Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Κατηγορείται για διαφθορά η Goldman Sachs
Σε αγωγή που κατέθεσε εναντίον της Goldman Sachs την Παρασκευή η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την κατηγορεί για εξαπάτηση των πελατών της και ότι ανέπτυξε και πούλησε ένα επενδυτικό προϊόν που ήταν προορισμένο να αποτύχει.
Τα νέα γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση των αμερικανικών Αρχών εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κερδοσκόπησαν με την «φούσκα» των ακινήτων προκαλώντας την οικονομική κρίση του 2007.
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τέθηκε το επενδυτικό προϊόν «Αbacus 2007 AC1», που επέτρεπε στην Goldman Sachs και τους πελάτες της να ποντάρουν στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και απέφερε κέρδη στην τράπεζα, αλλά προκάλεσε ζημιά ύψους ενός δισ. στους αγοραστές του. Υπόψη, αυτό ήταν ένα ένα από τα 25 ανάλογα “προϊόντα” που είχε δημιουργήσει η Goldman.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η Goldman δημιούργησε το Abacus 2007-AC1, τον Φεβρουάριο του 2007, κατόπιν αιτήματος του John A. Paulson, επιφανή διαχειριστή hedge fund, ο οποίος κέρδισε κατ’ εκτίμηση 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 αφού στοιχημάτισε ότι η στεγαστική φούσκα θα σκάσει. Ο Πόλσον δεν κατονομάζεται στην αγωγή.
Το «Abacus» προέκυψε από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα είχε κρυφά αναθέσει την επιλογή των δανείων στο αμοιβαίο κεφάλαιο «Paulson & Co», που είχε εντοπίσει τα δάνεια με την υψηλότερη επισφάλεια. Στη συνέχεια η τράπεζα πούλησε το «πακέτο» των στεγαστικών δανείων στους επενδυτές –μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία- ενώ η "Paulson &" Co» πόνταρε εναντίον του.
«Το προϊόν είναι νέο και σύνθετο, αλλά η παραπλάνηση και τα νομικά ασυμβίβαστα είναι παλιά και απλά», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε ανακοίνωση της, η Goldman Sachs χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «εντελώς αστήρικτες στο νόμο και την πραγματικότητα» και δηλώνει ότι «θα τις αντικρούσει σθεναρά, προστατεύοντας την εταιρεία και την αξιοπιστία της».
Η μετοχή της τράπεζας, πάντως, έχασε 12,8% της αξίας την Παρασκευή, ενώ πτωτικά κινήθηκαν όλες οι τράπεζες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η αγωγή έρχεται λίγες ημέρες πριν η κυβέρνηση Ομπάμα καταθέσει στη Γερουσία το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς. «Οι γίγαντες της Γουόλ Στριτ ακόμη κερδοσκοπούν αδίστακτα με δανεικά λεφτά», τόνισε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος. «Αν δεν αλλάξουμε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλάβουμε», είπε ο κ. Ομπάμα.
Οι κατηγορίες αυτές θεωρούνται ως “μαύρη κηλίδα” για τη Goldman Sachs, η οποία μέχρι τώρα είχε μείνει στο απυρόβλητο και αποτελούσε μια “μηχανή παραγωγής χρήματος” που βρισκόταν στο επίκεντρο της εξουσίας της Γουόλ Στρητ.
Αρκετά από τα πρώην ανώτερα στελέχη της είχαν καταλάβει υψηλά δημόσια αξίώματα, μεταξύ των οποίων και ο Henry M. Paulson Jr, πρώην γραμματέας Οικονομικών, και ο Jon Corzine, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϋ. ( ο Henry Paulson και ο Τζον Πόλσον δεν σχετίζονται.)
Η αστική δίκη που κινείται εναντίον της Goldman την Παρασκευή από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται να επιβεβαιώνει τις χειρότερες υποψίες πολλών Αμερικανών για τη Wall Street: “ότι το παιχνίδι είναι στημένο”, ότι όλες οι πιθανότητες είναι υπέρ των τραπεζών. Είναι η πρώτη μεγάλη υπόθεση - αλλά ίσως όχι και η τελευταία, όπως τονίζουν νομικοί εμπειρογνώμονες - προκειμένου να ερευνηθεί ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων της Wall Street στο φιάσκο της φούσκας των ακινήτων.
Η κίνηση κατά της Goldman έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τη Wall Street. Οι policy makers στην Ουάσιγκτον συζητούν έντονα μια σαρωτική μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανονισμών, και οι ειδήσεις όπως η αγωγή εναντίον της Goldman, θα μπορούσan να ενθαρρύνoyn εκείνους που επιδιώκουν ton περιορiσμό των τραπεζών. Ο πρόεδρος Ομπάμα το Σάββατο ενέτεινε τις πιέσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικανούς για "κυνικές και παραπλανητικές" επιθέσεις κατά των μέτρων.
Ο βρετανικός Guardian σημειώνει για το θέμα “η Goldman Sachs: σε πόλεμο με τη Ουάσιγκτον”, και ακόμη “ αυτή η υπόθεση αποτελεί μια αξιοσημείωτη στροφή στην αντιμετώπιση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Wall Street."
Να σημειώσουμε ακόμη, ότι, όπως είχαν γράψει πριν λίγους μήνες τα αμερικανικά έντυπα New York Times και Risk Magazine, και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στην ελληνική κυβέρνηση να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.
Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε αναφέρει επίσης επικαλούμενο “τον Τύπο” πως το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε ένα δισεκατομμύριο ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει αυτή τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της. Το τέχνασμα αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.
Τα … καλά παιδιά φαίνεται ότι μάλλον τα βρίσκουν εύκολα μεταξύ τους !
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου