Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015
Μισός αιώνας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης διακυβεύεται στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα - του Matthew Campbell από το Bloomberg
To ελληνικό ζήτημα παραμένει στην κορυφή του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Έτσι συνεχίζουμε την παρουσίαση αρθρογραφίας σχετικά με τη σημασία που θα έχει η τελική αντιμετώπισή του.
Έτσι παρουσιάζουμε και το παρακάτω άρθρο του Matthew Campbell
"Για τους ευρωπαίους ηγέτες που συναντώνται στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να βρουν έναν τρόπο για να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, η αξιοπιστία μισού αιώνα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Η αποτυχία να βρεθεί μια λύση για την κρίση χρέους στην Ελλάδα επί πέντε χρόνια θα είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία αυτού που οι υποστηρικτές αποκαλούν "το ευρωπαϊκό σχέδιο." Η Ολοκλήρωση της Ευρώπης, που γεννήθηκε μετά το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδιάστηκε για να είναι μόνιμη και αμετάκλητη, έτσι ώστε να καταστήσει αδύνατη μια μελλοντική σύγκρουση.
Το λεγόμενο Grexit θα υπονόμευε δραματικά τις αρχές αυτές. Ακόμη και τώρα που μια προτεινόμενη συμφωνία έχει λάβει σχήμα και μορφή, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται κάτω από επίθεση σε πολλαπλά μέτωπα.
«Η κρίση αυτή, κατά τη γνώμη μου, θέτει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία όλου του ευρωπαϊκού σχεδίου", δήλωσε ο Giles Merritt, γενικός γραμματέας του ερευνητικού Ινστιτούτου των Βρυξελλών, Friends of Europe. Η ελληνική κρίση "μας έδειξε πραγματικά που εντοπίζονται όλες οι αδυναμίες», είπε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα ως απάντηση στην αμείλικτη κριτική της ΕΕ από τα μέλη του δικού του Συντηρητικού Κόμματος και μεγάλου μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα λαϊκιστικά κόμματα που είναι εχθρικά προς την ένταξη αποκτούν αυξανόμενη υποστήριξη, ορισμένοι από αυτά αμφισβητούν το ενιαίο νόμισμα, καθώς και την φιλο-ευρωπαϊκή συναίνεση που κυριάρχησε στην πολιτική τους για δεκαετίες.
Οι ηγέτες των 28 κρατών της ΕΕ θα επιχειρήσουν να αποφασίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο για το αν θα χορηγήσουν στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης ένα νέο πακέτο διάσωσης σε αντάλλαγμα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών. Η Γαλλία προσπαθεί να επιτύχει ένα συμβιβασμό μεταξύ της "αριστερής" κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των πιο επιθετικών κρατών, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Οι αγορές σηματοδότησαν την αισιοδοξία ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς οι μετοχές κινήθηκαν ανά τον κόσμο. Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν, τα δεκαετούς διάρκειας ομόλογα επανήλθαν μετά τη μεγαλύτερη πτώση της Πέμπτης μέσα σε δύο μήνες. Το ευρώ αναρριχήθηκε στο ανώτερο σημείο έναντι του γιεν τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι επενδυτές επιδοκίμασαν τη δυνατότητα να αποφευχθεί η κατάρρευση της πιο θεμελιώδους αρχής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: τη μη αναστρεψιμότητα της. Στην πρώτη πρόταση της συνθήκης της Ρώμης, το 1957 στην ιδρυτική συνθήκη αυτού που είναι τώρα η ΕΕ, περιγράφεται η πρόθεση του να «θέσουν τις βάσεις μιας διαρκώς στενότερης ένωσης των λαών της Ευρώπης».
Καθώς η ΕΕ μεγάλωσε για να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο εμπορικό μπλοκ και παρείχε στους πολίτες το δικαίωμα να εργάζονται σε κάθε κράτος μέλος, οι ηγέτες διαφοροποιούνταν σημαντικά σχετικά με το πόσο μακριά και γρήγορα η ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει. Το πιο δύσκολο ερώτημα: αν θα πρέπει η ΕΕ να επικεντρωθεί στην πολιτική ένωση ή κατά κύριο λόγο στο εμπόριο και την οικονομία.
Το Grexit θα ήταν μια σοβαρή ρήξη με τις δύο φιλοσοφίες, αντιπροσωπεύοντας μια πολιτική αποτυχία στη διαπραγμάτευση μιας λύσης ενώ μια μεσαίου μεγέθους χώρα οδηγούνταν στην αποχώρηση από το πιο σημαντικό συστατικό στοιχείο της οικονομικής ολοκλήρωσης.
"Εάν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την χρεοκοπία μιας χώρας 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία είναι μόλις τέσσερις φορές το μέγεθος του Βερολίνου, είναι κάτι θέτει ορισμένα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με εμάς", δήλωσε η Daniela Schwarzer, μια πρώην σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης που εργάζεται τώρα στο το Γερμανικό Ταμείο Marshall.
Η κρίση στην Ελλάδα έχει έρθει σε μια δύσκολη στιγμή για την ευρύτερη υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με λαϊκιστικά κόμματα που εκφράζουν απόψεις και διαθέσεις εναντίον της ΕΕ κερδίζουν την λαϊκή υποστήριξη σε αρκετά μεγάλα κράτη μέλη.
Η Marine Le Pen του Εθνικού Μετώπου, η οποία προηγείται σε ορισμένες γαλλικές δημοσκοπήσεις, υποστηρίζει ρητά την έξοδο από την ΕΕ στην τρέχουσα μορφή της και βρίσκεται μπροστά στις προβλέψεις μια ισχυρή εμφάνιση στις προεδρικές εκλογές του 2017. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, το οποίο κέρδισε ένα τέταρτο των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές, υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα για το ευρώ και επέκρινε δριμύτατα την ΕΕ.
Και στην Ισπανία, η οποία έχει επίσης υποστεί αυστηρά μέτρα λιτότητας, το κόμμα Podemos αναμένεται να είναι μια σημαντική δύναμη στις εκλογές που θα διεξαχθούν το τρέχον έτος. Το Podemos επανέλαβε πολλές από τις επικρίσεις της ΕΕ που έχουν εκφραστεί και από τον Τσίπρα.
Η Ελλάδα "παρέχει πρόσθετη νερό για τον μύλο των ευρωσκεπτικών κομμάτων", δήλωσε ο Τζούλιαν Rappold, ο οποίος μελετά την ευρωπαϊκή πολιτική στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο. Ένα επώδυνο και επονείδιστο Grexit, ή η συνέχιση της κρίσης », θα τους δώσει νέα ώθηση" δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, μια ελληνική αποχώρηση θα αποτελέσει ένα ζωντανό παράδειγμα για τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού σχεδίου για το βρετανικό κοινό που συνδέει συχνά τα προβλήματα του ενιαίου νομίσματος με εκείνα μιας ευρύτερης αντίληψης για την ΕΕ.
Αντίθετα, ακόμη και μια συμφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στην οποία θα περιλαμβάνονταν σημαντικές παραχωρήσεις από τον Τσίπρα θα μπορούσε να ενισχύσει τα βρετανικά αντιευρωπαϊκά κόμματα. Θα πρέπει να εξαντλήσουν τα περιθώρια ώστε να αναζητήσουν μια καλύτερη διαπραγμάτευση, είπε η Σάρα Hobolt, καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics.
Οι Έλληνες έχουν κατά πολύ να χάσουν περισσότερα - υποστηρίζει ο αρθρογράφος - αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία. Η ΕΕ συνετέλεσε ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φτώχεια μετά την πτώση της δικτατορίας όταν της επέτρεψε να ενταχθεί το 1981. Ακόμη και όταν οι Έλληνες ηγέτες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές των βόρειων Ευρωπαίων, για την οικονομική διαχείριση, η ενιαία αγορά για τα αγαθά και υπηρεσίες την οδήγησαν σε δύο δεκαετίες ευημερίας.
(Φυσικά αυτά είναι απόψεις και συμπεράσματα του αρθρογράφου).
Αυτό κορυφώθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ το 2001, δύο χρόνια αφότου τα 11 ιδρυτικά μέλη έδεσαν τα νομίσματα τους από κοινού. Μια τραυματική έξοδος από το ευρώ και η οικονομική κατάρρευση - που ορισμένοι νομικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει απομάκρυνση, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, από την ΕΕ στο σύνολό της - θα μπορούσε να απειλήσει με καταστροφή.
«Το να έχουμε ένα αδύναμο ή ακόμα και αποτυχημένο κράτος στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια θα ήταν καταστροφικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Tina Fordham, ο οποίος ηγείται της παγκόσμιας πολιτικής ανάλυσης στη Citigroup Inc στο Λονδίνο. "Για την ΕΕ, το να εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη είναι μια υπαρξιακή πρόκληση."
Παρουσιάσαμε το άρθρο - παρόλο που φυσικά έχουμε ουσιαστικές διαφωνίες σε πολλά σημεία - γιατί παρουσιάζει προβληματισμούς που εξηγούν γιατί υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται μέσα και στους κυρίαρχους κύκλους ένα Grexit.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου