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας”, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, του οποίου η ομάδα συνέρχεται τη Δευτέρα για να συζητήσει το πρόβλημα της Ελλάδας, απάντησε σε επιστολή που έλαβε την Παρασκευή από τη νέα κυβέρνηση της Αριστεράς στην Αθήνα, η οποία ζητούσε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με τους πιστωτές.

Περιέγραφε, επίσης, επτά μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μόλις ληφθούν τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Ελλάδα θα καταστεί επιλέξιμη για περισσότερες πιστώσεις από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και οι τράπεζες της θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και πάλι από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας με πράξεις ανοικτής αγοράς.

Αλλά ο χρόνος πιέζει, διότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά το αργότερο αυτό το μήνα.

"Το έγγραφο αυτό θα είναι χρήσιμο για τη διαδικασία προσδιορίζοντας τον πρώτο κατάλογο των μέτρων μεταρρύθμισης," ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε γραπτή απάντηση προς την ελληνική επιστολή πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οι κύριοι πιστωτές Ελλάδα είναι οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ. Εκπροσωπούνται στις συνομιλίες με την Αθήνα από τα τρία θεσμικά όργανα που ονομάστηκαν ως   «τρόικα» - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει ως εκ τούτου να συζητηθούν περαιτέρω με τα θεσμικά όργανα,"  αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του, σύμφωνα με το Reuters.

"Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επανεξέτασης, τα όργανα θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία άποψη που να καλύπτει όλους τους τομείς της πολιτικής," συνεχίζει ο Ντάισελμπλουμ.

Οι παρατηρήσεις του αφορούν τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης για αντικατάσταση ορισμένων από τα μέτρα δημοσιονομικής “εξυγίανσης” που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με διαφορετικές μεταρρυθμίσεις.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια «υποκατάσταση είναι καλή μόνο αν το τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους θα είναι το ίδιο".

Η Ελλάδα ζήτησε οι συζητήσεις με τα θεσμικά όργανα να πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες για να αποφευχθεί η χροιά της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας που υπήρχε έντονα στους Έλληνες με τις  επισκέψεις  στην Αθήνα από τους εκπροσώπους της τρόικας κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.
                      
Ακόμη και η λέξη τρόικα είναι “ανάθεμα” για τους Έλληνες, και από εδώ προκύπτουν οι αναφορές στα θεσμικά όργανα – αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

"Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τα κοινά όργανα θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες," απάντησε στο αίτημα ο Ντάισελμπλουμ. "Οι τεχνικές εργασίες, όμως, για να υποστηριχτεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει στο έδαφος της Αθήνας."

(Δηλαδή, θα δούμε πάλι “τεχνικά κλιμάκια” των “θεσμών” (= της τρόικας) να “επισκέπτονται” την Αθήνα;)

Εάν η Ελλάδα φτάσει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις με τα θεσμικά όργανα των πιστωτών θα μπορούσε να πάρει 1.800.000.000 ευρώ που απομένουν από το υφιστάμενο πακέτο «διάσωσης» ύψους 240 δισ ευρώ.

Επίσης, θα είναι επιλέξιμη για να πάρει  1.900.000.000 ευρώ που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως κέρδη από την αγορά ελληνικών ομολόγων.


"Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα, με σκοπό να επιτευχθεί μια ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αναθεώρησης,"  έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στην απάντησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: