Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΈΚΘΕΣΗ: Οι γυναίκες και τα παιδιά – “αντικείμενα” για πώληση. Μια νέα έκθεση του ΟΗΕ δίνει μια τρομακτική εικόνα της ζωής κάτω από το ισλαμικό κράτος.

  
Η φρικτή όψη του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» δεν εξαντλείται στους αποτρόπαιους αποκεφαλισμούς, συνήθως αθώων θυμάτων – δημοσιογράφων ή ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 Ίσως, αυτή η φρικώδης δράση των φανατικών τζιχαντιστών συνδέεται και με ορισμένες άλλες πλευρές, που ορισμένες αποκαλύπτει  τελευταία έκθεση του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως τουλάχιστον την παρουσιάζει στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό Foreign Policy.



Στις αρχές του Αυγούστου, μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν το μικρό χωριό Yazidi στην περιοχή Sinjar του Ιράκ και οδήγησαν τις γυναίκες στη φυλακή Badush στη Μοσούλη. Επιπλέον, εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια οδηγήθηκαν σε μια αρχαία ακρόπολη στην πόλη Ταλ Αφάρ στη βόρεια επαρχία της Νινευή. Από την Ταλ Αφάρ, μια ομάδα από 150 ανύπαντρα κορίτσια και γυναίκες, ως επί το πλείστον από χριστιανικές ή οικογένειες από το Yazidi, επιλέχθηκαν και φέρεται να στάλθηκαν στη Συρία, είτε να δοθούν στους μαχητές του ISIL  ως «ανταμοιβή» ή να πωληθούν ως «σκλάβες του σεξ», σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου, από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ.



Το Ισλαμικό Κράτος, επίσης γνωστή ως ISIS και ISIL, τράβηξε την προσοχή του κόσμου τον περασμένο Ιούνιο όταν κηρύχτηκε η δημιουργία ενός χαλιφάτου σε μέρη τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ και η είσοδος σε μια ανελέητη εκστρατεία σημαδεύτηκε από μαζικές εκτελέσεις, αποκεφαλισμούς, και την εθνοκάθαρση των αρχαίων κοινοτήτων των Χριστιανών, των σιιτών, και των Yazidi. Η έκθεση 26 σελίδων - που τεκμηριώνει παραβιάσεις των δικαιωμάτων από τις 6 Ιουλίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου - αποτελεί την πιο λεπτομερή αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και ρίχνει περισσότερο φως στη μαζική υποδούλωση των γυναικών και των κοριτσιών.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από μια ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ. Οι περισσότερες από τις συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες διεξήχθησαν στο Erbil και το Dohuk, όπου χιλιάδες βρέθηκαν μετά τη στρατιωτική επίθεση του ισλαμικού κράτους.



Μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ο ΟΗΕ μιλά τεκμηριωμένα για την απαγωγή μέχρι 2.500 αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, από τις βόρειες ιρακινές πόλεις και τις περιοχές της Sinjar, Ταλ Αφάρ, τις πεδιάδες της Νινευή, και του Shirkhan. Από τη στιγμή που βρέθηκαν στην  αιχμαλωσία, μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν σεξουαλικά τα νεαρά αγόρια και κορίτσια, όπως είπαν μάρτυρες στα Ηνωμένα Έθνη. Εκείνοι που αρνήθηκαν, διέτρεχαν τον κίνδυνο της εκτέλεσης. «και τα παιδιά είχαν παραχωρηθεί σε μαχητές του ISIL ή πέφτουν θύματα trafficking ... στις αγορές στη Μοσούλη και στο Raqqa στη Συρία," σύμφωνα με την έκθεση. "Οι παντρεμένες γυναίκες που πωλούνται είπαν ότι από το ISIL οι προηγούμενοι γάμοι τους δεν αναγνωρίζονται από τον ισλαμικό νόμο και ότι αυτές, καθώς και άλλες ανύπαντρες γυναίκες, θα δίνονταν στους μαχητές του  ISIL ως σύζυγοι."

Μια αγορά για την πώληση των απαχθέντων γυναικών οργανώθηκε στη συνοικία al-Quds της Μοσούλης.

"Οι γυναίκες και τα κορίτσια έφεραν  πινακίδες αναγραφής της τιμής για τους αγοραστές ώστε να επιλέξουν και να διαπραγματευτούν την πώληση," σύμφωνα με την έκθεση. "Οι αγοραστές  λέγεται ότι είναι ως επί το πλείστον νέοι από τις τοπικές κοινωνίες. Προφανώς το  ISIL «πωλεί» αυτές τις γυναίκες νεολαίας ως μέσο παρακίνησης για να συμμετάσχουν οι αγοραστές στις  τάξεις των μαχητών."

"Η σειρά των παραβάσεων και των καταπατήσεων των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται από το ISIL και τις ένοπλες ομάδες του είναι συγκλονιστική, και πολλές από τις πράξεις τους μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Zeid Ra'ad Al Hussein,  σε μια δήλωση που συνοδεύει τη δημοσίευση της έκθεσης.



Η διακίνηση «σκλάβων του σεξ» είναι μόνο μία πτυχή της βίαιης εκστρατείας του ισλαμικού κράτους για να μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας σε ένα ισλαμικό χαλιφάτο. Δυνάμεις πιστές στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του κινήματος, Αμπού Μπακρ αλ -Μπαγκντάντι, έχουν διαπράξει πολλαπλές μαζικές δολοφονίες  εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως των Yazidi, σιιτών του Ιράκ, ακόμη και ομόθρησκων τους, σουνιτών μουσουλμάνων που αρνούνται να «μετανοήσουν» και να δηλώσουν την πίστη τους στο σκληροπυρηνικό Ισλαμικό Κράτος. Την Τετάρτη, αποκεφάλισαν 10 άτομα στη Συρία, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες που αγωνίζονται για λογαριασμό των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει: "Το ISIL έχει άμεσα και συστηματικά στοχεύσει διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, υποβάλλοντας τους σε μια σειρά από σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας, της  σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, ληστείας, απρόκλητης καταστροφής της περιουσίας, της καταστροφής των τόπων θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, άρνησης της πρόσβασης σε βασικές ανθρωπιστικές υπηρεσίες ... και αναπτύσσει μια συστηματική πολιτική που στοχεύει στην καταστολή, τη μόνιμη εκκαθάριση ή αποβολή, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, και την καταστροφή των κοινοτήτων εντός των περιοχών ελέγχου της. "

 Σύμφωνα με την έκθεση, έχουν σχεδόν 8.500 άμαχοι σκοτωθεί και περισσότεροι από 15.700 τραυματιστεί στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, περισσότεροι από 11.000 από αυτές τις απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ Ιουνίου και 31 Αυγούστου, μια περίοδο η οποία συμπίπτει με τη στρατιωτική εκστρατεία του ισλαμικού κράτους. Από τον Αύγουστο, πάνω από 1,8 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί!

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ απαρίθμησε έναν μακρύ κατάλογο των αδικημάτων του ισλαμικού κράτους, συμπεριλαμβανομένων των «εκτελέσεων και άλλων στοχευμένων δολοφονιών αμάχων, απαγωγές, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών,  καταστροφή ή η βεβήλωση των χώρων θρησκευτικής ή πολιτιστικής σημασίας, αδικαιολόγητη καταστροφή και λεηλασία της περιουσίας, και άρνηση των θεμελιωδών ελευθεριών. "



Η εκστρατεία του ισλαμικού κράτους έφερε πολλά από τα χαρακτηριστικά των εκστρατειών εθνοκάθαρσης. Στις 17 Ιουλίου, μαχητές της ομάτου Ισλαμικού Κράτους άρχισαν τη  σήμανση στα σπίτια των χριστιανών σε δύο γειτονιές της Μοσούλης με το γράμμα "n", το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης "Nasara," για τους Ναζωραίους ή Χριστιανούς, που αντιμετωπίζονται ως ιδιοκτησία του ισλαμικού κράτους. Τα σπίτια των σιιτών μουσουλμάνων σημαδεύτηκαν με το raa, ή «r», το πρώτο γράμμα της λέξης "Rafidha," το όνομα που πολλοί σουνίτες εξτρεμιστές χρησιμοποιούν για να αναφερθούν στους σιίτες. Μια ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση, το ISIL διένειμε φυλλάδια που προέτρεπαν τους Χριστιανούς " είτε να αλλάξουν θρήσκευμα ή να πληρώσουν jizyah (ανοχή / φόρο για την προστασία), για να αποφύγουν το θάνατο. "




Όλα αυτά, βεβαίως, που αναφέρθηκαν δεν νομιμοποιούν την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Μια πολιτική που έχει αποσταθεροποιήσει σειρά κρατών.
Που στην ουσία έχει τροφοδοτήσει και τα ακραία και εξτρεμιστικά στοιχεία των φανατικών ισλαμιστών.

Και που έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε μαζική απόγνωση, στην προσφυγιά, σε ανείπωτα βάσανα …
Χωρίς αυτή η μαρτυρική ιστορία να έχει τελειωμό …


Δεν υπάρχουν σχόλια: