Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Συγκρούσεις απεργών - αστυνομίας στο Σάο Πάολο λίγες μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ

Σε πέντε μέρες ξεκινά η μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου – το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Οι εικόνες, όμως, και οι ειδήσεις που έρχονται από αυτή τη μεγάλη χώρα μόνο γιορτινές δεν είναι.



Με την ανεργία και τη φτώχεια να εκτινάσσεται στα ύψη, μόνο γιορτινό δεν είναι το κλίμα στη Βραζιλία.

Έντονες κινητοποιήσεις εργαζομένων, πολιτών που διαμαρτύρονται για τα εκρηκτικά τους προβλήματα όπως και για τις τεράστιες δαπάνες που συνεπάγεται η  διοργάνωση.

Μόλις χτες η αστυνομία στη Βραζιλία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές στην δεύτερη ημέρα της απεργίας του μετρό που έχει οδηγήσει τη συγκοινωνία του Σάο Πάολο στο χάος.

Σχεδόν οι μισοί από τους σταθμούς έκλεισαν και δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας, η οποία θα φιλοξενήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξηση μισθού τουλάχιστον 10%.

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει ήδη αποτύχει και έτσι η απεργία θα συνεχιστεί.

Το ένα τρίτο των σταθμών του μετρό Σάο Πάολο έκλεισαν την Παρασκευή το πρωί, και περισσότερα από 200 χλμ (125 μίλια) σε όλη την πόλη σε ώρα αιχμής οδηγήθηκαν σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.




Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χρησιμοποίησε γκλομπ και ασπίδες σε μια διαδήλωση έξω από το σταθμό Ana Rosa στο κέντρο του Sao Paulo.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικοί παρενέβησαν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των απεργών και των επιβατών ν που προσπάθησαν  να εισέλθουν στο σταθμό.



Η Βραζιλία νίκησε 1-0 τη Σερβία την Παρασκευή το απόγευμα σε ένα φιλικό αγώνα που παίχτηκε στο γήπεδο του  Sao Paulo, Morumbi, που δεν πρόκειται  να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η απεργία στο μετρό και μια επίμονη βροχή δοκίμασαν την υπομονή των περίπου 60.000 οπαδών που παρακολούθησαν τον τελευταίο αγώνα της Βραζιλίας πριν από την έναρξη του τουρνουά.



Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου με έναν αγώνα μεταξύ της οικοδέσποινας Βραζιλίας και της Κροατίας στο γήπεδο Itaquerao ή Arena Corinthians, στα περίχωρα του Σάο Πάολο.

Οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, της FIFA, δήλωσαν την Πέμπτη ότι ήταν βέβαιοι πως το Παγκόσμιο Κύπελλο θα σημειώσει επιτυχία.

«Είμαι αισιόδοξος. Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα του τουρνουά, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλύτερη διάθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Fifa, Sepp Blatter, την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας βρίσκεται  κάτω από τεράστια πίεση καθώς ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για τους οπαδούς να φτάσουν στο γήπεδο Itaquerao για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέφερε χαρακτηριστικά  η αντιπρόσωπος του BBC στο Σάο Πάολο, Katy Watson.

Η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ υπερασπίστηκε την προετοιμασία της χώρας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Παντού στον κόσμο, τα μεγάλα έργα πάντα ετοιμάζονται κοντά στο νήμα" είπε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

«Οι διαδηλώσεις δεν θα πρέπει να διαταράξουν το τουρνουά», πρόσθεσε.



Η Βραζιλία, ωστόσο, αντιμετωπίζει εδώ και ένα χρόνο ένα κύμα διαδηλώσεων κατά της κακής διακυβέρνησης και των υπερβολικών δαπανών στις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα φιλοξενήσει το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Απέναντι σ’ αυτή την κριτική προσπάθησε να απαντήσει πάλι η πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ:

«Έμεινα πολύ χαρούμενη όταν είδα ένα όργανο του Τύπου να αναφέρει πως τα έξοδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο αντιστοιχούν με έναν μήνα αυτών της παιδείας μας. Υπάρχει μια μανία στη Βραζιλία να κοιτάνε το Παγκόσμιο Κύπελλο και να ασκούν κριτική. Δεν φτιάχνουμε αεροδρόμιο μόνο για τη FIFA ή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Φτιάχνουμε για τους Βραζιλιάνους».

Αν κρίνουμε, βεβαίως, και από την περίπτωση της Ελλάδας θα θέλαμε να δούμε σε μερικά χρόνια τι θα γίνεται σ’ αυτή την πολύ σημαντική χώρα με τα κολοσσιαία, όμως, κοινωνικά προβλήματα και αντιθέσεις.


Τις επόμενες μέρες θα παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ μαζί με τα απαραίτητα σχόλια και παρατηρήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: