Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015
Ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια της Κίνας μετά από πέντε ημέρες απωλειών - Μια εικόνα από την κίνηση των αγορών
Οι παγκόσμιες χρηματαγορές σταμάτησαν τις απώλειες πέντε ημερών σήμερα, Πέμπτη, καθώς το Πεκίνο σταμάτησε την υποχώρηση στα κινεζικά χρηματιστήρια και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε το σήμα ότι είναι πολύ νωρίς για να αυξήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαϊκές αγορές και τα ομόλογα σημείωσαν νωρίς σήμερα κέρδη καθώς ισχυρή στοιχεία για τις εξαγωγές από τη Γερμανία και οι ελπίδες ότι οι διαπραγματεύσεις για του χρέος της Ελλάδας θα γίνει δυνατό να ολοκληρωθούν επιτυχώς, οδήγησαν τη διάρκεια της νύχτας σε ανάκαμψη στην Ασία και στις αγορές εμπορευμάτων.
Η κύρια χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,4% - σχεδόν όσο είχε πέσει την προηγούμενη μέρα - μετά την παρέμβαση της εποπτικής αρχής κεφαλαιαγοράς που διέταξε τους μετόχους με ποσοστά άνω του 5% να μην πουλήσουν τις μετοχές για τους επόμενους έξι μήνες.
Η άνοδος αυτή έφερε "ανακούφιση" σε όλη την Ασία. Η άνοδος κατά 1,8% του δείκτη MSCI των μετοχών της ευρύτερης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο. Ο κύριος δείκτης αναδυόμενων αγορών σημείωσε το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιανουάριο.
Οι αγορές ορυκτών και μετάλλων της Ευρώπης, οι οποίες συνδέονται στενά με τις τύχες της Κίνας, με επικεφαλής τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 σημείωσαν άνοδο έως 0,9%, αν και οι επενδυτές κινήθηκαν μακριά από τη έλλειψη ανησυχίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει διορία μέχρι τα μεσάνυχτα για να προτείνει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών που θα "πείσει" τη ζώνη του ευρώ να δώσει στην Αθήνα ένα τριετές δάνειο που θα τη "σώσει" από τη χρεοκοπία. Χωρίς αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να εκτυπώσει ένα άλλο νόμισμα, πιθανώς οδηγώντας στην έξοδο της από το ευρώ.
«Η προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα για την Ευρώπη φαίνεται πολύ μακριά,» δήλωσε ο Nick Parsons, επικεφαλής του Forex της National Australia Bank στο Λονδίνο.
"Κατά τη διάρκεια της νύχτας διαπιστώνεται μια παραδοσιακή διάθεση κινδύνου, αλλά υπάρχει μια γενική επιφυλακτικότητα που πιέζει και περιορίζει τη συμμετοχή των επενδυτών στην αγορά. Η κανονική ροή πραγματικά είναι πολύ λεπτό θέμα", πρόσθεσε.
Οι αγορές ομολόγων εμφανίστηκαν αισιόδοξες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία. Οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης τους. [GVD / ευρώ].
Ακόμη και αν η Ελλάδα καταλήξει έξω από το ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να δράσει για να περιορίσει τις επιπτώσεις. Ο Ardo Hansson, υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ από την Εσθονία, είπε ότι η τράπεζα είχε αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
"Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ευρύ φάσμα μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και τη στενή συνεργασία με άλλες κεντρικές τράπεζες. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτές τις δυνατότητες, αν χρειαστεί», είπε σε μια συνέντευξη του σε εσθονική εφημερίδα.
Η ανάκαμψη στην Κίνα και η πτώση του δολαρίου μετά από τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη βοήθησε τη σταθεροποίηση στις αγορές εμπορευμάτων.
Οι μετοχές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 1,6% σε $ 52.48, αλλά εξακολουθούν να έχουν χάσει σχεδόν 8% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.Το Brent κινήθηκε σα $ 57,88 το βαρέλι.
Το δολάριο της Αυστραλίας, που χρησιμοποιείται συχνά στις συναλλαγές Κίνας στην περιοχή, κέρδισε 0,6 % και κινήθηκε στα 0,7473 δολάρια. Ο χαλκός στο London Metal Exchange, αυξήθηκε 0,9 % στα 5.569 δολάρια ανά τόνο αφού σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στα έξι τελευταία χρόνια φτάνοντας στα 5.240 δολάρια ανά τόνο την Τετάρτη.
Οι αγορές πετρελαίου επίσης παρακολουθούν τις συνομιλίες για μια πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που θα μπορούσε να διευκολύνει την άρση των μακροχρόνιων κυρώσεων σε βάρος του.
Το Ιράν έχει προσφέρει "εποικοδομητικές λύσεις", ανέφερε το ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA) την Τετάρτη, αλλά Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν ακούσει τίποτα νέο από την Τεχεράνη.
Μια εικόνα σχετικής σταθεροποίησης εμφανίζεται σήμερα στις διεθνείς αγορές η οποία, όμως, είναι εύθραυστη και μπορεί να αλλάξει στο βαθμό που ανατραπούν κάποιες ισορροπίες ή προκύψουν νέα γεγονότα.
Ετικέτες
Αγορές,
Ελληνικό Χρέος,
Ευρώπη,
ΗΠΑ,
Κίνα,
Μετοχές,
Χρηματιστήρια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου