Από το τηλεγράφημα προκύπτει επίσης ότι επί της ουσίας οι ΗΠΑ "συμβούλευαν" την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και η βασική προτροπή ήταν η Αθήνα να αποφύγει να αντιπαρατεθεί προσωπικά με το Βερολίνο (δηλαδή λεκτικές επιθέσεις, καμπάνια σε μέσα κοινωνική δικτύωσης). Στόχος ήταν επίσης η δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με τις λοιπές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, οι οποίες θα παρείχαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι της Γερμανίας, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
«Δεν θα πρέπει το Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του»
Η αμερικανική άποψη είχε στον πυρήνα της την θέση πως «δεν θα πρέπει το Βερολίνο να επιβάλει τις απόψεις του», δηλαδή δεν θα πρέπει η Ελλάδα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο, κάτι που θα είχε αρνητικά αποτελέσματα. Προκύπτει επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν άλλο γεωπολιτικό και οικονομικό δόγμα από τη Γερμανία και ανησυχούσαν μήπως η πλήρης κυριαρχία του Βερολίνου οδηγούσε ηθελημένα ή αθέλητα σε κατάρρευση της Ευρωζώνης, κάτι που ήταν αντίθετο στα αμερικανικά συμφέροντα.
Η στρατηγική για το χρέος
Όπως αναφέρεται: «η στρατηγική της Ουάσιγκτον είχε δύο πτυχές: την ανάδειξη της σημασίας του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και τις συνεχείς αναφορές περί αναπροσαρμογής του χρέους». Όπως επίσης αναφέρεται στο έγγραφο, «όσον αφορά τη συζήτηση περί χρέους, υποβοηθητικά κρίνεται ότι κινήθηκε το ΔΝΤ, προφανώς κατόπιν σχετικής αμερικανικής παραίνεσης». Ως προς την γεωπολιτική πτυχή, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ ήταν αυτές που ζήτησαν από την Αθήνα να αναδείξει τη γεωπολιτική παράμετρο και τους κινδύνους που ελλόχευαν για το δυτικό σύστημα ασφάλειας από μια πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται τέλος στο δημοσίευμα της Καθημερινής, οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που παρενέβησαν και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναδειχθεί η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας. Έτσι την περίοδο που είχε οξυνθεί το κλίμα μεταξύ Τσίπρα – πιστωτών, στις 20 Ιουνίου ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου, κάνει δήλωση με αποδέκτη το Βερολίνο με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο Βέρσμποου τόνιζε ότι αυτό το ενδεχόμενο «θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για τη Συμμαχία»
Δηλαδή, η "στήριξη" των ΗΠΑ και του ΔΝΤ (!) έφτασε μέχρι να μην ψελλίσουμε κουβέντα για το ρόλο της Γερμανίας και μέχρι να μας επιβληθεί το Τρίτο Μνημόνιο.
Ωραία "στήριξη" ... αλλά δεν θα ξαναπάρουμε ...
Και αν το δίλημμα του Τσίπρα είναι αν θα είμαστε προτεκτοράτο της Γερμανίας ή προτεκτοράτο των ΗΠΑ ... ευχαριστούμε, αλλά ούτε σ' αυτή τη λογική θα μπούμε ...
Συνεχίζουμε να επιμένουμε για την ανάγκη του αγώνα για μια ανεξάρτητη και αξιπρεπή πορεία της χώρας και του λαού μας ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου