Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τελευταία ευκαιρία να παραμείνει στην ευρωζώνη καθώς τα μετρητά στεγνώνουν - άρθρο γνώμης του Reuters

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τελευταία ευκαιρία - σύμφωνα με το Reuters -  να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, την Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα θέσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ζώνης του ευρώ μετά την πανηγυρική απόρριψη από τους Έλληνες ψηφοφόρους των όρων λιτότητας του ασφυκτικού "προγράμματος διάσωσης".

 Στις ελληνικές τράπεζες γρήγορα εξαντλούνται τα μετρητά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αργά σφίγγει τον κλοιό για τη χρηματοδότησή τους, Ο Τσίπρας πρέπει να πείσει τους άλλους 18 ηγέτες του μπλοκ της ευρωζώνης, πολλοί από τους οποίους είναι "εξοργισμένοι" μετά από τα πέντε χρόνια της ελληνικής κρίσης, για να ανοίξει ταχείες διαπραγματεύσεις για ένα σημαντικό νέο δάνειο για να σώσει τη χώρα του.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, των δύο κύριων δυνάμεων της Ευρωζώνης, δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους, τη Δευτέρα ότι η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή σε μια συμφωνία για τη σωτηρία της Ελλάδας από το να  βυθιστεί στην οικονομική αναταραχή και την υπονόμευση του ευρώ.

Αλλά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση στη Γερμανία για να περικόψει τις απώλειες από την  Ελλάδα, κατέστησε σαφές ότι ο Τσίπρας πρέπει να καταλήξει σε πειστικές προτάσεις μετά την απόρριψη από την Αθήνα απέρριψαν τις αυξήσεις των φόρων, τις περικοπές δαπανών και συντάξεων και τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν επί τάπητος πριν τη λήξη του πακέτου διάσωσης την περασμένη εβδομάδα.

Από ελληνικής πλευράς, το κλειδί για να πετύχει οποιαδήποτε συμφωνία, που να είναι πολιτικά αποδεκτή, είναι να κερδίσει μια ισχυρότερη δέσμευση από τη Μέρκελ και τους άλλους δανειστές  για την  αναδιάρθρωση του γιγαντιαίου χρέους της Ελλάδας, για το  οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι δεν είναι βιώσιμο.

Χωρίς κάποια πιο σταθερή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, ούτε η Ελλάδα ούτε το ΔΝΤ είναι πιθανό να δεχτούν μια συμφωνία. Αλλά αυτό μπορεί να είναι περισσότερο από ό,τι η Γερμανία και οι βόρειοι σύμμαχοί της μπορούν να καταπιούν.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει πολύς χρόνος και η κατάσταση είναι επείγουσα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης με την Μέρκελ στο Παρίσι.

Αυτό που διακυβεύεται στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που αρχίζει στις 18:00 (14:00 EDT) στις Βρυξέλλες είναι κάτι περισσότερο από το μέλλον της Ελλάδας, μια χώρας 11 εκατομμυρίων, που αποτελεί μόλις το 2% της οικονομικής παραγωγής και του πληθυσμού της ζώνης του ευρώ, επισημαίνει το REUTERS.


Αν στις ελληνικές τράπεζες τελειώσουν τα χρήματα και η χώρα πρέπει να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση εξόδου από το ευρώ για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το ενιαίο νόμισμα το 1999, δημιουργώντας ένα προηγούμενο και εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα  μια ατελούς ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: