Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η επέλαση του Έμπολα: Νεκρός στις ΗΠΑ - Κρούσμα και στην Τουρκία μετά την Ισπανία


Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα του ιού Έμπολα που πλέον επεκτείνονται σε όλες τις ηπείρους, με τον πρώτο νεκρό να καταγράφεται και στο Τέξας των ΗΠΑ, ενώ κρούσμα βεβαιώθηκε και στη διπλανή μας Τουρκία.



Την τελευταία του πνοή άφησε στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών ο ασθενής που νοσηλευόταν λόγω μόλυνσης από τον ιό. Η κατάσταση του άνδρα, ο οποίος είχε πρόσφατα μεταβεί στο Τέξας από τη Λιβερία για να επισκεφθεί την οικογένειά του, είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνω για τον θάνατο του Τόμας Έρικ Ντάνκαν στις 07:51 (16:51 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης μπήκε ένας Τούρκος πολίτης που εργάζεται στη Νιγηρία, καθώς παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού Έμπολα.

Πρόκειται για έναν 46χρονο, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Επέστρεψε πριν από περίπου δέκα ημέρες στην Τουρκία από την Αφρική για να δει την οικογένειά του.

Ιατρικές πηγές από την Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι επισκέφτηκε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο πριν από τέσσερις ημέρες, ωστόσο ο πυρετός που είχε παρουσιάσει δεν υποχώρησε τις επόμενες ημέρες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Ήδη, στην Μαδρίτη μία νοσοκόμα βρέθηκε θετική στον Έμπολα και πλέον βρίσκεται σε καραντίνα, μαζί με την οικογένειά της.

Λάθος χειρισμοί στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός κρούσματος του Έμπολα ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση της νοσοκόμας, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μετά την αποκάλυψη ότι η Ισπανίδα νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

«Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων», είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. «Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας» είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.



Το ζήτημα είναι ότι πλέον ο ιός Έμπολα αποτελεί παγκόσμια απειλή και θέτει σε συναγερμό τα συστήματα Υγείας όλων των κρατών.

Τα περισσότερα θύματα - και με αυξανόμενο αριθμό στην αρχή – καταγράφηκαν στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες με πολλά προβλήματα στις συνθήκες ζωής και υγιεινής των κατοίκων τους.

Γιατί, όμως, ο  Έμπολα είναι τόσο επικίνδυνος;

Το ξέσπασμα επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι το παγκοσμίως πιο θανατηφόρο μέχρι σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία καθώς περισσότερα από 3.400 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία φέτος.

Τι είναι ο ιός Έμπολα;



Ο Έμπολα είναι μια ιογενής ασθένεια της οποίας τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδιο πυρετό, έντονη αδυναμία, μυϊκό πόνο και πονόλαιμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Και αυτά είναι μόνο η αρχή: Οι επόμενες φάσεις περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και - σε ορισμένες περιπτώσεις - τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική αιμορραγία.

Η ασθένεια προσβάλλει τους ανθρώπους κατά τη στενή επαφή με μολυσμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των χιμπατζήδων, νυχτερίδων κα.

Στη συνέχεια εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων από την άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά ή όργανα, είτε έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα περιβάλλοντα. Ακόμα και οι κηδείες των θυμάτων Έμπολα μπορεί να είναι ένας κίνδυνος, αν οι πενθούντες έχουν άμεση επαφή με το σώμα του νεκρού.



Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες ως τρεις εβδομάδες, και η διάγνωση είναι δύσκολη.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία είναι εκτεθειμένοι  σε κίνδυνο κατά τη θεραπεία ασθενών, εάν δεν λάβουν  τις σωστές προφυλάξεις για να αποφευχθεί η μόλυνση. Οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό από το  αίμα και τις εκκρίσεις τους που τον περιέχουν  - σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι επτά εβδομάδες μετά την ανάρρωση.

Πού θα χτυπήσει;

Οι επιδημίες του Έμπολα μέχρι σήμερα έχουν συμβεί κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά στο τροπικά δάση, αναφέρει ο ΠΟΥ.



Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1976 και από τότε ως επί το πλείστον χώρες που πλήττονται βρίσκονται πιο ανατολικά, όπως η Ουγκάντα ​​και το Σουδάν.

Θάνατοι Έμπολα από το 1976



Το φετινό ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, επειδή ξεκίνησε στη Γουινέα, που δεν έχει ποτέ πριν επηρεαστεί, και εξαπλώθηκε γρήγορα σε αστικές περιοχές.



Από το Nzerekore, μια απομακρυσμένη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Γουινέα,  ο ιός εξαπλώθηκε στην πρωτεύουσα Κόνακρι, και τη γειτονική Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Υπήρξαν 19 περιπτώσεις του ιού Έμπολα που εισήχθησαν από κάποιον που ταξίδευσε από τη χώρα ευρείας μετάδοσης στη Νιγηρία, με επτά επιβεβαιωμένους θανάτους.

Οι ΗΠΑ και η Σενεγάλη και οι δύο επιβεβαίωσαν από μία περίπτωση η κάθε μία. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι ο ιός μπορεί να έχει περιοριστεί επιτυχώς στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Κάτι που –μάλλον – διαψεύδεται, δυστυχώς, από τις τελευταίες εξελίξεις.



Τον Οκτώβριο, μια νοσοκόμα στην Ισπανία έγινε το πρώτο πρόσωπο που προσβάλλεται από το θανατηφόρο ιό έξω από τη Δυτική Αφρική, μετά από θεραπεία δύο Ισπανών ιεραπόστολων που είχε τελικά πέθαναν από Έμπολα στη Μαδρίτη.




Θάνατοι Έμπολα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου
3.439

Θάνατοι (πιθανοί και επιβεβαιωμένοι)
2.069  - Λιβερία
739  -  Γουινέα
623  - Σιέρα Λεόνε
8  - Νιγηρία
Πηγή: WHO


Η  οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αναφέρει ότι η επιδημία είναι "άνευ προηγουμένου" καθώς τα κρούσματα ήταν διάσπαρτα σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη Γουινέα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, και αναφέρει  ότι πρόκειται για μια «κούρσα ενάντια στο χρόνο» προκειμένου να ελεγχθούν τα άτομα που έρχονται σε επαφή με άρρωστους στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.




Καθώς καταλαβαίνουμε, είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας σημασίας και στο οποίο θα επανέλθουμε πολλές φορές … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: