Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η αυθαιρεσία Στουρνάρα για μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για τη ΔΕΗ και το χαράτσι και τα κομμάτια και θρύψαλλα της συνταγματικής νομιμότητας




 Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα στον realfm, όπου λίγο ή πολύ έγραψε στα παλιά του παπούτσια την απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε:

«Κοιτάζουμε όλο μας το νομικό οπλοστάσιο. Μία πρώτη ένδειξη που έχω από τους νομικούς συμβούλους είναι ότι η απόφαση αφορά μόνο τους διαδίκους, άρα η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος αυτό και βεβαίως θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Άρειο Πάγο» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο ζήτημα του τέλους ακινήτων. Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση αυτή δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους, δηλαδή το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό μας οπλοστάσιο».

 Στην ερώτηση δε αν παραμένει ανοιχτό να συνεχίσει το τέλος να εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Θα συνεχίσει να εισπράττεται, διότι θίγεται εδώ το δημόσιο συμφέρον. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο αυτό δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση. Έτσι τουλάχιστον μου λένε οι νομικοί μου. Να ξέρετε ότι τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα μέτρα. Άρα πρέπει πραγματικά να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνουμε...»

  Έτσι, λοιπόν, θεωρεί ο υπουργός – εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας – ότι το δικαστήριο δεν είχε τη δικαιοδοσία να βγάλει μια τέτοια απόφαση!
  Θέτει, λοιπόν, τον εαυτό του και την κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πάνω από το Σύνταγμα και τη συνταγματική νομιμότητα.  

Για να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος.


« ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
                        ΤΜΗΜΑ Α: Σύνταξη της Πολιτείας
                        ΑΡΘΡΟΝ 26

1. Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2. Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.
3. Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Ελληνικού Λαού.»


  Στα θεμέλια του αστικού καθεστώτος το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζουν ο Στουρνάρας και οι όμοιοί του είναι η τριμερής διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
  Την οποία ανεξαρτησία και αυτονομία – την πάντα σχετική και αμφισβητούμενη και στις περισσότερες περιπτώσεις μεροληπτική υπέρ των συμφερόντων των ισχυρών – επιδιώκει να ποδηγετήσει και να εξαφανίσει και τα τυπικά της δείγματα η παρέα του Στουρνάρα και των ομοίων του.
  Κατά τα άλλα είναι η «άκρα» Αριστερά που απειλεί τη νομιμότητα.

«ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
ΤΜΗΜΑ Ε: Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
ΑΡΘΡΟΝ 87

1. Η δικαιοσύνη απονέμεται από δικαστήρια συγκροτούμενα από τακτικούς δικαστές, που απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία.
2. Οι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με διατάξεις που έχουν τεθεί κατά κατάλυση του Συντάγματος.»

   Οι δικαστικοί λειτουργοί, λοιπόν, οφείλουν να διαθέτουν «λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία» και «υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με διατάξεις που έχουν τεθεί κατά κατάλυση του Συντάγματος
   Η προσπάθεια φίμωσης και χειραγώγησης των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί de facto προσβολή βασικών συνταγματικών διατάξεων από την κυβέρνηση των τροϊκανών ανδρεικέλων.


«ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
ΤΜΗΜΑ Ε: Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Οργάνωση και δικαιοδοσία των δικαστηρίων
ΑΡΘΡΟΝ 93
4. Τα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα

«ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
ΤΜΗΜΑ Ε: Δικαστική Εξουσία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Οργάνωση και δικαιοδοσία των δικαστηρίων
ΑΡΘΡΟΝ 95

** 5. Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης.»

  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα δικαστήρια – οποιοδήποτε δικαστήριο – μπορεί να αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νόμων.
  Και όχι ότι «αυτό το δικαστήριο δεν είχε αρμοδιότητα …» όπως ισχυρίζεται ο αποθρασυνόμενος ολοένα και περισσότερο Στουρνάρας.

  Επιπλέον, το κάλεσμα του στη διοίκηση της ΔΕΗ να μην εφαρμόσει την απόφαση του δικαστηρίου και να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι, αποτελεί ξεκάθαρη συνταγματική παραβίαση και εντολή σε ένα όργανο διοίκησης να παρανομήσει. Αφού  «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει.

  Βέβαια, όπως δήλωσε στην ίδια εκπομπή «δεν ιδρώνει το αυτί του».

Ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

 «Εγώ κρίνομαι εκ του αποτελέσματος. Τώρα τι λέει ο Α πολιτικός, ο Β πολιτικός... Δεν ιδρώνει το αυτί μου. Δεν είμαι πολιτικός. Δεν πρόκειται να πολιτευτώ».

  Στο ερώτημα αν θα ασχοληθεί στο μέλλον με την πολιτική ο κ. Στουρνάρας είπε: «Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Εγώ έχω έρθει να κάνω μια συγκεκριμένη δουλειά εδώ. Δεν βλέπω τίποτα άλλο μπροστά μου».

  Έτσι, λοιπόν, ο Στουρνάρας έχει έρθει να κάνει μια «συγκεκριμένη δουλειά».
Φυσικά τη δουλειά της τρόικα, των δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας.

  Των οποίων παρά το πομπώδες ύφος του αποτελεί πειθήνιο όργανο τους και έμμισθο υπαλληλίσκο.
Με υψηλή αμοιβή βεβαίως.

Αλλά με ασύλληπτα καταστρεπτικό αντίτιμο.
  Αφού η «συγκεκριμένη δουλειά» οδηγεί στην καταστροφή της οικονομίας, υποθηκεύει μακροπρόθεσμα την προοπτική της ξεπουλώντας τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και θέτοντας βάσιμες απιλές και για την εθνική της συγκρότηση. Ενώ ταυτόχρονα διαλύει την κοινωνική συνοχή, εξαθλιώνει την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών οδηγώντας σε πρωτοφανή κοινωνική βαρβαρότητα.

  Κατά τα άλλα, το ύφος του ναπολεοντίσκου και της αντίληψης “letat  cest moi”, που πλασάρει ο Στουρνάρας και πολλοί όμοιοί του στην κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, συνδέεται με τη βάναυση καταπάτηση βασικών συνταγματικών και δημοκρατικών ελευθεριών, με την οικοδόμηση ενός ακραία αυταρχικού πολιτικού οικοδομήματος – όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει ως Νέος Μέτοικος – στα πρότυπα θατσερικού και ακόμη χειρότερα πινοτσετικού τύπου, που στο «βάθος του τούνελ» ερωτοτροπεί με τον ολοκληρωτισμό.

  Ο Στουρνάρας μπορεί να δηλώνει ότι «δεν είναι πολιτικός» αλλά οι αποφάσεις και οι πράξεις του είναι ακραία πολιτικές.
  Χώρια που με βάση ορισμένα δημοσιεύματα του τύπου προαλείφεται να αναδειχτεί σε ηγετικό ρόλο.

 Ως ένας νέος Παπαδήμος ή Μόντι, ας πούμε.

Αφού κάποιες δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο σε «δημοτικότητα» με ποσοστά κοντά στο 44% !!!

Να τον χαίρονται, λοιπόν, αυτοί που τον ψηφίζουν ή του δίνουν αυτά τα ποσοστά «δημοφιλίας».

  Ξεχνώντας και το «τώρα» του κ. υπουργού και το πρόσφατο «χθες» - την εμπλοκή του στην υπόθεση του Χρηματιστήριου, στη «δημιουργική λογιστική» κατά την περίοδο εισόδου της χώρας στο ευρώ, τη στενή σύνδεση με το «καθεστώς Σημίτη» και άλλα πολλά.

Οι υπόλοιποι, εμείς, μάλλον θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του κάθε Στουρνάρα και του συστήματος που εκπροσωπεί.  




Δεν υπάρχουν σχόλια: