Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη.
Ο Καντάφι κλείνει τον εναέριο χώρο της Λιβύης και δηλώνει ότι σταματά τις εχθροπραξίες. Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα είναι θέμα ωρών.
Η απόφαση του ΟΗΕ για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Πολλές χώρες βγάζουν από το συρτάρι τους συγκεκριμένα σχέδια δράσης. Συμμετοχή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται ότι θα έχουν οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, το Κατάρ και άλλες χώρες. Βρετανικά βομβαρδιστικά αναχώρησαν ήδη από τις βάσεις τους προετοιμάζοντας ενδεχόμενη επίθεση.
Αρχικά ο Καντάφι αντέδρασε με απειλές, λέγοντας ότι "η γη θα γίνει κόλαση, αν η Δύση τολμήσει να επιτεθεί στη Λιβύη". Στη συνέχεια έκανε θεαματική στροφή: Η Λιβύη θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και είναι έτοιμη για διάλογο, δήλωσε αιφνιδιαστικά το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τα Ηνωμένα Έθνη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη. Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες τη νύχτα ακούγονταν στην πόλη εκρήξεις και αντιαεροπορικά πυρά.
Η στάση της Γερμανίας
H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως μια αεροπορική επίθεση εναντίον της Λιβύης δεν είναι μια 100% επεξεργασμένη σκέψη. Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει μόνο με Awacks. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε δηλώσει πρωτύτερα:
«Ζυγίσαμε όλους τους κινδύνους που απορρέουν από μια στρατιωτική επέμβαση- όχι μόνο για τη Λιβύη, αλλά για την ευρύτερη περιοχή και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε έναν πόλεμο με τη Λιβύη και για το λόγο αυτό προτιμήσαμε να απόσχουμε».
Παρόλα αυτά η Γερμανία στηρίζει πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι:
«Η πίεση εναντίον του καθεστώτος θα πρέπει να αυξηθεί, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Η διεθνής κοινότητα είναι σύμφωνη πως αυτός ο δικτάτορας θα πρέπει να τερματίσει αυτόν τον εμφύλιο, αυτόν τον πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού».
Το ψήφισμα των ΗΕ ανοίγει το δρόμο για έναν πόλεμο με διεθνείς διαστάσεις κάνει λόγο το κόμμα της Αριστεράς Die Linke στη Γερμανία. Το κόμμα στρέφει τα πυρά του και κατά των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, οι οποίοι το διάστημα 2006-2009 εξόπλισαν το καθεστώς του Καντάφι με όπλα αξίας πάνω από 83 εκ ευρώ.
Ηγετικό ρόλο αναλαμβάνει η Γαλλία
Για να επιστρέψουμε όμως στις διεθνείς αντιδράσεις, η Γαλλία φέρεται ότι θα ηγηθεί της επιτήρησης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πάνω από τη Λιβύη. Η χώρα έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο να υιοθετηθεί το ψήφισμα των ΗΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Παρίσι τονίζει ότι "ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Λιβύη είναι θέμα ωρών". Η γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό" εκτιμά ότι γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να αναχωρήσουν για τη Λιβύη από τη βάση τους στην Κορσική.
Στην Ελλάδα ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μίλησε για ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους ώστε να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα στη Λιβύη, τα κόμματα της Αριστεράς – ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ – ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην εμπλακεί σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ούτε να παραχωρηθεί γι’ αυτούς τους σκοπούς η βάση της Σούδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου