Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η Ιαπωνία αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πυρηνική καταστροφή από την εποχή του Τσερνομπίλ



Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον πυρηνικό αντιδραστήρα 3 της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον έξι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη.





Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την έκρηξη δεν προκλήθηκε διαρροή ραδιενέργειας και δεν υπέστη βλάβη το εσωτερικό χαλύβδινο περίβλημα του αντιδραστήρα. Πάντως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρέϊγκαν» που είχε πλησιάσει στην περιοχή έλαβε εντολή να απομακρυνθεί σήμερα το πρωί, όταν το πλήρωμα κατέγραψε ελαφρά αυξημένες τιμές ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Προβλήματα παρουσιάζει και το σύστημα ψύξης στον δεύτερο αντιδραστήρα της Φουκουσίμα. Από χθες οι ειδικοί διοχετεύουν νερό από τη θάλασσα κατευθείαν στον αντιδραστήρα σε μία τελευταία προσπάθεια να κατεβάσουν τη θερμοκρασία.





Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δηλώνει ότι αν είχε πράγματι σημειωθεί τήξη στον αντιδραστήρα, τότε οι τιμές ραδιενέργειας θα ήταν πολύ πιο υψηλές από αυτές που καταγράφονται σήμερα. Είχε προηγηθεί νέος ισχυρός μετασεισμός 6,2 Ρίχτερ σήμερα το πρωί. Ακολούθησε νέα προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε.

Χιλιάδες θύματα

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων έχει ξεπεράσει τους 5.000, αλλά οι ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους από 10.000 νεκρούς. Σήμερα το πρωί τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν 2.000 νεκρούς, ενδεχομένως θύματα του τσουνάμι, στις ακτές της ανατολικής επαρχίας Μιγιάγκι.


Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η χώρα μας δεν έχει περάσει ποτέ τόσο δύσκολες στιγμές. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι, αν μείνουμε ενωμένοι, μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία…»

 Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη και τις εξελίξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα. Ενώ εντείνονται και οι φωνές για τον περιορισμό ή και την αποτροπή χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.




  Οι  ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση μείζονος πυρηνικού ατυχήματος, ο κίνδυνος να πληγεί κανείς  από την ακτινοβολία που εκπέμπεται από ραδιενεργά σωματίδια είναι διττός. Πρώτον, ο κίνδυνος κοντά στην πηγή της ακτινοβολίας, η οποία αφορά κυρίως το προσωπικό των πυρηνικών εγκαταστάσεων ή διασώστες. Δεύτερον, ο κίνδυνος μόλυνσης των γύρω πληθυσμών ή και πιο μακρινών, ανάλογα και με τους ανέμους, που «ταξιδεύουν» τη ραδιενεργό σκόνη.

 Η μόλυνση είναι εξωτερική, όταν σκόνη εναποτίθεται στο δέρμα. Είναι επίσης και εσωτερική όταν τα ραδιενεργά στοιχεία εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνοής, η απορροφώνται μέσω  της τροφής ή νερού που έχουν μολυνθεί, ή από μια πληγή.

  Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τη δόση, η οποία εξαρτάται από την ένταση των ραδιενεργών πηγών, την εγγύτητα, το χρόνο διάχυσης της  ακτινοβολίας και την έκθεση σ’ αυτήν.

 Όταν συμβεί  ένα σοβαρό ατύχημα, μερικά πολύ επιβλαβή ραδιενεργά στοιχεία (καίσιο, στρόντιο, ευγενή αέρια όπως το κρυπτόν και ξένο) είναι πιθανό να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά τα προϊόντα αυξάνουν την πιθανότητα μεταλλάξεων στα κύτταρα που δέχονται την ακτινοβολία, με το βασικότερο κίνδυνο να είναι η ανάπτυξη καρδιοπαθειών. Στο πλαίσιο αυτό, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι σαφώς αυτός της μόλυνσης με ραδιενεργό ιώδιο.


ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΣΚIΩΝ




 Το ραδιενεργό ιώδιο εκπέμπεται σε αέρια μορφή και έχει την ιδιότητα να δεσμεύεται πολύ γρήγορα στο θυρεοειδή. Όταν  ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει κίνδυνο δεν είναι δυνατόν να εκκενωθεί άμεσα, εκτός από τη συγκράτηση του αερίου, ένα μέσο πρόληψης είναι η πιο αποτελεσματική διανομή του δισκίου ιωδίου, κυρίως για τα μωρά, τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

 Οι ιαπωνικές αρχές έχουν αρχίσει τη διανομή. Πράγματι, για την αποφυγή ή τον περιορισμό της πρόσληψης ραδιενεργού ιωδίου, πρέπει να  λάβει κανείς, μια ώρα πριν ή μία ώρα μετά την εισπνοή, ποσότητα σταθερού  ιωδίου  (όχι ραδιοενεργού). Έτσι δημιουργεί μια πλήρωση του θυρεοειδή και αποτρέπει την επακόλουθη κατακράτηση των ραδιενεργών στοιχείων.

 Χωρίς αυτό το μέτρο προφύλαξης, το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ (Ουκρανία), που συνέβη στις 26 Απριλίου 1986, είχε ως αποτέλεσμα, από το 1990, σημαντική αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς σε παιδιά που είχαν υποστεί ραδιενεργές μολύνσεις. Παρόλο που είχε επισημανθεί μετά το ατύχημα από πολλούς ειδικούς, αλλά αμφισβητήθηκε καιρό από τις σοβιετικές αρχές, η επιδημία του καρκίνου έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια: