Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η Συρία βρίσκεται ακόμη στον κυκεώνα του Θανάτου στον εμφύλιο σπαραγμό

του Μ …

  Στη μακρινή και αδιάφορη για τους δυτικούς, Συρία, 50 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 9 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην εμφύλια σύρραξη που μαίνεται, τις τελευταίες μέρες από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον περιοχών του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Την είδηση ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



  Επίσης 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο χωριό αλ Χαράκι στην επαρχία Χομς, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Και τα δύο περιστατικά σημειώνονται μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

  Εκτός από τα 50 αυτά θύματα, 230 ακόμη άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τελευταίους δύο μήνες από τους βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον των περιοχών του Χαλεπιού που ελέγχονται από τον στρατό.



  Ο απολογισμός από τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 2.000 πολίτες, ανάμεσά τους και 500 παιδιά, από τον συριακό στρατό εναντίον συνοικιών του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

  Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, «η κλιμάκωση (των επιθέσεων) των ανταρτών εναντίον των περιοχών του καθεστώτος συνδέεται με τις επικείμενες εκλογές», οι οποίες αναμένεται να διατηρήσουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία, με βαρύτατο φόρο αίματος.



  Η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

  Στο σημείο αυτό δεν μας απασχολούν ποιες είναι οι κινήσεις που γίνονται στην πολιτική σκακιέρα. Ούτε παίρνουμε το μέρος μιας από τις δυο πλευρές του σπαραγμού της Συρίας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την παρακαταθήκη του πολέμου που δεν φαίνεται να τελειώνει. Χιλιάδες νεκρών και παιδιά, παιδιά κάθε ηλικίας που δεν θα ζήσουν για να ονειρευτούν και να δουν την επόμενη μέρα. Σύριοι πολίτες που δεν θα δουν τον Εμφύλιο να λήγει.



Παρόλα αυτά αναρωτιόμαστε: έπαψε ο έλεγχος του ΟΗΕ μετά την παύση(;) των χημικών όπλων; γιατί παραμένει βουβή η διεθνής αμνηστία; τι απέγινε η ειλικρινής ιδεολογική πίστη ότι οι ΗΠΑ μετάγγιζαν δημοκρατία και ευημερία σ ' ένα άλλο έθνος;

Λησμονήθηκαν οι δηλώσεις του ηγέτη της Ρωσίας, Πούτιν ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «ανεπίτρεπτη», όπως και οποιεσδήποτε επαφές με εξτρεμιστικές ομάδες, ειδικά τις συνδεόμενες με την Αλ-Κάιντα και συνομολογήθηκε η αναγκαιότητα της εξουδετέρωσής τους;  Πούτιν και Ερντογάν επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν της διευθέτησης της ενδοσυριακής σύγκρουσης αποκλειστικά με πολιτικά μέσα.

Μέχρι στιγμής όμως η λύση δίνεται με στρατιωτικά μέσα....



Σα Νέος Μέτοικος θα λέγαμε , επίσης, ότι τα «κροκοδείλια δάκρυα» της διεθνούς κοινότητας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες και την υποκρισία των Μεγάλων Δυνάμεων αυτού του πλανήτη, που μπροστά στην προώθηση των συμφερόντων τους στην ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή περιοχή, αδιαφορούν για την τεράστια ανθρωπιστική κρίση με τα κύματα των προσφύγων, την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων υπάρξεων και τη θυματοποίηση ιδιαίτερα των παιδιών.

Μόνο που η Συρία δεν βρίσκεται και τόσο μακριά μας …
Ήδη τα κύματα των προσφύγων έχουν φτάσει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα …
Η «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων  του καθεστώτος Άσαντ απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνικές θάλασσες …




Και πάνω απ’ όλα αυτή η κατάσταση και οι εικόνες της ασύλληπτης φρίκης πληγώνουν την ευαισθησία μας και αποτελούν κόλαφο για τη σύγχρονη διεθνή τάξη πραγμάτων ….

Δεν υπάρχουν σχόλια: