Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το Κομπάνι;




Οι μαχητές του πολιορκημένου Κομπάνι, καθώς και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα σύντομα τη βαρβαρότητα του «Ισλαμικού Κράτους», παρά τη σθεναρή αντίστασή τους.



Εντείνονται οι επιθέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Κομπάνι, "που σφυροκοπείται από τρεις πλευρές", όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κούρδος ακτιβιστής Φάραντ αλ Σαμί, που βρίσκεται στην πολιορκημένη πόλη. Οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει διάφορα σημεία της Κομπάνι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές μάχες στις νότιες και ανατολικές περιοχές της πόλης. Ωστόσο, κούρδοι μαχητές κατάφεραν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας να αποκρούσουν τουλάχιστον επτά επιθέσεις των τζιχαντιστών. Όπως αναφέρει στο κουρδικό πρακτορείο Βελάτι, ο Ισμάτ Χασάν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου των υπερασπιστών της Κομπάνι, οι άνδρες του απέτρεψαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας των ισλαμιστών.



Επιμένει στο «όχι» της η Άγκυρα



Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η πτώση της κουρδικής πολύς είναι θέμα χρόνου, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να επέμβει. Και καθώς οι δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι του Κομπάνι που κατέφυγαν πανικόβλητοι στην Τουρκία πριν από λίγες ημέρες, παρακολουθούν από την άλλη πλευρά των συνόρων την τραγωδία της πόλης τους, η Άγκυρα που τους φιλοξενεί, παραμένει άκαμπτη στην στάση της, να μην προσφέρει καμία βοήθεια, είτε στρατιωτική είτε ανθρωπιστική στην πόλη τους. Παρά την απεγνωσμένη έκκληση του εκπροσώπου του ΟΗΕ χθες, η Τουρκία αρνείται ακόμη και σε εθελοντές πρόσφυγες του Κομπάνι να επιστρέψουν στην πόλη τους για να την υπερασπιστούν. Τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιμένουν ότι ο πραγματικός υπαίτιος είναι ο πρόεδρος Άσαντ και όχι οι τζιχαντιστές.



Εκτός ελέγχου η τουρκική οργή


 O Αμπντουλάχ Οτσαλάν απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση


Όμως, το Κομπάνι μπορεί να αποβεί μοιραίο και για την εσωτερική ειρήνη στην ίδια την Τουρκία. Ύστερα από μια εβδομάδα χάους σε πολλές πόλεις της χώρας με 37 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, πάνω από χίλιες συλλήψεις και τεράστιες υλικές καταστροφές, η οργή των εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, ακόμη και του ελέγχου του ηγέτη του ΡΚΚ, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ο έγκλειστος κούρδος ηγέτης, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση για να διασωθεί ο ειρηνευτικός διάλογος με την κυβέρνηση για την επίλυση του Κουρδικού, όμως, οι οπλισμένοι οπαδοί του ΡΚΚ από τη μια και εκείνοι της τουρκικής Χεσμπολάχ από την άλλη, δεν υπακούουν πλέον στη λογική του διαλόγου. Οι εξεγερμένοι Κούρδοι της Τουρκίας πιστεύουν ότι Άγκυρα χρησιμοποιεί τους τζιχαντιστές για να πλήξει το κίνημά τους και ότι οι αντίπαλοί τους συντάσσονται ιδεολογικά με το ISIS. Το τέλος του Κομπάνι, μπορεί να είναι η αρχή μιας περιόδου αστάθειας στην Τουρκία.




Διαδηλώσεις, όμως, Κούρδων που διαμαρτύρονται για την τουρκική πολιτική έναντι των ομοεθνών τους πραγματοποιούνται σ’ όλη την Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: