Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Σενάριο τρόμου η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας (;)


Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η στάση της Τουρκίας κυριαρχούν στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου. Οι περισσότεροι σχολιαστές εστιάζουν στην παθητική στάση που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Η Badische Zeitung σχολιάζει: «Εν μέρει ο Ερντογάν φέρει ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο ίδιος στήριζε το Ισλαμικό Κράτος ελπίζοντας ότι θα ανατρέψει τον Άσαντ. Εντούτοις δεν βοηθά να εστιάζει κανείς συνεχώς σε αυτή την παράμετρο ή να ζητά από την Τουρκία να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις. Από τη σκοπιά των δυτικών συμμάχων αυτό μπορεί να φαντάζει βολικό, ωστόσο θα οδηγούσε την Τουρκία στα όριά της».




Την ίδια πτυχή αναδεικνύει και η Tageszeitung: «Οι συνέπειες ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής θα ήταν απρόβλεπτες για το ΝΑΤΟ. Γιατί έτσι θα παρενέβαινε για πρώτη φορά με χερσαίες δυνάμεις στον συριακό εμφύλιο. Ωστόσο με ποιους στόχους; Και πώς θα αντιδρούσαν Ρωσία και Ιράν που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Άσαντ;».

Η Δύση δεν έχει στρατηγική

Το σύντομο σχόλιο της Kölner Stadt-Anzeiger: «Στη Δύση υπάρχουν πολλοί που δείχνουν την Τουρκία με το δάχτυλο. Αυτό είναι υποκριτικό, δεδομένου ότι η Δύση είναι εκείνη που προσφέρει το Κομπάνι στους Ισλαμιστές καθώς δεν έχει αναπτύξει στρατηγική για τη Συρία».



Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «Προφανώς ο Ερντογάν προσπαθεί να επιλύσει το γενικότερο πρόβλημά του με τους Κούρδους -και παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το PKK- μέσω της αδράνειας: εάν πέσει το Κομπάνι θα αποδυναμωθούν και οι προσπάθειες (των Κούρδων) για αυτονομία. Μπορεί όμως να κάνει λάθος στους υπολογισμούς του. Όσο περισσότεροι Κούρδοι σκοτώνονται στη Συρία, τόσο πιο έντονες θα είναι οι ταραχές στην Τουρκία. Ο Ερτογάν κάθεται πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη. Για το ΝΑΤΟ η αποσταθεροποίηση της χώρας του θα ήταν ένα σενάριο τρόμου».



«Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάνει λάθος»

Η ισπανική El Pais σημειώνει: «Ενδεχόμενη κατάληψη του Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος δεν θα απειλούσε μόνον την ασφάλεια της περιοχής, αλλά θα προκαλούσε και κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Η Ουάσιγκτον ζητά από την Άγκυρα πιο ενεργή δραστηριοποίηση στη μάχη κατά του IS, εκλαμβάνοντας την παθητική στάση της Τουρκίας ως έλλειψη εντιμότητας σε μια σύγκρουση αποφασιστικής σημασίας. Η στρατιωτική ισχύς του Ισλαμικού Κράτους και η επιφυλακτικότητα της Τουρκίας διακυβεύουν τη συνοχή της συμμαχίας κατά του τζιχαντισμού. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάνει λάθος. Ο κίνδυνος ενός απολυταρχικού χαλιφάτου στα σύνορα μιας χώρας που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τους εσωκομματικούς ελιγμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες».





Η αυστριακή Die Presse: «Ο Ερντογάν παίζει με το χρόνο, ωστόσο οι πιέσεις προκειμένου να αναλάβει δράση η Άγκυρα εντείνονται. Στο εσωτερικό από τους Κούρδους και τα κύματα προσφύγων από τη Συρία και στο εξωτερικό από τους νατοϊκούς συμμάχους. Εάν ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει μια σκληρή δοκιμασία θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη δυο μέτρων: να ανοίξει τα σύνορα προς τη Συρία για τους κούρδους μαχητές και να διαθέσει τη στρατιωτική βάση του Ινσιρλίκ για επιθέσεις εναντίον του IS. Και στην εσχάτη ανάγκη να δώσει στα στρατεύματά του εντολή επέμβασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: