Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

BBC: Μήπως το ΔΝΤ «τίναξε στον αέρα» τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών;

O Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον θα προτιμούσε να τα βρουν πρώτα οι δανειστές μεταξύ τους, προτού του πουν πώς να κάνει κουμάντο σπίτι του, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. 


BBC: Μήπως το ΔΝΤ «τίναξε στον αέρα» τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών;

«Πάνω που φαινόταν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία ανάπαυλα στην ελληνική κρίση, το ΔΝΤ εξαπέλυσε μία σφοδρή επίθεση στη συμφωνία διάσωσης που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης»
 επισημαίνει σε άρθρο του ο Ρόμπερτ Πέστον του BBC. 

Όπως αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος, η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος της μεσογειακής χώρας πρόκειται να σπάσει κάθε ρεκόρ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αγγίζοντας το 200% του ΑΕΠ, επομένως είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ απαιτούνται μέτρα ελάφρυνσης που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα που εξέταζαν μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο. Επιπλέον, το ταμείο ασκεί με την έκθεσή του έντονη κριτική στις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με την πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι η χρεωμένη χώρα δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ της για τις επόμενες δεκαετίες. 

Προσθέτει δε ότι και οι ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπονται είναι εξωπραγματικά υψηλοί για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Κατά την άποψη του Πέστον, η έκθεση που δημοσίευσε χθες το ΔΝΤ είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους. 

Πρώτον, θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κληθεί να πείσει τη Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει τα επώδυνα μέτρα λιτότητας της συμφωνίας, με αντάλλαγμα την παραμονή στην ευρωζώνη«Γιατί όμως οι βουλευτές να ψηφίσουν το πακέτο των σκληρών μέτρων όταν ο παγκόσμιος κριτής των οικονομικών πραγμάτων (δηλαδή το ΔΝΤ) δεν πιστεύει ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάκαμψη», διερωτάται ο Βρετανός αρθρογράφος. 

Η έκθεση όμως είναι σημαντική και για έναν δεύτερο λόγο: Οι δανειστές - και ιδίως η Γερμανία - εξανάγκασαν την Κυριακή τον Τσίπρα να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου. Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, αυτό ακούγεται κάπως αστείο. Με την έκθεσή του, το ταμείο ξεκαθαρίζει για μία ακόμα φορά πως η μοναδική προϋπόθεση για να συμβάλει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης θα ήταν να υπάρξει ένα σημαντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

Υπό άλλες συνθήκες, η επιμονή αυτή του ΔΝΤ θα ήταν καλά νέα για τον Τσίπρα. Ωστόσο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον θα προτιμούσε να τα βρουν πρώτα οι δανειστές μεταξύ τους, προτού του πουν πώς να κάνει κουμάντο σπίτι του, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.

Αν τα λέει αυτά το ΔΝΤ, τότε η ελληνική Βουλή, οι Έλληνες πολίτες τι πρέπει αν απαντήσουν; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: