Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» η κυβέρνηση έλαβε έγκριση του σχεδίου της Συμφωνίας - Έκτρωμα - Ο λαός δεμένος στο Νέο Μνημόνιο με τη νέα συναινετική "πλειοψηφία"

Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» η κυβέρνηση έλαβε έγκριση του σχεδίου συμφωνίας με τους πιστωτές. 


Αυτή είναι η νέα  "πλειοψηφία" η οποία "στηρίζει" το νέο βαρύτατο Τρίτο Μνημόνιο.

Πλειοψηφία η οποία αποτελείται από το ΣΥΡΙΖΑ (με τις εξαιρέσεις (;) που θα αναφερθούν), τους ΑΝΕΛ - τις πρώην αντιμνημονιακές δυνάμεις - και τους πολύ "πρόθυμους", τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ. 



Βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν, λοιπόν, να δηλώσουν «παρών» ή να απέχουν. «Όχι» ψήφισε η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Έλενα Ψαρρέα . Δεν υπήρξε καμία «διαρροή» από τους ΑΝΕΛ. 


«Παρών» ψήφισαν ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Ιωάννης Σταθάς, η Αγλαΐα Κυρίτση, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ευστάθιος Λεουτσάκος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αθανάσιος Σκούμας.

Καταρχάς, τι σημαίνει το "παρών" σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα;

"Απαλλάσσει" - νομίζουν - εκείνους που το δήλωσαν από τις πολιτικές τους ευθύνες τη στιγμή που αποτελούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και εφαρμόζουν τη κυβερνητική πολιτική;

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την ψηφοφορία:

"Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου

    Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας", προσθέτει.

Πώς είναι δυνατόν να στηρίζει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να μη δέχεται ένα 'πρόγραμμα λιτότητας";
Αφού αυτό θα εφαρμόσει με ωμούς όρους η συγυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ....

Και πώς μπορεί να εννοηθεί η παραμονή Λαφαζάνη, Στρατούλη και άλλων στελεχών της "Αριστερής Πλατφόρμας" σε κυβερνητικά πόστα με δεδομένη μια βαριά και κατάφωρα αντιλαϊκή πολιτική;

Είναι αντίφαση ή υποκρισία;

Κατά τα άλλα  - παρά τις δηλώσεις - και η "Αριστερή Πλατφόρμα" φάνηκε διχασμένη στην ψηφοφορία αφού επώνυμα στελέχη της ψήφισαν ΝΑΙ, όπως ο Νίκος Χουντής, ο Κώστας Ήσυχος και ο Θανάσης Πετράκος.

(Αυτά για να καταγράφονται στην ιστορία ...).

Επιπλέον, «έλαμψαν» δια της απουσίας τους από την ψηφοφορία άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορετική προέλευση: οι Ελένη Αυλωνίτου, Ραχήλ Μακρή, Σταύρος Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης και Ελένη Σωτηρίου.

Με μεταγενέστερη δήλωσή τους οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, που ανήκουν στην ΚΟΕ, εξηγούν τους λόγους αποχής τους από την ψηφοφορία. 

Όπως εξηγούν οι τέσσερις βουλευτές, δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

«Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά θέλω του ελληνικού λαού» συμπληρώνουν στη σχετική ανακοίνωση.

Και η "αποχή" πώς συμβιβάζεται με αυτές τις διαπιστώσεις;
Είναι πολύ "αριστερή" και "επαναστατική" μια τέτοια πράξη;
Ή μήπως είναι πολύ βολική - τόσο για τους ίδιους όσο και για την κυβέρνηση αφού έτσι δεν δημιουργήθηκε - τυπικά - θέμα για άρση της δεδηλωμένης;


Ακόμη, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ναι», ωστόσο με ανακοίνωσή τους άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τα μέτρα. 

Θέση "ναι μεν, αλλά..." πήραν, λοιπόν, αλλά  μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής οι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές μπορεί να υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι το σημερινό τους "ναι" "δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό κίνημα να μην περάσουν το επόμενο διάστημα". 


Σιγά ρε παιδιά ...
Μην "αγωνίζεστε" τόσο σκληρά ...
Πρώτα ψηφίζετε το Μνημόνιο και μετά θα  ... αγωνιστείτε για τη ... "συντριβή" του!

Για την ιστορία την  ... "πρωτότυπη" αυτή δήλωση υπογράφουν οι: 

η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Νίκος Χουντής.

Στελέχη της "Αριστερής Πλατφόρμας" - που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ...

Και φυσικά να διατηρήσουν και τις κυβερνητικές τους θέσεις ...
Μια χαρά και πάρα πολύ "βολική" διαφοροποίηση (;)

Κάποιοι θα αντιτείνουν ότι ΟΧΙ ψήφισαν στην ουσία μόνο το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Θα θυμίσουμε ότι και στο όχι του δημοψηφίσματος υπήρχαν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.

Το βασικό ερώτημα είναι σε μια τόσο κρίσιμη ψηφοφορία που κρίνονταν άμεσα το μέλλον τη χώρας και όπου η Βουλή έπρεπε να πάρει βαρύτατα μέτρα σε βάρος του λαού - λιγότερο από μία βδομάδα από το δημοψήφισμα που ανέδειξε με συντριπτική πλειοψηφία το ΟΧΙ - ποια έπρεπε να είναι η στάση των πολιτικών δυνάμεων και του κάθε βουλευτή ξεχωριστά.


Με όλα αυτά τα δεδομένα, από τη μια τονίζεται ότι ο Τσίπρας διαθέτει την πιο ισχυρή στήριξη από το Κοινοβούλιο ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας.
Από την άλλη, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. 

Μπορεί να μη χάθηκε τυπικά η "δεδηλωμένη" αφού αυτή λογίζεται επί των παρόντων.
(Γι' αυτό τονίσαμε ότι είναι πολύ "βολική" η αποχή και για εκείνους που απέχουν - "πουλούν" εύκολα την "αγωνιστικότητά" τους - και για την κυβερνητική πλειοψηφία αφού δεν χάνεται η δεδηλωμένη και έτσι και η συγκυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τη νέα μνημονιακή της πολιτική και κάποιοι να διατηρούν τις κυβερνητικές τους καρέκλες ...).

Όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι τραυματισμένη, απονομιμοποιείται διαρκώς γιατί είναι πλήρως ανακόλουθη με τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις και θα εξαρτάται από τη στήριξη του 'Ποταμιο" αλλά και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να μπορεί να περάσει την καταιγίδα των αντιλαίκών  μέτρων που θα ακολουθήσουν.

Οπότε μοιραία θα πρέπει ή υπάρξει ανασχηματσιμός ή αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα - πιθανόν και με τη συμμετοχή των "πρόθυμων", πχ του Ποταμιού.

Μπορεί να έχουμε, όμως, και πιο ριζικές εξελίξεις ... 

Θα δούμε μιας και υπάρχει και ο παράγοντας που δεν συνυπολογίζουν κάποιοι στα σχέδιά τους.
Που είναι η αντίσταση του λαού και των πολιτών, ενός νέου κοινωνικού κινήματος που σίγουρα θα αναπτυχθεί για να απαντήσει στις παλιές και νέες βάρβαρες πολιτικές ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: