Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Οι διάλογοι στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης - Αβεβαιότητες και διεργασίες


Η πιο δύσκολη ώρα για τη χώρα, είναι ταυτόσημη με την πιο δύσκολη ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλείται να υπερψηφίσει ένα νέο δανειακό πρόγραμμα κόντρα στην ιδεολογική του τοποθέτηση και το ίδιο το πρόγραμμα του. Οι δύσκολες ώρες κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των μελών της ΚΟ και της ΠΓ αποτυπώνονται στους διαλόγους των πιο...ρεαλιστών με όσους φαίνονται αρνητικοί στην ελληνική πρόταση και αδυνατούν να δουν μια λύση σε συμφωνία με τους δανειστές στη βάση της ελληνικής πρότασης που έχει αποσταλεί. Η κατάσταση φαίνεται να είναι τόσο δυσχερής, ώστε πληροφορίες ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει σε ψηφοφορία στην ΚΟ την πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές σε μία προσπάθεια να «δεσμεύσει» τους βουλευτές αλλά και να αναγκάσει του πάντες να πάρουν «ξεκάθαρη θέση».

Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «πρόκειται για μια συμφωνία που έχει και δυσκολίες άλλα υπάρχουν και βελτιώσεις σε σχέση με δυο εβδομάδες πριν. «Θα φτάσουμε στο στόχο του 2018 με διαφορετικό τρόπο λόγω της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών» τονίζοντας πως αρκετά μέτρα θα υλοποιηθούν σταδιακά και όχι αμέσως ενώ υποστήριξε πως υπάρχει μια καλύτερη προοπτική για το θέμα του χρέους.

Ο προκάτοχός του, Γιάνης Βαρουφάκης όμως φάνηκε να τον αμφισβητεί, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο χρέος και να υπάρχει μια πιο ρητή αναφορά συγκριτικά με αυτή που υπάρχει και η οποία προσομοιάζει με αυτή του 2012 η οποία δεν οδήγησε σε κάποια δεσμευτική συζήτηση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης κάλεσε όλους να λάβουν ξεκάθαρες θέσεις, καθώς σύμφωνα με πηγές ανέφερε: «Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε, ποια πρέπει να είναι η θέση μας στην Ευρώπη». Βέβαια πληροφορίες ανέφεραν πως και ο ίδιος δεν είχε πολύ...διαυγή θέση απέναντι στην πρόταση, φέροντας αυτόν μάλιστα να θέλει να ψηφίσει κατά της πρότασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να υπερψηφίζει στην Ολομέλεια. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον ίδιο αλλά και όλα τα μέλη της ΚΟ να πάρουν «καθαρή θέση».

Επίσης, ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ως ήταν αναμενόμενο τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ άλλα και ότι «δεν μπορεί να Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα ούτε θετική προοπτική στη χώρα».

Ο δε Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε συμβιβαστικός υποστηρίζοντας πως οι παρόντες συσχετισμοί επιβάλλουν μια «τέτοιοι τύπου» συνθηκολόγηση «για να μπορέσουμε να βρεθούμε στο μέλλον σε καλύτερη θέση και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που επιδιώκουμε».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως, κατά πληροφορίες, το θέμα τη μη ευνοϊκής φορολόγησης των νησιών αλλά και των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, είναι θέματα τα οποία βάζουν επιτακτικά οι δανειστές προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους ΑΝΕΛ και να οδηγήσουν σε μια πιθανή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ ενδεχόμενη καταψήφιση από την πλευρά Αριστερής Πλατφόρμας της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν πως τελικά κατά την ψηφοφορία δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Σε ό,τι αφορά στην στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν αποκλείεται να επιμείνει στην καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης. Πρόσθεταν όμως ότι αν κάνει κάτι τέτοιο δύσκολα θα παρέμενε Πρόεδρος της Βουλής. 



Το ίδιο ισχύει όμως και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας, όπως και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο κ. Λαφαζάνης δηλαδή) δεν υπέγραψαν το κείμενο της ελληνικής πρότασης. Αρχικά επικράτησε μία αναστάτωση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανιζόταν προβληματισμένος και επιφυλακτικός, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν τίθεται θέμα και ο κ. Καμμένος θα στηρίξει κανονικά την κυβέρνηση. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτενή συζήτησή τους για τα νησιά, για τα οποία ο κ. Καμμένος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 


Ένα ακόμη πρόσωπο που προβληματίζει για το τι στάση θα κρατήσει είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Χρειάζεται ρητή δέσμευση των δανειστών για το χρέος τώρα, όχι τον Οκτώβριο που είπε ο Γιούνκερ, γιατί θα μας πουλήσει πάλι όπως πούλησε και τον Βενιζέλο». 

Μέχρι το βράδυ, λοιπόν, έχουμε να δούμε διάφορα ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: