Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - και τώρα τι;





Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής. Η συζήτηση για την Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής κράτησε μόλις δέκα λεπτά και οι ελληνικές θέσεις υποστηρίχτηκαν μόνο από τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.


Ο Ισπανός πρωθυπουργός διέκοψε τον Αλέξη Τσίπρα όσο μιλούσε εκφράζοντας με άκομψο τρόπο την αντίθεση του στις ελληνικές αιτήσεις. «Εμείς δηλαδή τι είμαστε ;» είπε χαρακτηριστικά.


Παρόλα αυτά και ενώ πολλοί εμφανίστηκαν δυσάρεστοι και αρνητικοί, οι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στις συνομιλίες που ξεκίνησαν σε τεχνικό επίπεδο πριν από λίγη ώρα. Ουσιαστικά υλοποιείται το υπόβαθρο της χθεσινής συμφωνίας ακόμα και χωρίς την κοινή δήλωση.


Νωρίτερα, ξεκίνησαν τεχνικές συζητήσεις μετά από συνάντηση και συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γ.Ντάισεμπλουμ με στόχο να επεξεργαστούν τρόποι ώστε σε τεχνικό επίπεδο να διαφανεί που αλληλοεπικαλύπτονται το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, οι επιδιώξεις των δανειστών και οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για μια δημιουργική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.


Υπάρχει συμφωνία επί της ουσίας δηλαδή στο ότι πάμε σε μια τεχνική παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος με ταυτόχρονη λήψη μέτρων τα οποία θα είναι έμπνευσης της ελληνικής πλευράς και όχι μέτρα ολοκλήρωσης του πέμπτου ελέγχου.


Παράλληλα ξεκινούν τεχνικές συζητήσεις ειδικών επί των ελληνικών θεμάτων από τρεις οργανισμούς (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) που αποτελούσαν την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τρόπος για να υπάρξει μια πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο φραστικό σκέλος μπορεί να διεξαχθεί ένα ακόμα Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.

Η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και οι τρεις φράσεις και διατυπώσεις «επέκταση με ολοκλήρωση», «επέκταση με τροποποίηση της συμφωνίας» και «επέκταση με ολοκλήρωση αλλά με ελληνικά μέτρα» είναι στο τραπέζι. Οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες αναζητούν τα σημεία αλληλοεπικάλυψης των προτάσεων της Ελλάδας και των απαιτήσεων των εταίρων.

Τι είπαν Μέρκελ και Τσίπρας


Με μεγάλη ατζέντα και βασικό θέμα την Ελλάδα ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.


Οι ηγέτες κατά την είσοδο τους στο χώρο της συνεδρίασης προέτρεψαν την χώρα μας να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Τα «πηγαδάκια» πριν από την έναρξη της Συνόδου ήταν πολλά.


Σύντομο διάλογο στη διάρκεια του καθιερωμένου «γύρου του τραπεζιού», πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είχαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, που αντάλλαξαν θερμή χειραψία.


«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είπε χαμογελώντας η κ. Μέρκελ στον πρωθυπουργό.


«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε, επίσης με χαμόγελο, ο Αλέξης Τσίπρας.



Εμείς ακόμα δεν σχολιάζουμε …
Απλώς παραθέτουμε τα γεγονότα …


Γιούνκερ: Η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει το 30% του μνημονίου με μέτρα ισοδύναμης αξίας


"Η Ελλάδα να μας πει με ποιό 70% συμφωνεί και ποιο 30% θέλει να αντικαταστήσει" δήλωσε ο ο πρόεδρος της Κομισιόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Και πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ: «Μπορείς να αντικαταστήσεις δημοσιονομικά μέτρα αν έχουν ισοδύναμη απόδοση...θα συζητήσουμε την αντικατάσταση του 30% του προγράμματος» είπε 



Μέρκελ: Το πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί


«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε γρήγορα προτάσεις» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η νέα κυβέρνηση είπε: «Δεν ασχολούμαι με τις στρατηγικές διαπραγμάτευσης αλλά με τα αποτελέσματα.  Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Υπάρχει το Eurogroupγια αυτό και η Τρόικα. Οι αντίστοιχοι θεσμοί περιμένουν».
Η Ελλάδα αποτέλεσε μικρό τμήμα της συζήτησης ανέφερε.


Για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε». 


Τσίπρας: Έγιναν θετικά βήματα προόδου


Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η μετάβαση από μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Προσερχόμαστε στις διαβουλεύσεις με καθαρές θέσεις δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «το Μνημόνιο ξεχάστε το, την Τρόικα ξεχάστε την» και ότι έγινε ένα βήμα σε θετική κατεύθυνση ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ως τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι «Η μετάβαση από το μνημόνιο είναι το ουσιαστικό αντικείμενο του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα».

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις των δύο τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός είπε ότι «Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε σημαντικό βήμα» και ότι «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Οι συζητήσεις έγιναν σε ένα κλίμα συνεννόησης σήμερα αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα στο Εurogroup».

Δεν υπάρχουν σχόλια: