Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η ΝSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ παρακολουθούσε συστηματικά ανύποπτους πολίτες Αμερικανούς και αλλοδαπούς – νέα στοιχεία από το σκάνδαλο υποκλοπών φέρνει στη δημοσιότητα εκτενές ρεπορτάζ της Washington Post


Δημοσιεύουμε ένα σημερινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Washington Post που αφορά αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα της NSA, Σνόουντεν, σχετικά με το απίστευτο εύρος και έκταση της παρακολούθησης που ασκείται όχι μόνο σε αμερικανούς αλλά και σε πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Άρα, και σε εμάς.

Το ρεπορτάζ στηρίζεται στην αμερικανική λογική και προσέγγιση. Φυσικά, δεν συμφωνούμε με πολλά που γράφονται, ωστόσο παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το εφιαλτικό τοπίο που μας αποκαλύπτουν.

Τα αρχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σνόουντεν δείχνουν την έκταση στην οποία οι απλοί χρήστες του διαδικτύου παρακολουθούνται.

Οι απλοί χρήστες του Διαδικτύου, Αμερικανοί όσο  και μη Αμερικανοί, υπερτερούν κατά πολύ αριθμητικά των νόμιμα (;) στοχευμένων αλλοδαπών για παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ στα ψηφιακά δίκτυα, σύμφωνα με μια έρευνα τεσσάρων μηνών από την Washington Post.



Εννέα από τους 10 κατόχους λογαριασμών που βρέθηκαν σε μια μεγάλη βάση με συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί, την οποία ο πρώην πράκτορας της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είχε παραδώσει στην Post, δεν ανήκαν στους επιδιωκόμενους στόχους παρακολούθησης, αλλά πιάστηκαν στα δίχτυα, που η Υπηρεσία είχε ρίξει για κάποιους άλλους.

Πολλοί από αυτούς ήταν Αμερικανοί. Σχεδόν τα μισά από τα αρχεία παρακολούθησης, ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό, περιείχαν ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα στοιχεία που η NSA χαρακτηρίζει ότι ανήκουν σε αμερικανούς πολίτες ή κάτοικους. Οι αναλυτές της NSA συγκάλυψαν, ή "ελαχιστοποίησαν", περισσότερες από 65.000 τέτοιες αναφορές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών, αλλά η Post ανακάλυψε περίπου 900 επιπλέον διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που υπήρχαν στα αρχεία, που θα μπορούσαν να συνδέονται στενά με  πολίτες ή κατοίκους των ΗΠΑ.

Τα αρχεία παρακολούθησης τονίζουν ένα δίλημμα πολιτικής που έχει προβληθεί παρά μόνο αποσπασματικά στο κοινό. Υπάρχουν ευρήματα σημαντικής αξίας για την υπηρεσία πληροφοριών στα υποκλαπέντα μηνύματα αλλά και άλλα – που αποτελούν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής σε μια κλίμακα που η κυβέρνηση Ομπάμα δεν δείχνει πρόθυμη να αντιμετωπίσει.

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα περιεχόμενα (σύμφωνα πάντα με την Υπηρεσία Ασφαλείας) που η δημοσίευση της Post δεν περιγράφει λεπτομερώς, για να αποφευχθεί η παρεμβολή στις συνεχιζόμενες έρευνες, όπως υποστηρίζει – συμπεριλαμβάνονται νέες αποκαλύψεις σχετικά με ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, τη «διπροσωπία» μιας φαινομενικής σύμμαχου, μια στρατιωτική καταστροφή που έπληξε μια εχθρική δύναμη, και οι ταυτότητες των εισβολέων σε δίκτυα υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Πολλά άλλα αρχεία, που περιγράφονται ως άχρηστο από τους αναλυτές, αλλά παρ’ όλα αυτά διατηρούνται, περιλαμβάνουν εκπληκτικά στοιχεία, ακόμα και της προσωπικής ζωής, ορισμένα τείνουν στην ηδονοβλεψία. Αφηγούνται ιστορίες «αγάπης» και «σπαραγμού», παράνομες σεξουαλικές σχέσεις, κρίσεις ψυχικής υγείας, πολιτικές και θρησκευτικές μεταβολές, οικονομικές ανησυχίες και διαψευσμένες ελπίδες. Οι καθημερινές ζωές περισσότερων από 10.000 κατόχων λογαριασμών που δεν ήταν στοχευμένοι στους καταλόγους της NSA και παρ 'όλα αυτά καταγράφηκαν.

Προκειμένου να δοθεί χρόνος για την ανάλυση, ούτε ο Σνόουντεν ούτε η Post είχε αποκαλύψει μέχρι σήμερα την απόκτηση και την ανταλλαγή του περιεχόμενου των επικοινωνιών που υποκλάπηκαν. Τα  αρχεία που παρείχε ο  Σνόουντεν προήλθαν από τις εγχώριες δραστηριότητες της NSA υπό την ευρεία εξουσία που της δόθηκε από το Κογκρέσο το 2008, με τις τροποποιήσεις του νόμου περί Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού. Το περιεχόμενο FISA αποθηκεύεται γενικά σε αυστηρά ελεγχόμενες βάσεις δεδομένων, και για περισσότερο από ένα χρόνο, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι είναι αδύνατο να τα διαθέτει ο Σνόουντεν.




Η κατανομή μνήμης cache των υποκλαπέντων αρχείων επικοινωνιών  από τη  NSA που δόθηκαν στη Washington Post από τον Edward Snowden


Η Post εξέτασε περίπου 160.000 (!) υποκλαπέντα e-mail και instant μηνύματα -συνομιλίες, ενώ κάποια από αυτά αποτελούνταν από εκατοντάδες σελίδες, και 7.900 έγγραφα που είχαν κλαπεί από περισσότερους από 11.000 online λογαριασμούς.

Το υλικό καλύπτει την περίοδο της πρώτης θητείας του Προέδρου Ομπάμα, ανάμεσα στο 2009-2012, μια περίοδο εκθετικής ανάπτυξης για την εγχώρια «συλλογή» της NSA.

Στο σύνολό τους, τα αρχεία προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα για την καταγραφή των αλλαγών που προκλήθηκαν από τη Section 702 των  τροπολογιών FISA, η οποία επέτρεψε στην NSA να κάνει ευρεία χρήση των μεθόδων που για 30 χρόνια απαιτούσαν μια εύλογη κατηγορία και ένταλμα από δικαστή.

Ένα πρόγραμμα, με την κωδική ονομασία PRISM, αντλεί περιεχόμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε λογαριασμούς χρηστών στο Yahoo, τη Microsoft, το Facebook, στη Google και σε άλλες πέντε κορυφαίες εταιρείες του Διαδικτύου. Ένα άλλο, γνωστό στο εσωτερικό της NSA ως Upstream, υποκλέπτει δεδομένα από την κίνηση λογαριασμών  στις ΗΠΑ που διασυνδέονται με παγκόσμια δίκτυα δεδομένων.

Κανένα εποπτικό όργανο της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εποπτεύουσας Αρχής Πληροφοριών Εξωτερικού, των επιτροπών για τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Κογκρέσο ή του Συμβούλιου Επιτήρησης του Απορρήτου και των Πολιτικών Ελευθεριών υπό την αιγίδα του Προέδρου, δεν είχε ένα αξιόπιστο δείγμα του τι συλλέγει στην πραγματικότητα η NSA - όχι μόνο από τους στόχους που έχει θέσει, αλλά επίσης, και από τους ανθρώπους που μπορούν να διασταυρωθούν τυχαία με τη διαδρομή στο διαδίκτυο ενός στόχου.

Μεταξύ των τελευταίων είναι ιατρικά αρχεία που αποστέλλονται από το μέλος μιας οικογένειας στο άλλο, βιογραφικά από αυτούς που κυνηγούν κάποια εργασία, ακόμη  και ακαδημαϊκές εργασίες φοιτητών. Σε μία φωτογραφία, ένα νεαρό κορίτσι με θρησκευτική ενδυμασία ποζάρει σε μια φωτογραφική μηχανή έξω από ένα τζαμί.


Μια σύνθετη εικόνα  με  δύο από τις περισσότερες από 5.000 ιδιωτικές φωτογραφίες μεταξύ των δεδομένων που συλλέχτηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας από  online λογαριασμούς και τις συνδέσεις δικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εικόνες που περιλαμβάνονται σε μια μεγάλη κρύπτη παρακολουθήσεις της NSA δόθηκαν από τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας, Edward Snowden. (οι εικόνες προέρχονται από τη Washington Post)


Δεκάδες εικόνες δείχνουν βρέφη και νήπια σε μπανιέρες, στις κούνιες, πεσμένα στις πλάτες τους να τα φιλούν οι μητέρες τους. Σε μερικές φωτογραφίες, οι άνδρες επιδεικνύουν τη σωματική τους διάπλαση. Σε άλλες περιπτώσεις, γυναίκες μοντέλα εσωρούχων, ποζάρουν προκλητικά σε μια κάμερα φορώντας σορτς ή και μπικίνι (!).

Σύμφωνα με το νόμο, η NSA μπορεί να «στοχεύσει» μόνο τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, εκτός αν αποκτήσει ένταλμα βασισμένο σε εύλογη κατηγορία  από ένα ειδικό δικαστήριο παρακολούθησης. Για τη συλλογή από τα προγράμματα PRISM και Upstream, οι αναλυτές πρέπει να αναφέρουν την εύλογη πεποίθηση ότι ο συγκεκριμένος στόχος έχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με μια ξένη κυβέρνηση, μια τρομοκρατική οργάνωση ή την εξάπλωση των μη συμβατικών όπλων.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτά τα προγράμματα δεν είναι στόχοι και δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν νόμιμα ως τέτοιοι. Η  "τυχαία συγκέντρωση" πληροφοριών από τρίτους είναι αναπόφευκτη σε πολλές μορφές παρακολούθησης, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται για να περιορίσει και να απορρίψει άνευ σημασίας στοιχεία. Σε ποινικές υποκλοπές, για παράδειγμα, το FBI υποτίθεται ότι θα σταματήσει να ακούει μια κλήση αν η γυναίκα του υπόπτου ή το παιδί χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για να «σαρωθεί» κάποιος τυχαία κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης που έχει ως εγκεκριμένο στόχο  κάποιον αλλοδαπό. Μερικοί από το αρχείο Σνόουντεν παρακολουθήθηκαν επειδή επικοινωνούσαν άμεσα με ένα στόχο, ενώ άλλοι είχαν πιο χαλαρές συνδέσεις.

Εάν ο στόχος μπήκε σ’ ένα online chat room, η NSA συλλέγει τα λόγια και τις ταυτότητες του κάθε ατόμου που βρέθηκε εκεί, ανεξαρτήτως του αντικειμένου, καθώς και κάθε προσώπου  που απλά «παραμόνευε», διαβάζοντας παθητικά τι έγραφαν άλλοι άνθρωποι.

"Ένας στόχος, 38 άλλοι εκεί," έγραψε ένας αναλυτής. Συνέλεξε στοιχεία σχετικά με όλους αυτούς.

Σε άλλες περιπτώσεις, η NSA έχει ορίσει ως στόχο το πρωτόκολλο Internet ή IP, η τη διεύθυνση ενός διακομιστή υπολογιστή που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες ανθρώπους.

Η NSA αντιμετωπίζει όλο το περιεχόμενο που υποκλάπηκε τυχαία από τρίτους ως αναγκαίο να διατηρηθεί, να αποθηκευτεί, να αναζητηθεί  και να διανεμηθεί στους «πελάτες» της κυβέρνησης της. Ο Raj De, γενικός σύμβουλος του οργανισμού, έχει καταθέσει ότι η NSA δεν προσπαθεί γενικά να αφαιρέσει κάποιο προσωπικό περιεχόμενο, γιατί είναι δύσκολο για έναν αναλυτή να γνωρίζει τι μπορεί να είναι σχετικά με κάτι άλλο.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται να συζητήσει την έκταση και την κλίμακα της συμπτωματικής συλλογής πληροφοριών. Η NSA, που υποστηρίζεται από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, James R. Clapper Jr, ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση, ακόμη και σε διαβαθμισμένη μορφή, για τον αριθμό των Αμερικανών που «σαρώθηκαν» τυχαία. Δεν είναι προφανές γιατί η NSA δεν θα μπορούσε να προσφέρει τουλάχιστον έναν μερικό υπολογισμό, δεδομένου ότι οι αναλυτές της συνήθως διαχωρίζουν τα «πρόσωπα από τις ΗΠΑ» και καλύπτουν την ταυτότητά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν από τη διανομή των εκθέσεων πληροφοριών.

Αν το δείγμα του Σνόουντεν είναι αντιπροσωπευτικό, ο αριθμός υπό παρακολούθηση στα προγράμματα PRISM και Upstream είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι η κυβέρνηση ισχυρίζεται. Σε έκθεσή του τις 26 Ιουνίου το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αποκάλυψε ότι 89.138 άνθρωποι ήταν οι στόχοι της συγκέντρωσης πληροφοριών το περασμένο έτος με βάση το Section 702 της FISA. Σε αναλογία 9 προς 1 από τις τυχαίες παρακολουθήσεις με βάση το δείγμα του Σνόουντεν, η εικόνα που παρουσίασε η υπηρεσία θα αντιστοιχούσε σε περίπου 900.000 (!) λογαριασμούς, στοχευμένους ή τυχαίους, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν, σε γενικές γραμμές, την αυθεντικότητα των αρχείων που δόθηκαν από τον Σνόουντεν, αλλά προχώρησαν σε off-the-record αιτήματα να κρατηθούν εκτός δημοσιότητας συγκεκριμένες λεπτομέρειες που είπαν ότι θα προειδοποιούσαν τους στόχους της συνεχιζόμενης παρακολούθησης. Ορισμένοι αξιωματούχοι, που αρνήθηκαν να αναφέρουν το όνομα τους, χαρακτήρισαν το  χειρισμό από το Σνόουντεν ευαίσθητων αρχείων ως απερίσκεπτο.

Σε μια συνέντευξη του ο Σνόουντεν δήλωσε ότι τα "πρωτογενή έγγραφα" που παρουσίασε προσφέρουν τη δυνατότητα για μια συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με το κόστος και τα οφέλη της παρακολούθησης σύμφωνα με τη Section 702.

Κατά την άποψη του Σνόουντεν τα προγράμματα PRISM και Upstream "διέσχισαν τη γραμμή της αναλογικότητας."

"Ακόμα και αν κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει την αρχική, ακούσια παρακολούθηση εικόνων και φωτογραφιών μωρών και ερωτικών επιστολών αθώων «περαστικών», πρόσθεσε, "η συνέχιση της αποθήκευσής τους σε βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Ποιος ξέρει πώς αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον; "

Για σχεδόν ένα χρόνο, η NSA και άλλα κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν να αρνούνται στο Κογκρέσο με δημόσιες δηλώσεις, ότι ο Σνόουντεν είχε οποιαδήποτε πρόσβαση στο υλικό.

Πρόσφατα, τον Μάιο, λίγο αφότου αποσύρθηκε ο διευθυντής της NSA, στρατηγός Keith Alexander αρνήθηκε ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να περάσει το περιεχόμενο της FISA στους δημοσιογράφους.

«Αυτός δεν θα μπορούσε να έχει αυτά τα δεδομένα» είπε ο Alexander σε έναν δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker.

"Τα επιχειρησιακά δεδομένα;" ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Αυτοί δεν προσεγγίζουν τα δεδομένα FISA," απάντησε ο Alexander. Και πρόσθεσε: ".  Αυτός (ο Σνόουντεν)  δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτή τη  βάση δεδομένων."

Ο Robert S. Litt, γενικός σύμβουλος στο γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε σε μια δήλωση ότι ο Alexander και άλλοι αξιωματούχοι μιλούσαν μόνο για "ακατέργαστες" πληροφορίες, όρος που αφορά  περιεχόμενο που έχει υποκλαπεί και δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, με σημάνσεις διαβάθμισης ή να «ελαχιστοποιηθεί» για να καλύψει ταυτότητες πολιτών από τις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη του ο Σνόουντεν απάντησε ότι δεν χρειαζόταν να παρακάμψει τους ελέγχους αυτούς, επειδή η τελική θέση του ως συνεργάτης στο  κέντρο επιχειρήσεων της NSA στη Χαβάη έδωσε "ασυνήθιστα ευρεία πρόσβαση σε πρωταρχικές πηγές SIGINT [σήματα πληροφοριών σε ένα διπλό ρόλο, "αναφορικά με τη  Section 702 για την εγχώρια συλλογή πληροφοριών και Εκτελεστικό Διάταγμα 12333 για τη συλλογή πληροφοριών  στο εξωτερικό. Αυτή η θέση, είπε, επέτρεψε να αναζητήσει αποθηκευμένο περιεχόμενο - και να "διερευνήσει" τη νέα συλλογή πληροφοριών - χωρίς προηγούμενη έγκριση των όρων αναζήτησης του.

"Αν είχα θελήσει να τραβήξω ένα αντίγραφο ή ένα e-mail ενός γερουσιαστή ενός δικαστή, το μόνο που είχα να κάνω ήταν να τεθεί ο επιλογέας σε XKEYSCORE," ένα από τα κύρια συστήματα διερεύνησης της NSA, είπε.

Η NSA έχει κυκλοφορήσει μια ανταλλαγή e-mail που επιβεβαιώνουν ότι ο Σνόουντεν έχει λάβει  τα απαιτούμενα μαθήματα κατάρτισης για την πρόσβαση στα συστήματα αυτά.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, η NSA δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών των ΗΠΑ και, σύμφωνα με την ασκούμενη πολιτική, εκείνων των τεσσάρων στενότερων συμμάχων τους σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών – της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Περισσότεροι από 1.000 διακριτοί όροι "ελαχιστοποίησης" εμφανίζονται στα αρχεία, επιδιώκοντας να καλύψουν τις ταυτότητες των «πιθανών», «δυνατών» και «προφανών» προσώπων των ΗΠΑ, μαζί με τα ονόματα αμερικανικών εταιρειών ποτών, πανεπιστήμιων, αλυσίδων fast-food και διαχειριστών Web - mail.

Μερικές από αυτές τις καταγραφές αγγίζουν τα όρια του παραλόγου, χρησιμοποιώντας τίτλους που θα μπορούσαν να αναφέρονται σε έναν μόνο άνθρωπο. Έτσι η «ελαχιστοποίηση» που αφορά  εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ αρχίζει να εμφανίζεται στα αρχεία στις αρχές του 2009, και στις τρέχουσες «ελαχιστοποιήσεις» ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται 1.227 φορές στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ακόμα κι έτσι, ταυτότητες που έχουν αποκαλυφθεί παραμένουν στα αρχεία της NSA, και η πολιτική του οργανισμού είναι να παραμείνουν στο "συμπτωματικά" ή  “τυχαία” συλλεγμένο περιεχόμενο από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν αυτό δεν φαίνεται να αναφέρεται σε ξένες μυστικές υπηρεσίες ή πληροφορίες που σχετίζονται με αυτές.

Όταν η NSA και οι αναλυτές της θέλουν πραγματικά να στοχεύσουν έναν λογαριασμό mail, η ανησυχία τους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών των ΗΠΑ μειώνεται. Οι λογικές που χρησιμοποιούν για να κρίνουν αυτά τα θέματα τεντώνουν μερικές φορές τους νομικούς κανόνες ή τα γνωστά τεχνικά στοιχεία σε οριακά σημεία.

Σε διαβαθμισμένες εσωτερικές επικοινωνίες, οι συνάδελφοι και οι προϊστάμενοι  τους συχνά θυμίζουν στους αναλυτές που PRISM και του Upstream ότι η συλλογή πληροφοριών έχει ένα «κατώτερο όριο για την απόδειξη ότι οι πληροφορίες αφορούν αλλοδαπούς ή ξένους».

Για παράδειγμα ένας αναλυτής στηρίζει τον ισχυρισμό του ότι ο «στόχος» της παρακολούθησης είναι ξένος  στο γεγονός ότι τα e-mails του είναι γραμμένα σε ξένη γλώσσα (!), μια ιδιότητα κοινή με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο καθένας σε μια "λίστα φίλων" σ’ ένα chat ενός γνωστού ξένου forum είναι επίσης ξένοι όλοι.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι αναλυτές ζήτησαν να λάβουν έγκριση για το χαρακτηρισμό ενός λογαριασμού ως «ξένου» αν κάποιος συνδέεται με αυτόν από μια διεύθυνση υπολογιστή που φαίνεται να είναι στο εξωτερικό.

Εκτός από το γεγονός ότι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν και  ταξιδεύουν στο εξωτερικό, επιπλέον εκατομμύρια χρησιμοποιούν απλά εργαλεία που ονομάζονται πληρεξούσια για να ανακατευθύνουν την κίνηση των δεδομένων τους σε όλο τον κόσμο, για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτό το μήνα έχουν χρησιμοποιήσει μια επέκταση του προγράμματος περιήγησης που ονομάζεται Hola για να παρακολουθήσουν ζωντανά παιχνίδια που δεν είναι διαθέσιμα στις δικές τους χώρες. Το ίδιο τέχνασμα που χρησιμοποιείται συνήθως από τους Αμερικανούς που θέλουν να παρακολουθήσουν βίντεο του BBC. Η NSA στηρίζεται επίσης συνήθως σε περιοχές ενσωματωμένες στα cookies παρακολούθησης του Yahoo, τα οποία ευρέως θεωρούνται από τους online διαφημιστές ως αναξιόπιστα.

Με απλά λόγια ο καθένας από εμάς συμπτωματικά μπορεί να αποτελέσει στόχο παρακολούθησης της NSA άλλων παρόμοιων μυστικών υπηρεσιών (άλλωστε πολύ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι και η γερμανική μυστική υπηρεσία παρακολουθεί χιλιάδες πολίτες και την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία).

Όχι μόνο η δημόσια παρουσία μας και οι πολιτικές μας απόψεις αλλά και η ιδιωτική μας ζωή μπορεί να καταγράφονται και να παρακολουθούνται συστηματικά από τα «ξεφτέρια» των μυστικών υπηρεσιών.

Έτσι, ακόμη και ο Μεγάλος Αδελφός φαίνεται να ωχριά μπροστά σ’ αυτόν τον τερατώδη μηχανισμό που έχουν στήσει οι σύγχρονοι κυρίαρχοι του πλανητικού χωριού.


Μόνο που και απέναντι σ’ αυτούς τους κραταιούς και πανίσχυρους υπάρχουν τρόποι αντίστασης … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: