Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Φρίκη στη Μεσόγειο; σε νέο ναυάγιο πνίγηκαν 200 ​​μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη


Οι μετανάστες φθάνουν στη Λαμπεντούζα στις 9 του Φεβρουαρίου του 2015, αφού διασώθηκε από την ιταλική ακτοφυλακή από τη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας
Αφρικανοί μετανάστες επιχειρούν τακτικά το επικίνδυνο πέρασμα προς την Ευρώπη

Πάνω από 200 μετανάστες είναι νεκροί  μετά τη βύθιση του σκάφους που ταξίδευαν στη Μεσόγειο
Θάλασσα,  όπως αναφέρει η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

"Εννέα σώθηκαν μετά από τέσσερις ημέρες στη θάλασσα. Όμως, άλλοι 203 καταποντίστηκαν στα κύματα,"  δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ιταλία, Carlotta Sami, στο Twitter.

Αποκάλεσε το γεγονός ως μια "φρικτή και τεράστια τραγωδία".

Τη Δευτέρα, τουλάχιστον άλλοι 29 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το φουσκωτό σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε στην ανοικτή θάλασσα.

Επτά ήταν ήδη νεκροί όταν βρέθηκαν κοντά στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, και επιπλέον 22 υπέκυψαν λόγω της υποθερμίας αφού πέρασαν περισσότερο από 18 ώρες στο ανοικτό κατάστρωμα του πλοίου που τους μετέφερε.



Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση αναφέρει ότι τα δύο σκάφη που ενεπλάκησαν στην τελευταία τραγωδία είχαν αναχωρήσει από την ακτή της Λιβύης το Σάββατο.
Ο ΔΟΜ αναφέρει ότι κάθε πλοίο μετέφερε περισσότερους από 100 ανθρώπους, όταν ανατράπηκε, πιθανότατα τη Δευτέρα.

Οι εννέα επιζώντες όλοι μιλούν γαλλικά, και πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Δυτική Αφρική.

Δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτοί οι 203 άνδρες, γυναίκες, και παιδιά πιθανώς, θα είχαν σωθεί, αν η πρώην ιταλική επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης που ήταν γνωστή ως Mare Nostrum  διεξαγόταν ακόμα.


Η περίπολος Triton  που παραγματοποποιείται στα σύνορα της ΕΕ δεν έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει αυτή τη διάσωση. Δεν μπορεί να προλάβει τα προβλήματα στα διεθνή ύδατα - μπορεί να ενεργήσει μόνο όταν οι ζωές βρίσκονται άμεσα σε κίνδυνο.

Η ιταλική επιχείρηση συστάθηκε με διαφορετικό τρόπο.Τα ναυτικά πληρώματα ήξεραν ότι είχαν έναν και μόνο σκοπό - να αποφευχθεί ο θάνατος αυτών των ανθρώπων. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν ότι ούτε μια ζωή δεν θα χαθεί ξανά  ως αποτέλεσμα αυτών των μεγάλης κλίμακας τραγωδιών στη θάλασσα.
Αλλαγή γραμμής
Η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum ως αποστολή αναζήτησης και διάσωσης  τον Οκτώβριο του 2013, ως απάντηση σε μια τραγωδία ανοιχτά της Λαμπεντούσα στην οποία 366 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο στόχος της αποστολής ήταν να ερευνά για τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες που μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, αλλά η επιχείρηση καταργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει  τώρα μια επιχείρηση ελέγχου των συνόρων, που ονομάζεται Triton, με λιγότερα πλοία και σε πολύ μικρότερο επιχειρησιακό χώρο.

«Τεράστιο νεκροταφείο»

Η κ. Σάμι δήλωσε πως η Ύπατη Αρμοστεία είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι πολλές ζωές  θα τεθούν σε κίνδυνο εάν οι αποστολές έρευνας και διάσωσης δεν διατηρηθούν στην περιοχή.

"Προς το παρόν δεν έχουμε μια ισχυρή ικανότητα έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ η εισροή των μεταναστών και των προσφύγων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή", δήλωσε στην ολλανδική τηλεόραση την Τρίτη, πριν να προκύψει η είδηση ​​της τελευταίας τραγωδίας.

Η UNHCR υποστηρίζει ότι σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη το 2014, καθιστώντας την τον πιο επικίνδυνο διάπλου του κόσμου για τους μετανάστες από κάποια απόσταση.

Περισσότεροι από 200.000 (!) άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, πολλοί στο πλαίσιο της αποστολής της  Mare Nostrum πριν από την κατάργησή της.



Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Νοέμβριο, ακόμη κι ο Πάπας, Φραγκίσκος, έκανε έκκληση για μια «ενιαία απάντηση στο ζήτημα της μετανάστευσης», προειδοποιώντας ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επιτραπεί η Μεσόγειος να γίνει ένα «μεγάλο νεκροταφείο».

Μόνο που η “πολιτισμένη” Ευρώπη, η κατά τα άλλα “ανεκτική” και τόσο “ευαίσθητη” στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν φαίνεται να συγκινείται και τόσο πολύ από τέτοιες εκκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: