Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015
Οι γερμανικές αντιδράσεις για το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα ... παραμένουν πολύ "γερμανικές"!
Η διαχείριση της επόμενης φάσης στο ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εταίρους στην ΕΕ. Για τους Έλληνες ξεκινούν δύσκολες εβδομάδες στον δρόμο προς ένα ενδεχόμενο Grexit, εκτιμούν γερμανοί αναλυτές.
Μετά τις δραματικές εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα ξεκίνα σήμερα άλλη μια δραματική εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, καθοριστικές για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης θα προηγηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup και της ΕΚΤ, θα ακολουθήσει συνάντηση του EWG στις Βρυξέλλες, συνεδρίαση της ΕΚΤ με αίτημα την αύξηση της έκτακτης ρευστότητας και συνάντηση απόψε στο Παρίσι της καγκελαρίου Μέρκελ και του γάλου προέδρου Ολάντ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης αύριο το βράδυ.
Κούφιες υποσχέσεις
Οι αρθρογράφοι αρκετών γερμανικών εφημερίδων συμφωνούν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ζητώντας του να πει ένα ηχηρό «όχι» για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική της ικανότητα. «Ποιος αρχηγός κράτους και κυβέρνησης έχει την πολιτική βούληση μετά από αυτό το 'όχι' στις μεταρρυθμίσεις και στη λιτότητα να υποστηρίξει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και μάλιστα στα στενά χρονικά περιθώρια που υποσχέθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός;» αναρωτιέται ο σχολιαστής του Spiegel Οnline. Κατά την άποψή του οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα αντέξουν (σ.σ. τις επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας), αλλά για την ίδια την Ελλάδα ξεκινούν «πικρές» εβδομάδες. Στo ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Süddeutsche Zeitung, που με αναλυτικό άρθρο περιγράφει επακριβώς τις δυσκολίες που εμφανίζονται από σήμερα, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο όριο αντοχής τους και την ελληνική κυβέρνηση να είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Διαφωνίες εντός ΕΕ
Η εφημερίδα Die Welt προβλέπει διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα και τις περιγράφει. Ενώ ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, άλλοι ζητούν ανοιχτά πλέον την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Πρόκειται για θέματα που θα απασχολήσουν την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Ανοιχτό παραμένει ποια θα είναι η στάση τους μετά την τόσο καθαρή έκβαση του δημοψηφίσματος. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι εκπρόσωποι των θεσμών εξήγγειλαν πριν από μια εβδομάδα ότι το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Πολιτικοί, όμως, συνεχώς επαναλάμβαναν ότι ακόμη και με ένα «όχι» οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές. Αρκετοί ευρωβουλευτές συζητούν πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Ένα Grexit θα ενίσχυε την ευρωζώνη και θα έκανε παράλληλα σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει με τόσο πρωτοφανή τρόπο το κλίμα συναίνεσης που έχει συμβάλει επί δεκαετίες στην επιτυχία της ΕΕ», δήλωσε στην εφημερίδα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.
Το κακό σενάριο φαίνεται να επισπεύδεται. Χωρίς νέα ένεση ρευστότητας οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, θα κοπεί νέο νόμισμα που θα οδηγήσει πρακτικά τη χώρα εκτός ευρώ, εκτιμούν γερμανοί οικονομολόγοι σε μια πρώτη ανάγνωση.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα οποίο το «όχι» προηγείται καθαρά από το «ναι» δίνει τη δυνατότητα σε γερμανούς τραπεζίτες και οικονομολόγους να προβούν σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον.
Δύσκολος ένας συμβιβασμός
Ο Νικολάους Χάινεν, από την Deutsche Bank, θεωρεί ότι τώρα το Eurogroup δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα προσέγγισης της κυβέρνησης Τσίπρα, εάν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εβδομάδες μεγάλης ανασφάλειας, προγνωστικά δεν μπορούν να γίνουν. Αλλά θεωρείται πιθανό να χειροτερεύσουν οι οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση Τσίπρα (…). Εάν παραμείνει όμως, τότε θα ενισχυθούν οι εικοτολογίες που κάνουν λόγο για άμεση στάση πληρωμών και μετάβαση σε ένα παράλληλο νόμισμα».
Για τον Γύργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγο της BayernLB, όλα οδηγούν σε ένα Grexit. «Το ερώτημα είναι τι θέλουν να πάρουν οι Έλληνες; Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κούρεμα χρέους», αναρωτήθηκε ο Μίχελς. Για τον Χόλγκερ Σμίντινγκ από την τράπεζα Berenberg είναι δύσκολος ένας συμβιβασμός με αυτή την κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση έχει ακινητοποιήσει σε τέτοιο βαθμό την οικονομία, που οι οικονομικές ανάγκες της χώρας ανεβαίνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό δεν βοηθά τους δανειστές να προτείνουν κάτι που να επαρκεί (σσ. για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας)».
«Θα αιμορραγήσουν οι τράπεζες»
Ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank υποστηρίζει ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν συμβιβασμό με την ΕΕ, τότε το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στο τέλος η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. «Στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και το επόμενο βήμα θα ήταν να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του ELA με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με ‘αιμορραγία' οι ελληνικές τράπεζες. Σε μια τέτοια κατάσταση η κυβέρνηση δεν θα είχε ρευστό να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και δεν θα είχε άλλη δυνατότητα από το κόψει νέο νόμισμα για να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα πληρωμών. Αυτό θα ήταν πρακτικά το τέλος στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη».
Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο η γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου να αξιολογήσει από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls τοποθετήθηκε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, o Κάρστεν Σνάιντερ είπε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολ και επικρατήσει όντως το "όχι", τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.
Ο κ. Σνάιντερ είπε πολύ χαρακτηριστικά «δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πως θα διαβάσει και πως θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα. O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη, βάσει των exit polls, επικράτηση του "όχι". Σε κάθε περίπτωση, πως σημείωσε, τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν και στο μέλλον προβλήματα της Ευρώπης. O έτερος αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ζήτησε να πραγματοποιηθεί αύριο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής καθώς όπως δήλωσε προς το Ρόιτερς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε στα χέρια των υπ. Οικονομικών.
"Kali nuxta, Hellas"
Πρώτες δηλώσεις και από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Ραλφ Μπρινκχάους εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα υπάρχουν λίγες πιθανότητες για χορήγηση νεών πακέτων στήριξης. "Για μας ίσχυε και συνεχίζει να ισχύει η αρχή, βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων. Εάν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση τώρα που έχει και την κάλυψη από τον ελληνικό λαό, τότε πράγματι θα είναι δύσκολο να δρομολογήσουμε νέα βοήθεια".
Σκληρή γλώσσα επέλεξε ο ο Γ. Γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU, Αντρέας Σόιερ. Σχολίασε το δημοψήφισμα με τη φράση "Kalh nixta, Hellas". Και συνέχισε: "Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε με ηρεμία, αλλά ένα είναι σαφές: ο αριστερός εκβιαστής και λαοπλάνος Τσίπρας δεν θα επιτύχει με το βρώμικο παιγνίδι του. Ο ίδιος με την κυβέρνησή του κοροίδεψε τον ελληνικό λαό, ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευρώ χωρίς μεταρρυθμίσεις". Ο Χανς Μιχελμπαχ από το ίδιο κόμμα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της επανεισόδου της, όταν σταθεροποιηθεί.
Ετικέτες
Δημοψήφισμα,
Διαπραγματεύσεις,
Ελλάδα,
Ευρωζώνη,
Μέρκελ,
Grexit
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου