Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Δώστε 30 χρόνια περίοδο χάριτος στο χρέος (!)




Η Ελλάδα χρειάζεται ανακούφιση χρέους η οποία πάει πολύ μακρύτερα από αυτό που οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν εξαιτίας της καταστροφής της οικονομίας και του κλεισίματος των τραπεζών τις τελευταίες δυο εβδομάδες, υποστηρίζει το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Στην έκθεση, που όπως υποστηρίζει το Reuters στάλθηκε στους Ευρωπαίους την Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα, αναφέρεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών σε όλα τα δάνεια που χορήγησαν προς την χώρα μας (περιλαμβανομένων και αυτών που πρόκειται να λάβει με το νέο πρόγραμμα) αλλά και δραματική αύξηση των λήξεων.

Οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα» ή συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο:
- Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε "μη βιώσιμη δυναμική χρέους" για δεκαετίες. 

- Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε "σημαντικά πτωτικά ρίσκα", υπογραμμίζει.

- Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές "ταβάνι", ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.

- Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία. 

Κρατάμε ορισμένα νούμερα τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά:

200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία!

Το ΔΝΤ στην ουσία αναγνωρίζει την πλήρη αποτυχία των προβλέψεών του.
Αφού - σύμφωνα με όσα το ίδιο υποστηρίζει - το Χρέος θα φτάσει στο 177% το 2022 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης του  για 142%.

Και ποιος μπορεί να πει ότι και η νέα πρόβλεψη δεν είναι λάθος εφόσον στη χώρα μας συνεχίζει να εφαρμόζεται η ίδια αποτυχημένη "συνταγή" και πολιτικές;

Τώρα, γιατί τα λέει αυτά το ΔΝΤ;

Είναι κρίση "ταυτότητας" ή "συνείδησης";

Φυσικά και όχι.

Αντανακλά απλώς τις αντιθέσεις στο στρατόπεδο των δανειστών, των εκμεταλλευτών της χώρας μας - και όχι μόνο - για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Μέσα στο ΔΝΤ επικρατεί σε συντριπτικό ποσοστό η "φωνή" και η βούληση των ΗΠΑ.

Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται και μια πίεση από χώρες της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στο ΔΝΤ να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την κατάσταση του ελληνικού χρέους.

Αντιθέσεις, ωστόσο, που δεν αλλάζουν την ουσία της ληστρικής εκμετάλλευσης που οδηγεί τη χώρα και το λαό μας στην πλήρη εξαθλίωση και σε ακραία οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: