Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Κυκλώνας καταστρέφει τα νησιά Βανουάτου στο Νότιο Ειρηνικό!


Ζημιές από θύελλα στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015


Ο κόσμος αυτός που ζούμε ορισμένες φορές αποδεικνύεται πολύ μικρός ...

Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μη συγκλονιστείς από μια φυσική καταστροφή που πλήττει ανθρώπους στην άλλη άκρη της γης ...

Σχετικές Ιστορίες

 Ο κυκλώνας Pam έχει χτυπήσει στο νότιο Ειρηνικό το αρχιπέλαγος Βανουάτου αφήνοντας πίσω του την  "πλήρη καταστροφή", όπως αναφέρουν  οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τα σπίτια στην πρωτεύουσα, Πορτ Βίλα καταστράφηκαν και «οι άνθρωποι περιφέρονται στους δρόμους ψάχνοντας για βοήθεια», δήλωσε ο Tom Skirrow της οργάνωσης Save the Children.
Είπε ότι οκτώ άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ότι είναι νεκροί, αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μιλούν για δεκάδες ή και εκατοντάδες που μπορεί να έχουν σκοτωθεί.



 Ο Πρόεδρος του Βανουάτου μίλησε με  «βαριά καρδιά» και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.

Ο κυκλώνας Pam έφερε ανέμους μέχρι 270 χλ μ/ώρα (170 μίλια/ώρα) και καταρρακτώδεις βροχές.

«Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν»

Η Χλόη Mόρισον, υπεύθυνη επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης με το World Vision, που βρίσκεται στη Πορτ Βίλα, δήλωσε το Σάββατο ότι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με στέγες, ξεριζωμένα  δέντρα και ξεριζωμένα ηλεκτροφόρα σύρματα.




Είπε ότι υπήρξαν αναφορές πως ολόκληρα χωριά σε απομακρυσμένες περιοχές  καταστράφηκαν εντελώς.


Κυκλώνας Pam κτυπήματα Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015

Κατεστραμμένο κτίριο στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου, 14 του Μαρτίου του 2015

Τα συντρίμμια ήταν σκορπισμένα πάνω στους δρόμους της πρωτεύουσας, Πορτ Βίλα
Ζημιές από θύελλα στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015

Η Unicef ​​στη Νέα Ζηλανδία προειδοποίησε ότι ο κυκλώνας Παμ  θα μπορούσε να είναι μία από τις χειρότερες ποτέ καιρικές καταστροφές στην περιοχή.

"Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα, οι πρώτες  αναφορές δείχνουν ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε δυνητικά να είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού", δήλωσε η  εκτελεστικός διευθυντής της Unicef, Vivien Maidaborn.

Ο Πρόεδρος του  Βανουάτου, Baldwin Londsdale,  απηύθυνε έκκληση για διεθνή υποστήριξη.


Ανεπιβεβαίωτες εκθέσεις, αναφέρουν ότι 44 άνθρωποι πέθαναν στην επαρχία Penama στα βόρειο-ανατολικά του Βανουάτου, ανέφερε νωρίτερα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας (UNOCHA) σε ανακοίνωσή του.

Ζημιές από θύελλα στη Πορτ Βίλα, Βανουάτου.  14 του Μάρτη του 2015
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Julie Bishop δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων στο Βανουάτου, αν χρειαστεί.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, πολλοί περισσότεροι αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τη θύελλα στα σπίτια τους.

Και οι έξι επαρχίες του Βανουάτου βρίσκονται σε κατάσταση  κόκκινου συναγερμού, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αναζητήσουν καταφύγιο αμέσως.





Το Βανουάτου βρίσκεται περίπου στο ένα τέταρτο της διαδρομής από την Αυστραλία μέχρι τη Χαβάη,  Έχει πληθυσμό 267.000 που απλώνεται σε 65 νησιά. Περίπου 47.000 άνθρωποι ζουν στην πρωτεύουσα, Πορτ Βίλα.

Ο Pam, τροπική καταιγίδα που κατατάσσεται στην κατηγορία πέντε, είχε ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε άλλα νησιά του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων και του Κιριμπάτι και των Νήσων του Σολομώντος.


Χάρτης με τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού στην απειλή από τον κυκλώνα Pam - 13 Μαρτίου, 2015
γραμμή

Δεν υπάρχουν σχόλια: