Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τελείωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Μιλούν για "εθνική συνεννόηση" και όχι ρήξη - Διαφωνεί το ΚΚΕ

 Τελείωσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις  των αρχηγών των κομμάτων αλλά και πληροφορίες που διέρρευσαν οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός του ΚΚΕ υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με το οποίο στα βασικά του σημεία συμπίπτει με την τροποποιημένη πρόταση Γιούνκερ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στα εξής: 

• Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη "ρήξη" με την ΕΕ αλλά τη συμφωνία - αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση αλλά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων το νόημα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος δεν ήταν η ρήξη αλλά μια "έντιμη συμφωνία".

• Χρειάζεται αναπτυξιακό πρόγραμμα - κάτι που παραπέμπει σ' αυτό που είχε υποσχεθεί ο Γιούνκερ, ένα πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

• Άμεση επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων - όπου οι "μεταρρυθμίσεις" θα είναι τα μέτρα  που θ αναλάβει να υλοποιήσει  η κυβέρνηση και η χώρα μας στα πλαίσια της νέας συμφωνία - μνημονίου.

• Κοινωνική δικαιοσύνη - με τα μέτρα όπως διατείνονται οι πολιτικοί αρχηγοί να μην επιβαρύνουν τους κοινωνικά αδυνάτους.

• Άνοιγμα των τραπεζών προκειμένου να ομαλοποιηθεί η οικονομία

• Ρητή δέσμευση από τους δανειστές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 


Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών είναι το εξής:

«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. 

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου. 

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
• Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
• Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις. 
• Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. 
• Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Μετά τη σύσκεψη υπήρξαν δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών:
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος και τόνισε πως «είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας». 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό» και δήλωσε πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε βάρος της Ελλάδας και κάθε φορά η κατάσταση είναι και χειρότερη με ευθύνη της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για κρίσιμες ώρες στις οποίες πρέπει να επικρατήσει ηρεμία και ομοψυχία. Ο κ. Θεοδωράκης περιέγραψε το περίγραμμα του κοινού ανακοινωθέντος λέγοντας ότι θα είναι ένα κείμενο που θα αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις, με σκοπό την επίτευξη ενός προγράμματος κοινωνικά δίκαιου. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως το κόμμα του διαφωνεί με την πορεία και την τακτική που ακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση. Υποστήριξε μάλιστα ότι το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια και νέα σκληρά μέτρα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δυστυχώς γίνεται στο και πέντε» και τόνισε πως «εάν είχε αναληφθεί νωρίτερα η πρωτοβουλία, πολλά θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει». 

Συνολικά, τα κόμματα - εκτός από το ΚΚΕ - μιλούν για "εθνική συνεννόηση", όπου όμως την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση θα την έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Κρατούν έτσι τις αποστάσεις τους και επιφυλάσσονται για την απόδοση ευθυνών σε πιθανή αποτυχία της νέας διαπραγμάτευσης.

Στα πλαίσια της συνάντησης υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ στην οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η απάντηση της Μέρκελ ήταν  ... "θα δούμε", εκφράζοντας έτσι την επιφύλαξή της χωρίς να ανοίξει τη χαρτιά της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση που υποστήριξε ο πρωθυπουργός ήταν η πρόταση Γιούνκερ με τις "βελτιώσεις" που είχε καταθέσει η ελληνική  κυβέρνηση.

Προτάσεις οι οποίες αφορούν το ΦΠΑ στα νησιά, το ΦΠΑ στην εστίαση, 100% προκαταβολή φόρου και τα περί μειωσης αμυντικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος είπαν να υπάρξει πίεση για να ανοίξει η συζήτηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν τίθεται σαν προυπόθεση για συμφωνία.

Και σ' αυτά όλα οι αρχηγοί των κομμάτων κράτησαν αποστάσεις, δεν θέλησαν να προσυπογράψουν την πρόταση και τελικά κατέληξαν στο παραπάνω ανακοινωθέν.

Σύμφωνα, επίσης, με τις ίδιες πληροφορίες ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είανι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Όπως και να είναι η αυριανή ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Υπάρχουν και οι "σκληροί" της ΕΕ ενώ το σύνολο των "εταίρων" θα απαιτήσει μάλλον την άρση όλων των θεμάτων που έθεσε το δημοψήφισμα.

Θα δούμε, λοιπόν, πόσες αναγνώσεις θα έχει αυτό το ΟΧΙ του ελληνικού λαού και τι θα απομείνει από αυτό.
Εμείς επιμένουμε ότι οι Έλληνες πολίτες καλούνται να φυλάξουν το ΟΧΙ τους στη ψυχή και τη συνείδησή τους, και κυρίως στους αγώνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: