Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Το "αυστηρό" μήνυμα Τσίπρα στους διαφωνούντες και η προοπτική των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο


Αποφασισμένος να συνεχίσει την πορεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, με κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τους βουλευτές που διαχώρισαν την στάση τους στην ψηφοφορία της Τετάρτης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης με συνεργάτες του που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης. 


  Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου, κατά την εκτίμησή του, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσαμε. Και τόνισε χαρακτηριστικά: 




«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη. Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας. 





Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών. Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων». 



Κάποια σχόλια για της δηλώσεις του πρωθυπουργού:


Ο πρωθυπουργός  εμφανίζεται, λοιπόν, αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους τα πράγματα μέχρι την ψήφιση της συμφωνίας - δηλαδή, του Τρίτου Μνημονίου, με τις συνέπειες που τώρα πλέον η ελληνική κοινωνία βλέπει και αντιμετωπίζει τις πραγματικές της συνέπειες.

 Συνεπέστατος με τις προεκλογικές του δηλώσεις!
Αλλά επειδή αυτές είναι κάπως μακρινές ... συνεπέστατος με όσα έλεγε λίγες μέρες πριν, τις παραμονές του δημοψηφίσματος!

Ένα άλλο σημείο που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι το εξής;

Ο πρωθυπουργός απευθύνεται στα στελέχη του σαν να πρόκειται για μια εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.
  Κάνει λόγο για " ... αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης", για " ... κοινές αρχές, αξίες, θέσεις και ιδεολογικές αναφορές".

Αυτά άνετα θα μπορούσε να τα πει αύριο στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός στο Μαξίμου.

Υπάρχει μια αδιόρθωτη σύγχυση στο κυβερνητικό σχήμα, στον ίδιο τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του των εσωκομματικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ με τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Έτσι κι αλλιώς εξαρχής η πολιτική διαχείριση της νέας κυβέρνησης έμοιαζε με την προσπάθεια εξισορρόπησης των εσωτερικών αντιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
 Έτσι, τα άλυτα εσωκομματικά προβλήματα, η ουσιαστική διάσταση απόψεων και οι αποκλίνουσες προσεγγίσεις των διάφορων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν και ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.

Συντελώντας με αυτό τον τρόπο στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα - αφού και η κυβέρνηση μόνο ενιαία και αποσαφηνισμένη γραμμή  δεν είχε.

Τέλος, πολύ άσκημη εντύπωση μας έκανε η διατύπωση:

Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα έξι μήνες ... "

"Προσωπικά ..." ... όμως, ακόμη και ως πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης  μιλά εκ μέρους μιας συλλογικότητας την οποία, βεβαίως,  βολικά επικαλέστηκε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Και εκείνο το απόσπασμα για τα " ... όσα πέρασε ..." (!) είναι εντυπωσιακό.

Έχει κατανοήσει ο κ. Τσίπρας ότι έχει εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας και έχει χρέος να καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών γι' αυτή τη χώρα και το λαό της;

Έχει αναρωτηθεί ο πρωθυπουργός - πέρα από τις ρητορικές εξάρσεις - τι έχει περάσει αυτός ο λαός  τα πέντε χρόνια του Μνημονίου και της λιτότητας και τι θα περάσει από σήμερα κιόλας με την εφαρμογή των "προαπαιτούμενων" του Τρίτου Μνημονίου;

Μπροστά σ' αυτά οι έξι μήνες του κ. πρωθυπουργού μάλλον με καλοκαιρινή κρουαζιέρα μοιάζουν ...

Εν τέλει στο λόγο του κ. Τσίπρα διαπιστώνεται όλο και περισσότερο μια υπερπροβολή του "Εγώ" - στοιχείο αξιοποίησης για επικοινωνιακούς και εκλογικούς λόγους (;) ή και μια βαθμιαία εκδήλωση και μιας προσωπικής νοοτροπίας (;).

Μένει να το δούμε ...

Τόσο το περιεχόμενο της πολιτικής - σκληρή λιτότητα και Μνημόνια - όπως και η προσωποκεντρική (γύρω από τον Τσίπρα) εκφορά του πολιτικού λόγου, παραπέμπουν, όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί, σε σκλήρυνση της πολιτικής και σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης.

Άλλωστε μια πρόγευση γι' αυτό πήραμε και προχτές το βράδυ.

Με όλα αυτά δεν υιοθετούμε την επαμφοτερίζουσα στάση της "Αριστερής Πλατφόρμας".
Απλώς επισημαίνουμε τις οργανικές αντιφάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα όρια προς τα οποία ωθείται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.


Εξαιτίας, λοιπόν, και των αντιφάσεων αυτών έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, όπως του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση.


Εκλογές το φθινόπωρο, λοιπόν, βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μετά το ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την διαφοροποίηση των 39 στην προχθεσινοβραδυνή ψηφοφορία στη Βουλή.
«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» είπε ο κ. Βούτσης  μιλώντας στο «Κόκκινο» και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διεξαγωγή εκλογών και σημείωσε: «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».
Σε ό,τι αφορά την διαίρεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε: «Υπάρχει σύγκρουση, προφανής και ισχυρή, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και την ηθική των ‘πιστεύω’. Άρα η ηθική της συλλογικής πολιτικής σε στιγμές που δοκιμάζεται το πρόγραμμά μας, είναι πολύ σημαντική (…). Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πήγαν μόνοι τους. Τους στείλαμε μετά από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν όμως, επεσήμανε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε - όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή». Πρόσθεσε όμως ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα».
«Φθάσαμε κοντά στην πτώση της κυβέρνησης»
Ο Νίκος Βούτσης αναφερόμενος στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή είπε ότι ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Υπό αυτήν την έννοια, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη νύχτα της Τετάρτης η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στην πτώση, καθώς οι θετικές ψήφοι που δόθηκαν από το κυβερνητικό «μπλοκ» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν 123, δηλαδή μόλις 3 πάνω από το εν λόγω όριο.

Για να καταλάβουμε, λοιπόν ...

Τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να τα πληρώσει η χώρα και ο λαός.

Προκειμένου, δηλαδή, να "ξεκαθαρίσει' το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ και ν' αποκτήσει ο Τσίπρας και οι υποστηρικτές του νέα λαϊκή νομιμοποίηση (υπό το καθεστώς νέων εκβιασμών) θα συρθεί η χώρα στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στον ίδιο χρόνο.

Κι όλα αυτά με τις τράπεζες σε καθεστώς capital controls, την οικονομία εξαϋλωμένη,  την ύφεση - σύμφωνα με την εκτίμηση ευρωπαϊκών υπηρεσιών να φτάνει, μέχρι στιγμής, στο - 4% (!).

Μια νέα εκλογική αναμέτρηση - σε συνθήκες πλήρους αποσταθεροποίησης της οικονομίας θα σημάνει την πλήρη εξουθένωση όσων στοιχείων οικονομικών έχουν απομείνει σε λειτουργία.

Θα μας πείτε - και ποια άλλη λύση στα πολιτικά αδιέξοδα που συσσωρεύονται μπορεί να  υπάρξει;

Κι εμείς από προχτές μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων τονίσαμε και την απονομιμοποίηση της Βουλής, τη δυσκολία να σταθεί μια κυβέρνηση που εφαρμόζει μια πολιτική τέτοιου είδους - και όχι για τυπικούς λόγους.

Γιατί, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση του δεν προχώρησε σε εκλογές ΠΡΙΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ  την ταπεινωτική νέα συμφωνία;
 Λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες και θέτοντας τα πραγματική διλήμματα (όχι αυτά που τέθηκαν στο ψευτο - δημοψήφισμα) ώστε αυτοί ν' αποφασίσουν για την τύχη τους ...

Και προτίμησε να αλυσοδέσει τη χώρα και το λαό  στα δεσμά της νέας συμφωνίας και να προχωρήσει σ' εκλογές αργότερα με νέα εκβιαστικά διλήμματα;

Από άγνοια, άραγε, και σύγχυση;
Από πλήρη αποτυχία στην εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων;
Από μικροκομματικό υπολογισμό;

Όμως, πολλές φορές - όπως έχει αποδειχτεί στην ιστορία - άλλα σχεδιάζουν ορισμένοι "φωτισμένοι" κυβερνητικοί εγκέφαλοι και "ηγέτες" και αλλού οδηγούνται τα γεγονότα ...

"Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι ..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: