Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ ξεκινά νέα αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – μια νέα Ιντιφάντα προ των πυλών


Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ισχυρίζεται ύστερα από τη ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς.

Τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν στις επιδρομές.



Η Χαμάς απάντησε ότι εκτόξευσε πυραύλους για να ανταποκριθεί στη "σιωνιστική επίθεση", κατηγορώντας το Ισραήλ για τη δολοφονία πέντε από τους μαχητές της.

Το Ισραήλ αρνήθηκε τον ισχυρισμό της Χαμάς. Υποστηρίζει ότι έχει ήδη αρχίσει μια ανοιχτή εναέρια επιχείρηση «για να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα».

Το Ισραήλ τονίζει ότι η επιχείρηση θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και ότι 1.500 έφεδροι έχουν κληθεί στις τάξεις του στρατού.


Ο ισραηλινός στρατός έχει στείλει ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα


Η ξαφνική κλιμάκωση ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά τις συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας με την κάθε πλευρά να δηλώνει ότι «η ηρεμία θα πρέπει να απαντηθεί με ηρεμία».

Η ένταση, ωστόσο, έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες μετά τις δολοφονίες τριών νεαρών Ισραηλινών και ενός παλαιστίνιου εφήβου.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η Χαμάς, βρίσκεται πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία των Ισραηλινών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – έναν ισχυρισμό, όμως, που αρνείται η Χαμάς.

Μια ημέρα μετά τις κηδείες των νέων ισραηλινών, ένας δεκαεξάχρονος Παλαιστίνιος απήχθη και δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία συνέλαβε έξι υπόπτους εβραϊκής καταγωγής απ’ ότι φαίνεται ο Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε λόγω της ιθαγένειάς του.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι 50 στόχοι χτυπήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Αργότερα την Τρίτη το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η Χαμάς είχε εξαπολύσει τουλάχιστον 16 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ότι το σύστημα αεράμυνας του Iron Dome είχε καταρρίψει πέντε από αυτούς πάνω από το Ashdod και το Ασκελόν.

Ο στρατός επίσης αναπτύσσει, επίσης, περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές. Ωστόσο, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ διεκόπη πριν από την απόφαση για χερσαίες επιχειρήσεις.

Η Χαμάς δήλωσε από την πλευρά της ότι το Ισραήλ είχε ως στόχο δύο σπίτια και τέσσερα εκπαιδευτικά κτίρια που χρησιμοποιούνται από τους μαχητές σε όλη τη Γάζα.



Παλαιστίνιοι γιατροί ανέφεραν ότι 15 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και ένα παιδί, στη νότια πόλη της Χαν Γιουνίς.


Αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές


Μαχητές της Χαμάς φέρονται να προειδοποίησαν ότι θα διευρύνουν την ακτίνα των στόχων τους, αν το Ισραήλ συνεχίσει τις αεροπορικές επιθέσεις. 



Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είχε νωρίτερα κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία πέντε μαχητών κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών της Κυριακής.

Υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα».



Η κλιμάκωση της έντασης δημιουργεί την πιθανότητα για μια νέα Ιντιφάντα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γαλλική Libération η οποία θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο της πολιτικής των συνεχώς εμποδίων το Κράτος του Ισραήλ. 

«Συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί αιωνίως να απορρίπτει κάθε συμβιβασμό. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις κατασκευάζουν κάθε χρόνο και νέους οικισμούς για τους εποίκους εμποδίζοντας στην πραγματικότητα την δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Υπάρχει η απειλή μιας νέας Ιντιφάντα, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές. Το Ισραήλ θα πρέπει να δείξει με συγκεκριμένες παραχωρήσεις ότι επιθυμεί την ειρήνη. Για να μην πάει χαμένος ο θάνατος των 4 νεαρών παιδιών».



Μια συνεχιζόμενη τραγωδία με θύματα μέχρι τώρα εκατοντάδες αμάχους και ειδικότερα παιδιά.

Με την ανοχή και τα κροκοδείλια δάκρυα της «διεθνούς κοινότητας».



Άλλη μια ανοικτή πληγή που δεν λέει να κλείσει και την οποία μόνο η αλληλεγγύη και η διεθνής κινητοποίηση μπορεί κάπως να θεραπεύσει …  

Δεν υπάρχουν σχόλια: