Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σκληρό πόκερ για την επίτευξη του … συμβιβασμού - οι εξελίξεις μετά το χτεσινό Eurogroup



Χτες είχαμε τις διαδηλώσεις σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης εναντίον της λιτότητας που μάλλον στήριζαν τη διαπραγμάτευση που επιχειρεί η κυβέρνηση  προκειμένου να φτάσει σε νέα συμφωνία με τους “εταίρους”  της.

Την ίδια ώρα υπήρξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που δεν κατέληξε σε τελικό κείμενο.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ελληνική πλευρά - δηλαδή, ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης - είχαν αποδεχτεί το κείμενο το οποίο τελικά με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα δεν έγινε δεκτό.


Το δημοσίευμα αυτό διέψευσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης.


Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του Αλέξη Μητρόπουλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστού νομικού, ο οποίος στο Real FM  χαρακτήρισε «κατάπτυστο νομικό κείμενο» το προσχέδιο της κοινής δήλωσης του Eurogroup που δεν βγήκε ποτέ.


«Ο Τσίπρας θέλει συμβιβασμό, φαίνεται ότι αυτό το κείμενο το απέρριψε και τον συγχαίρω –και του εύχομαι καλό κουράγιο, αλλά έχω εκπλαγεί από τις αποικιοκρατικές, απαράδεκτες προθέσεις, διαθέσεις των δανειστών», ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε:


«Δεν ανέμενα ότι μετά από αυτό το δεκαήμερο διαβουλεύσεων, καλής εικόνας του Βαρουφάκη, καλής εικόνας του οικονομικού επιτελείου, ενδοτικής στάσης μέρους των δανειστών, ότι θα άφηναν στο τραπέζι αυτό το κατάπτυστο νομικό κείμενο».


«Θέλουν να δεσμεύσουν τη σημερινή κυβέρνηση και όλες τις επόμενες ότι θα είναι ιδιοκτήτες, συνεχιστές, νομιμοποιητές του καταστροφικού Μνημονίου», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Κατά τα άλλα στο Eurogroup υπήρξαν οι “σκληροί”  γύρω από τη Γερμανία - κυρίως πρώην ανατολικές χώρες αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φιλανδία κα.

Πιο “συμβιβαστικές”  φάνηκαν η Γαλλία, η Ιταλία και κάπως η Αυστρία και το Βέλγιο.


Σήμερα, υπάρχει η σύνοδος κορυφής όπου μετέχει και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.


Ενώ οι πιέσεις  θα κλιμακωθούν εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.


Τις τελευταίες ώρες και σε ελληνικά και σε ευρωπαϊκά μίντια διαρρέει κάποια αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί “λύση” και ένας αναγκαίος ‘συμβιβασμός”.


Ακούγεται, επίσης, ‘ότι έχουν ξεκινήσει “τεχνικές  διαπραγματεύσεις” γαι να οριστικοποιηθεί ένα κείμενο συμφωνίας.


Στο βαθμό που δεν γίνει αυτό εφικτό ενδέχεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.


Περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά κείμενα και συμφωνίες.


Ως Νέος Μέτοικος - είναι γνωστό - έχουμε με σαφήνεια ταχτεί εναντίον κάθε είδους Μνημονίων και είχαμε τονίσει τις καταστροφικές τους συνέπειες για τη χώρα και την κοινωνία μας.


Σ’ αυτή τη φάση στηρίζουμε κάθε θετικό μέτρο προς όφελος των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων και κάθε θετική κίνηση της κυβέρνησης.


Ωστόσο, θέλουμε πάλι με σαφήνεια να δηλώσουμε ότι - πέρα από τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, πέρα από τη συζήτηση για τις “στιλιστικές” επιλογές των στελεχών της κυβέρνησης - το ουσιώδες είναι τι πραγματικά θα περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία ή το “συμβόλαιο” της Ελλάδας με τους “εταίρους”.


Και οπωσδήποτε αυτό δεν έχει να κάνει με “λεκτικές” διατυπώσεις, την “τεχνική” ορολογία - για το αν η τρόικα μετονομαστεί σε “ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων” ή το μνημόνιο γίνει νέα “συμφωνία” ή “κοινωνικό συμβόλαιο”.


Το ουσιώδες είναι:
  • Τι θα γίνει με το  θηριώδες χρέος που, σύμφωνα και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει φτάσει στο 185% του ΑΕΠ και καλπάζει ασυγκράτητο.
  • Τι θα γίνει με την ανεργία που είναι επίσημα κοντά στο 26%
  • Τι θα γίνει και με αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά και με πολλά ακόμη που έχει ανάγκη ο τόπος, όπως είναι η αναπλήρωση των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού που έχει απώλειες από 25 - 40%.
Και πολλά ακόμη, βεβαίως, που έχει ανάγκη ο τόπος.


Αυτά είναι τα ουσιώδη κριτήρια αποτίμησης της νέας “συμφωνίας” και το πόσο μακροπρόθεσμα για μια ακόμη φορά θα δεσμεύει τον τόπο σε ασφυκτικά πλαίσια και δεσμά ή αν ανοίγει παράθυρο για μια ανεξάρτητη πορεία της χώρας.


Είμαστε σε αναμονή για να δούμε και να εκτιμήσουμε …

Αλλά και για να παρέμβουμε όπου είναι αναγκαίο για να στραφούν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: