Παρόλο που είναι "μακριά" από εμάς θα αναφέρουμε ορισμένες τελευταίες εξελίξεις στα Χρηματιστήρια της Κίνας, ειδικότερα εκείνο της Σαγκάης, όχι γιατί έχουν άμεση σχέση με την κρίση στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αναταραχή στην Κίνα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα που εκεί επικρατεί - στη λεγόμενη κινεζική "φούσκα" - μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς αγορές.
Γι' αυτό και ανησυχούν οι ιθύνοντες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο.
Κατά τούτο, έμμεσα σχετίζεται και με την ελληνική κρίση, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω την αστάθεια στις αγορές παρά περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που δίνονται από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και στις δυο όχθες του Ατλαντικού.
Τουλάχιστον 1.331 εταιρείες έχουν σταματήσει τη διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας, παγώνοντας μετοχές ύψους 2.6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ή περίπου το 40% της αξίας της αγοράς της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg την Τετάρτη .
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 5,9%, την Τετάρτη. Βρίσκεται τώρα περίπου 32% κάτω από την κορυφή του 5166 που έφθασε στις 12 Ιουνίου. Η αποκλιμάκωση των περιθωρίων δανεισμού προσθέτει λάδι στη φωτιά. Οι ιδιώτες επενδυτές στην Κίνα, όπως όλοι γνωρίζουν, έχουν χρησιμοποιήσει τα περιθώρια ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης για να εισέλθουν στην αγορά μετοχών και, στη συνέχεια, για τη δημιουργία των χαρτοφυλακίων τους. Λιγότερο γνωστό είναι ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν κάνει το ίδιο πράγμα με τη χρήση των δικών τους εταιρικών μετοχών για την εξασφάλιση δανείων από τις τράπεζες.
Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά, όταν οι τιμές των εν λόγω μετοχών ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται σε δραματικά χαμηλότερα επίπεδα.
Αναφέρει ο Nick Lawson στην Deutsche Bank: "Η διαπραγμάτευση των μετοχών έχει ανασταλεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, επειδή πολλές έχουν τα τραπεζικά δάνεια που υποστηρίζονται από μετοχές, τις οποίες οι ίδιες οι τράπεζες μπορεί να θέλουν να ρευστοποιήσουν, συνδεόμενες με τις ουρές των περιθωριακών πωλητών."
Οι αναλυτές της Nomura πρόσθεσαν ότι: "Κάποια τραπεζικά δάνεια έχουν επεκταθεί με μετοχές των εισηγμένων εταιριών που παρουσιάζονται ως εγγυήσεις (collateral)."
Οι αριθμοί εδώ είναι ανεπαρκείς, αλλά η ομάδα της Nomura εκτιμά ότι το συνολικό ποσό των δανείων αυτών μπορεί να είναι 500 δισεκατομμύρια έως 600 δισεκατομμύρια γιουάν (80 δισεκατομμύρια ως 96 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό ακούγεται σαν ένα μεγάλο μέγεθος, αλλά είναι ισοδύναμο με περίπου 1% του συνόλου των δανείων προς τις κινεζικές επιχειρήσεις.
Παρόλα αυτά, η δυναμική στο παιχνίδι αυτό θυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ, εξαιτίας του βυθίσματος των τιμών του πετρελαίου. Πολλές εταιρείες που εξορύσσουν σχιστολιθικό πετρέλαιο έχουν τραπεζικά δάνεια που συνδέονται με την αξία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όταν η τιμή του πετρελαίου άρχισε να βυθίζεται το περασμένο έτος, οι εν λόγω πιστώσεις γενικά επαναξιολογήθηκαν σε χαμηλότερη τιμή, περιορίζοντας το ποσό των πιστώσεων που διατίθενται για τις εταιρείες ενέργειας και εξασκώντας περαιτέρω πίεση στις εταιρείες που ήδη δοκιμάζονται από το "νέφος" που δημιουργείται από τις δραματικά χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου.
Ο ευκολότερος τρόπος για να σταματήσει ένας οδυνηρός κύκλος εξαιτίας του οποίου οι χαμηλότερες τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκράτηση των εταιρικών πιστώσεων, σε περαιτέρω προβλήματα για τις κινεζικές εταιρείες, και συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές των μετοχών είναι το σταμάτημα των χρηματιστηριακών συναλλαγών συνολικά.
Σχετικά με αυτό, η τελευταία κίνηση από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη την απαγόρευση στα στελέχη επιχειρήσεων των πωλήσεων μετοχών για έξι μήνες (!).
Αυτός ο φαύλος κύκλος που περιγράφεται παραπάνω εξηγεί επίσης γιατί η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει κινηθεί γρήγορα για να στηρίξει την αγορά σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη οικονομία.
(Ωραία ... capital controls στην Ελλάδα ...
Έλεγχος και περιορισμοί στη διακίνηση και διαπραγμάτευση μετοχών στην Κίνα ...
Και έπεται και συνέχεια ...)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου