Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Σε διαρκή αντιλαϊκό παροξυσμό η τρόικα και η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζουν νέα καταιγίδα μέτρων και περικοπών



 Τη στιγμή που οι Έλληνες στενάζουν κοντά δυο χρόνια από τη λαίλαπα που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστροφής – ελληνική ολιγαρχία, οι κυβερνήσεις των αποτυχημένων, ξένοι δανειστές και τοκογλύφοι, Η «Ευρώπη» της Μέρκελ, το ΔΝΤ και η τρόικα – με πρωτόγνωρες απώλειες σε εισοδήματα, κοινωνικά δικαιώματα, έκρηξη της ανεργίας στο 20%, με διάλυση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, με χιλιάδες πλέον αστέγους – τη στιγμή, που όλα αυτά ακόμη εντείνονται, έρχονται οι εκπρόσωποι της τρόικα, ο ανεκδιήγητος Τόμσεν και η παρέα του καθώς και οι ντόπιοι υποταχτικοί τους να ζητήσουν και να επιβάλλουν νέα σκληρότατα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων.

 Αυτά στο όνομα κάλυψης των επιπρόσθετων 4,4 δις. ευρώ που «ανακάλυψαν» που ότι υστερούν τα δημόσια έσοδα για το 2011.

Έτσι σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ  «αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη λήψη και νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου οι δανειστές  να δώσουν την έγκριση για την οριστικοποίηση του PSI και της δεύτερης δανειακής σύμβασης».

 Προωθείται λοιπόν ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 4,4 δισ. ευρώ που θα προέλθει από μειώσεις δαπανών στην υγεία, τα φάρμακα, την άμυνα και «λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου.

Παράλληλα αναζητούνται μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που αφορούν στο διάστημα 2013-2014 και θα πρέπει εξειδικευθούν. Και η δεύτερη αυτή λίστα των μέτρων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εντός αυτού του ασφυκτικού πλαισίου η τρόικα ζητά να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο και ακόμη βρίσκονται στο συρτάρι.

Αν και οι δανειστές εμφανίζονται να συμφωνούν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών, εντούτοις φαίνεται ότι πιέζουν για νέα φοροεπιδρομή μέσω του νέου φορολογικού, το οποίο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ με έκθεση που υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% και προβλέπει ένα μειωμένο ΦΠΑ 11% για τον τουρισμό.

 Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση του αφορολογήτου και η δημιουργία λιγότερων φορολογικών κλιμακίων που «κρύβει» επιβαρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η χαριστική βολή δίνεται στα νοικοκυριά και τους φορολογούμενους με την πρόταση για κατάργηση της μείωσης του φόρου 10% από τόκους στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα  στην τελική ευθεία παρουσιάζεται ότι βρίσκεται το PSI, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο.
 Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, η διαπραγμάτευση για το κούρεμα θα ολοκληρωθεί με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πριν από την τελική συμφωνία θα προηγηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής.

Την ίδια στιγμή και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Frank Vogl επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

«Οι “εποικοδομητικές συζητήσεις” συνεχίζονται για την εθελοντική ανταλλαγή χρέους καθώς σημειώνεται πρόοδος σε άλλα ζητήματα. Ελπίζουμε πως οι λεπτομέρειες που απομένουν αναφορικά με το ελληνικό πακέτο στήριξης θα διευθετηθούν τις προσεχείς ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος του IIF.

 Όλα αυτά σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που έχουν μετατραπεί στους παρίες της Ευρώπης, έρμαιο στις διαθέσεις των αρπαχτικών των αγορών και στα συμφέροντα των πιο επιθετικών κύκλων του καπιταλισμού.  

 Δεν είναι τυχαία δημοσιεύματα – πχ του Spiegel και του Reuters – που μιλούν ότι τυχοδιωκτικά και αδίστακτα hedge funds «Ειδικότερα, τα hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα είναι πιθανόν να έχουν σημαντικό συμφέρον να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, και να προτιμούν να επικεντρώνονται  σε μια επίσημη εθνική χρεοκοπία». Σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι πόκερ, αυτά τα funds που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Spiegel (25/1/2012) «δεν ανησυχούν για τη δημόσια εικόνα τους» περισσότερο ενδιαφέρον δείχνουν για την αποτυχία των όποιων διαπραγματεύσεων παίζοντας καθημερινά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

 Απέναντι στη συντονισμένη επίθεση των κερδοσκοπικών funds, των αμείλικτων τραπεζών, των εκπροσώπων της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας, του ΔΝΤ, της γερμανικής αδιαλλαξίας και άλλων παγκόσμιων συμφερόντων που βρίσκονται σε στενή σχέση και συνεργασία με τους εγχώριους οικονομικούς δυνάστες, οι Έλληνες πολίτες έχουν μείνει ανυπεράσπιστοι από τα κόμματα εξουσίας, από τη δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου που λειτουργεί απλά ως ιμάντας μεταβίβασης των άνωθεν εντολών. Όπως  επίσης μένουν ακάλυπτοι και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που ψελλίζουν κάποιες σκόρπιες φράσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ εξαγγέλλουν από καιρό σε καιρό ορισμένες «επετειακές» απεργίες.

Δικό τους όπλο η αφύπνιση, η ενεργοποίηση, η πρωτοβουλία, η αξιοποίηση νέων μορφών πάλης και κινητοποίησης, ο αγώνας σε κάθε χώρο εργασίας, πόλης, κλάδου, εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Όπου ζουν, αναπνέουν και υποφέρουν οι Έλληνες πολίτες.

Και πάνω απ’ όλα η διαμόρφωση μιας νέας ενότητας και αλληλεγγύης αντάξιας των καιρών και των περιστάσεων που ζούμε.

Ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κοινωνική και πολιτική ανατροπή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: