Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

To OXI του ελληνικού λαού



Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ήταν βροντερό, ξεκάθαρο και με πολλαπλούς αποδέκτες.

Ότι αυτός ο λαός δεν υποτάσσεται ...


Ότι παρά τη φτώχεια, τη δυστυχία, την ασφυκτική οικονομική πίεση που κλιμακώθηκε συνειδητά την τελευταία βδομάδα, δεν σκύβει το κεφάλι ...

Δεν εκβιάζεται, επίσης, από  τις  παντοδύναμες εξουσίες του χρήματος, των αγορών, της Ευρωκρατίας, των δανειστών και οικονομικών κερδοσκόπων.


Με το συντριπτικό ΟΧΙ του 61, 3%  έστειλε το  δικό του μήνυμα.

Γιατί εμείς επιμένουμε ότι το ΟΧΙ πρωτίστως ανήκει στο λαό μας.

Και στην πρώτη γραμμή των νέων - της γενιάς εκείνης που έχει μεγαλώσει βιώνοντας τη φρίκη των Μνημονίων και της βάρβαρης λιτότητας - και η οποία αρνείται να δεχτεί την υποθήκευση του μέλλοντός της.


Γι' αυτούς και πολλούς άλλους λόγους το ΟΧΙ δεν αρέσει στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης και της Ελλάδας, στους κάθε λογής Μέρκελ, Σόιμπλε και τα οργανάκια τους. 


Το δημοψήφισμα ήδη ανήκει στην Ιστορία. 
Γράφει ιστορία ...

Παράγει αλυσιδωτές πολιτικές επιπτώσεις και εξελίξεις ...

Το αν μπορέσει να επηρεάσει και ν' αλλάξει την τύχη της Ευρώπης μένει να το δούμε.
Και είναι εξαιρετικά δύσκολο ...

Το αν αλλάξει την τύχη της Ελλάδας κι αυτό μένει να το δούμε ....

Ήδη, όμως, προκάλεσε και προκαλεί μικρούς σεισμούς στο πολιτικό σκηνικό.

Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμά του αποτελεί βαριά ήττα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου.
Ο παλιός πολιτικός κόσμος - οι "πολιτικοί βρικόλακες" όπως τους χαρακτηρίσαμε - δέχτηκαν αυτό που τους "άξιζε". Το φτύσιμο από τους Έλληνες πολίτες.

Έτσι, το παλιό αυτό πολιτικό σκηνικό οδηγείται ή στην προσπάθεια αλλαγής, μετάλλαξης και αναμόρφωσής του ή στην πλήρη εξαφάνισή του.

Μια από τις πιο ευχάριστες στιγμές της χτεσινής βραδιάς - και γι' αυτή μόνο άξιζε τον κόπο να παρακολουθήσει κανείς τα τηλεπαράθυρα - ήταν η στιγμή που ο Σαμαράς δήλωνε την παραίτησή του.
Ηδονή!

Εξελίξεις θα περιμένουμε και στα άλλα κόμματα και σχηματισμούς του ΝΑΙ. 
Από το "Ποτάμι" ως το ΠΑΣΟΚ και τον ευρύτερο χώρο ...

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν άμεσα προσπάθειες ανασυγκρότησης του λεγόμενου "φιλοευρωπαϊκού" χώρου, με το σχηματισμό μέχρι και ενιαίου κόμματος , με πιο "φρέσκα" πρόσωπα στην ηγεσία.

Στους σχετικά ηττημένους της βραδιάς ήταν και το ΚΚΕ, που με την τακτική απομόνωσης που ακολουθεί η ηγεσία του, δεν μπόρεσε να ενταχθεί μέσα στο πολιτικό ρεύμα του ΟΧΙ παρά τις διακηρυγμένες θέσεις του εναντίον των Μνημονίων και της λιτότητας.
 Ωθείται και μέσα σ' αυτές τις συνθήκες - που σε άλλες εποχές - θα αποτελούσαν προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξή του - σε περιθωριοποίηση.


Νικητής αδιαμφισβήτητος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ήταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η κυβέρνηση του.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέλαβε το βάρος της πρότασης του δημοψηφίσματος, επικοινωνιακά πάνω του στηρίχτηκε το μεγαλύτερο βάρος της εκστρατείας του ΟΧΙ (τα αλλεπάλληλα "διαγγέλματα του είναι χαρακτηριστικά).

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - κατά τα λεγόμενα του - ενισχύει "τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης" έναντι των δανειστών.

Σίγουρα, όμως, διασώζει τον ίδιο στην πρωθυπουργία - όπως και ευρύτερα τον κυβερνητικό σχηματισμό, παρά τις όποιες αλλαγές στη σύνθεσή του - αφού, όπως διέρρευσε οι δανειστές έθεταν και θέμα αλλαγής του προσώπου του ως "ακατάλληλου για τη διαπραγμάτευση". 

Ο λαός με την ψήφο του έδωσε απάντηση και σ' αυτό το ζήτημα.

Είναι προφανές ότι οι πολίτες, μαζί με το ευρύτερο μήνυμα που έστειλαν, επέλεξαν και το ποιος θα είναι ο "διαχειριστής" αυτού του ΟΧΙ, ποιος θα είναι ο διαχειριστής μιας Νέας Συμφωνίας.

Τώρα αν το ΟΧΙ οδηγήσει σε ουσιαστική λύση του δραματικού οικονομικού αδιέξοδου ...
Αν σημαίνει "Νέα Συμφωνία" ή Grexit ...
 Αν η "Νέα Συμφωνία" αποτελέσει ένα νέο βαρύτατο Μνημόνιο με άλλοθι την "αναδιάρθρωση του Χρέους", μένει, επίσης, να το δούμε ...

Για όλα αυτά θα επανέλθουμε ...

Σε κάθε περίπτωση, μένει στο ακέραιο η διαπίστωσή μας ότι τη Δευτέρα το πρωί είναι οι Έλληνες πολίτες, είναι ο ελληνικός λαός που με τους αγώνες τους καλούνται να διασφαλίσιουν την πραγματική ουσία αυτού του ΟΧΙ και ν' ανοίξουν το δρόμο για ένα διαφορετικό, πιο ελπιδοφόρο μέλλον. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: