Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Το μεγάλο κόλπο με τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου και η «σιγή ιχθύος» της κυβέρνησης Σαμαρά: τι άραγε να κρύβει;



Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται αυτές τις μέρες και που πολύ μεθοδικά και σκόπιμα η κυβέρνηση του Σαμαρά κρατά στην αφάνεια είναι οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στον ελληνικό υποθαλάσσιο και όχι μόνο χώρο.

 Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της Deutsche Bank για τα αποθέματα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας, την οποία είχε υπόψη ο Αντώνης Σαμαράς και που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τη χρησιμοποίησε διαπραγματευτικά στην τελευταία σύνοδο του Eurogroup προκειμένου να αντλήσει την περίφημη δόση.

Ερήμην βεβαίως του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.

Τι να υποκρύπτεται άραγε πίσω από αυτά;

Μα τι άλλο από την επιδίωξη των αρπακτικών, των δανειστών, των τοκογλύφων και των τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων να βάλλουν χέρι στον πλούτο που κρύβει στο έδαφος και στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.
 Χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης και ελέγχου το συνεχώς τεχνητά διογκωνόμενο Δημόσιο Χρέος της χώρας.

Και έχοντας ως εκτελεστικά όργανα τους εκχωρητές της οικονομικής και όχι μόνο ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της χώρας.

Η έκθεση της γερμανικής κρατικής τράπεζας Deutsche Bank είχε τα εξής βασικά σημεία:

 Σε 427 δισ. Ευρώ αποτιμά τα αποθέματα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αέριου, ενώ το καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται σε 214 δισ. Ευρώ από τους Γερμανούς της Deutsche Bank ή αλλιώς 107% του ΑΕΠ.

  Η παραπάνω εκτίμηση έγινε με γνώμονα τη διεθνή πρακτική που υπολογίζει ότι το 25% των εσόδων ενός κοιτάσματος αφορά στο κόστος εξόρυξης και διάθεσης, το 25% το περιθώριο κέρδους των εταιρειών που το εκμεταλλεύονται και το υπόλοιπο 50% καταλήγει στο δημόσιο ταμείο.

 Η έκθεση θεωρεί το 2013 ως κομβικό σημείο, αφού υπογραμμίζει ότι τότε θα ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και θα αρχίσουν οι διαδικασίες των διαγωνισμών για τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων, σε περίπτωση βέβαια θετικής έκβασης των προκαταρκτικών ερευνών.


* αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε 15η χώρα-παραγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως,

* χρειάζονται κατά μέσον όρο 8 – 10 χρόνια για να αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος να παράγει χρηματοροές, δηλαδή από το 2020, όταν το χρέος υποτίθεται ότι θα ανέρχεται σε 120% του ΑΕΠ.

*τα μελλοντικά έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να δεσμευτούν σε ένα ειδικό ταμείο για την απόσβεση του χρέους.

* το επενδυτικό ρίσκο για τις εταιρείες, που θα εμπλακούν στην έρευνα και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων είναι περιορισμένο καθώς συνηθίζουν να λειτουργούν σε καθεστώτα αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

* κίνδυνος αποτυχίας της προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας καθώς μπορεί να καταγραφούν μεγάλες εισροές ξένων κεφαλαίων σε ένα μόνο τομέα και η υπόλοιπη οικονομία να παραμείνει μη ανταγωνιστική.
       
Η έκθεση της Deutsche Bank επισημαίνει την εξάρτηση της χώρας μας από την εισαγωγή υδρογονανθράκων, αφού το 2011 οι εισαγωγές ενέργειας ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ ή κοντά στο 5% του ΑΕΠ.

 Από όλα αυτά προκύπτουν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

Ότι τελικά η κύρια επιδίωξη των δανειστών είναι να βάλουν χέρι άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα στα κοιτάσματα αυτά.

Το Δημόσιο Χρέος και το Μνημόνιο γίνεται ο βασικός μοχλός για να επιβληθεί αυτός ο έλεγχος και η λεηλασία των στρατηγικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Οι πρόθυμοι συνεργάτες αυτών των αρπακτικών είναι η ελληνική πολιτική ηγεσία που  - όπως και μόλις χτες  έκανε ο υπουργός Οικονομίας , ο  Γ. Στουρνάρας – δηλώνει  ότι «είναι ασήμαντα τα αποθέματα πετρελαίου …». Ίσως, γιατί ήδη τα έχει εκχωρήσει …

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και συμβούλου της καναδικής κυβέρνησης (!) για θέματα εξόρυξης πετρελαίου και μέλους της άτυπης ομάδας τεχνοκρατών που εξετάζει αυτά τα θέματα στη χώρα μας και ενημερώνει τον πρωθυπουργό, κ. Φώσκολου  η έκθεση της γερμανικής τράπεζας αφορά μόνο τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, χωρίς να υπολογίζονται τα αντίστοιχα στο Ιόνιο, φυσικά στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλων ειδικών αυτής της ομάδας μπορεί τα συνολικά κοιτάσματα να ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ!

Με την αξιοποίηση όλων αυτών η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχτεί μια από τις πρώτες χώρες στην αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Γι’ αυτό μιλώντας ορισμένοι διεθνείς στρατηγικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας γι’ αυτά τα θέματα και την Ελλάδα κάνουν λόγο για την «Ενεργειακή Γιάλτα» του 21ου αιώνα !!!

Πόσο φαίνεται επικίνδυνη η καθυστέρηση ανακήρυξης και χάραξης της ΑΟΖ της χώρας, που παραμένει το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που δεν έχει προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Ίσως, έτσι καταλαβαίνουμε τι παίζεται τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: