Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015
"Θετικό κλίμα" για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης διαπιστώνει το Βερολίνο
Η βάση της διαπραγμάτευσης είναι «η κοινή θέληση όλων για λύση», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση στο πλαίσιο του καθιερωμένου κυβερνητικού μπρίφινγκ στο Βερολίνο.
Αν και επί της ουσίας πρόκειται για την τρόικα, είπε ο κ. Γέγκερ, οι εταίροι, λαμβάνοντας υπόψη την αντίρρηση των «Ελλήνων φίλων μας», κάνουν πλέον λόγο για θεσμούς, που όμως εξακολουθούν να είναι συνομιλητές της Ελλάδας σε ζητήματα του χρέους. Ερωτηθείς για τη συζήτηση στο Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης, ο Μάρτιν Γέγκερ υποστήριξε ότι είχε επιτευχθεί «σε μεγάλο βαθμό» συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Δεν μπορεί να γίνει «ευρεία ερμηνεία» των συμφωνηθέντων
Για τη Γερμανία πάντως μια «γέφυρα» μερικών μηνών, όπως τη ζητά η Ελλάδα, σημαίνει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θα πρέπει και να ολοκληρωθεί. Διαδικαστικά θέματα είναι μεν συζητήσιμα αλλά δεν μπορεί να γίνει «ευρεία ερμηνεία» των συμφωνηθέντων. Άλλωστε παραμένουν κονδύλια για την Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα, την ΕΚΤ και από το ΔΝΤ που προϋποθέτουν την τήρηση των συμφωνιών.
Αναφορικά με το ρόλο του ΟΟΣΑ για το ελληνικό χρέος ο Μάρτιν Γέγκερ επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο οργανισμός αυτός δεν ανήκει στους δανειστές ο ρόλος του δεν μπορεί να είναι οργανικός αλλά μόνο συμβουλευτικός, πχ. σε θέματα μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, ο Μάρτιν Γέγκερ δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο για το σημερινό σκίτσο στην δικτυακή έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζεται ως αξιωματικός των SS, ο οποίος εύχεται να δει τους Έλληνες στο κρεματόριο. Ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, είπε ο Μάρτιν Γέγκερ, «και εγώ κάνω προσωπική χρήση αυτής της ελευθερίας», χαρακτηρίζοντας το σκίτσο «αηδιαστικό» και συμπληρώνοντας ότι ο σκιτσογράφος θα πρέπει «να ντρέπεται».
Είναι προφανές ότι η κάθε πλευρά παρουσιάζει τα γεγονότα όπως εκείνη επιθυμεί ή τη συμφέρει.
Και οι Γερμανοί, φυσικά, ως κατεξοχήν πραγματιστές κοιτούν την ουσία και όχι τόσο την "επικοινωνιακή" ονομασία κάποιων διαδικασιών ή μηχανισμών ...
Αλλά, ποια είναι η ουσία;
Και πόσο μάλλον, ποια είναι η ουσία για τους Έλληνες πολίτες;
Αυτό θα το μάθουμε μάλλον πολύ σύντομα ...
Ετικέτες
Γερμανία,
Διαπραγμάτευση,
Μεταρρυθμίσεις,
Μνημόνιο,
Σόιμπλε,
Τρόικα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου