Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η Γεωπολιτική της Ενέργειας (σύντομη παρουσίαση μέσα από 7 γραφικά)


Σε συνάρτηση με το προηγούμενο θέμα παρουσιάζουμε ένα σύντομο αφιέρωμα στη Γεωπολιτική της Ενέργειας – έτσι όπως δόθηκε από το γαλλικό Monde – το οποίο με ορισμένα χαρακτηριστικά γραφήματα εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση του περιβάλλοντος στον πλανήτη, τις ευθύνες των οικονομικά ισχυρών κρατών γι’ αυτήν όπως και δείχνει και πλευρές του παγκόσμιου ανταγωνισμού γα τις ενεργειακές πηγές.

Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση  ενέργειας στον κόσμο;

Ο πλανήτης αυτή την περίοδο  κινητοποιείται πραγματικά και ουσιαστικά για την καταπολέμηση των εκπομπών  CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) το οποίο έχει τη βασική ευθύνη για την αύξηση της θερμοκρασίας;

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της από τη μαζική εκμετάλλευση του σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Ποια είναι η τιμή του φυσικού αερίου; ...

Η  «Global Energy Balance 2013" Enerdata, η γαλλική εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στον τομέα της ενέργειας, και η οποία έχει διαμορφώσει μια βάση δεδομένων εδώ και τριάντα χρόνια παρουσίασε στις 27 Μαΐου επτά πίνακες γραφικών με τις μεγάλες ανακατατάξεις Φυσικά.

Η Ενέργεια στις αναπτυγμένες  χώρες των G20



Κίνα, η μηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης ενέργειας. | Enerdata

Το 2013, η κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,1% στις χώρες των G20 (που αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας), ένα ποσοστό που μπορεί να τεθεί παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,8% ( ισοτιμία στην αγορά).

Παρόλο που η κινεζική δραστηριότητα επιβραδύνεται, είναι εκείνη που συνεισφέρει στο 75% αυτής της αύξησης της ζήτησης. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι μεταξύ του 2000 και του 2013, αντικαθιστά την Ευρώπη στον «αγώνα δρόμου»  με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ποιος θα είναι επικεφαλής στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Η  μεγαλύτερη χρήση  Άνθρακα



Αν  παγκόσμια το πετρέλαιο κυριαρχεί, ο άνθρακας, ωστόσο, προηγείται στους G20.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πετρέλαιο εξακολουθεί να κυριαρχεί, αλλά πολλές χώρες των G20 παραμένουν πιστές στη χρήση άνθρακα, που συνιστά το ήμισυ της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας. Ο άνθρακας ευρέως εξάγεται σε φθηνή τιμή από τις ΗΠΑ οι οποίες  έχουν αναπτύξει αντισυμβατικού υδρογονάνθρακες.

Ακόμη και αν η Κίνα στραφεί όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - η αγορά των φωτοβολταϊκών αναπτύσσεται πιο γρήγορα με επιπλέον 11 GW εγκατεστημένες το 2013 - η χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ζήτηση ανέκαμψε ελαφρά (+3,9% έναντι - 10,7% το 2012) γεγονός που οφείλεται στην μικρή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου: 2, $ 7 δολάρια / MBTU το 2012 έναντι 3,7 το 2013.

Πετρέλαιο: οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτάρκεις το 2020;



Το σχιστολιθικό  πετρέλαιο  μειώνει τις εισαγωγές μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.| Enerdata

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στο να είναι αυτάρκης, και έτσι να «περάσει» τις εξαγωγές των μοναρχιών του Κόλπου, το 2020.

Το σενάριο έχει ήδη αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και επιβεβαιώθηκε από τον Sylvain Chateau, αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Enerdata. Το 2005, η κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή. Το 2013, μικρότερη  από μιάμιση φορά.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα μεγάλος παράγοντας στην  Αγορά  Υγροποιημένου Φυσικού  Αερίου



Υπάρχουν τρεις ζώνες τιμών στην αγορά φυσικού αερίου. | Enerdata

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να τροφοδοτήσουν τις εξαγωγές - κυρίως στην Ασία - τη παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου, των οποίων η τιμή είναι η χαμηλότερη στον κόσμο.

  Σύμφωνα με τον Sylvain Chateau, "η χώρα θα καταστεί σημαντικός παίκτης στο εμπόριο  φυσικού αερίου κατά τα επόμενα χρόνια. " Αυτά τα σχέδια δεν θα πρέπει να αμφισβητηθούν από την μικρή αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου των ΗΠΑ, που προκαλείται από τη στασιμότητα των συμβατικών γεωτρήσεων παραγωγής.

 Σήμερα, ωστόσο,  η αγορά του φυσικού αερίου συνεχίζει να χωρίζεται σε τρεις ζώνες τιμών:

πολύ χαμηλών στις Ηνωμένες Πολιτείες
πολύ υψηλών στην Ιαπωνία μετά την Φουκουσίμα και το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων
 μέσου επιπέδου στην Ευρώπη που τροφοδοτείται από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Ρωσία και την Αλγερία.

Η ροή και οι ανταλλαγές μεταξύ των τριών περιοχών παραμένει περιορισμένη παρά την ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Γερμανία  πιέζεται  για την αύξηση του Άνθρακα



Η απότομη διακοπή της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, έχει αναβιώσει τη χρήση κάρβουνου. | Enerdata

Η απόφαση του Βερολίνου να σταματήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2022, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το Μάρτιο του 2011, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της χρήσης του άνθρακα, περισσότερο και από το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Οι γερμανικές προσπάθειες για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν ήταν αρκετές για να περιορίσουν αυτή τη  χρήση.


Ο συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυριαρχεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη



Ο συνδυασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυριαρχεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη| Enerdata


 Στην Ευρώπη, για πρώτη φορά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής και της βιομάζας - έχουν κυριαρχήσει στο ενεργειακό μείγμα κατά το 2013, υπερβαίνοντας έστω και πολύ λίγο τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια. Το αέριο εμφανίζει απότομη πτώση – μονάδες με ισχύ  πάνω από 20 GW έχουν κλείσει ή βρίσκονται σε αδράνεια από το 2010, εξαιτίας της αύξησης της ανταγωνιστικότητας του άνθρακα, της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Η  «χαμηλή χρήση  άνθρακα» στην οικονομία καθυστερεί ακόμα πολύ

Ανά κάτοικο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν οι μεγαλύτεροι ρυπαντές.



Ανά κάτοικο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν οι μεγαλύτεροι ρυπαντές. | Enerdata

Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας το 2013 (+ 2,1%) στην ομάδα των G20, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκπομπών CO2 που ισοδυναμεί σχεδόν με 2%:
"Σαφώς, σημειώνει ο  Sylvain Chateau, οι χώρες που ανακοινώνουν την «απο-καρβουνοποίηση» των οικονομιών τους, δεν το κάνουν. "


Η Κίνα η οποία είχε δηλώσει ότι θα επισπεύσει το κλείσιμο εγκαταστάσεων με το πιο ρυπογόνο άνθρακα, συνεχίζει να εκπέμπει όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά κεφαλήν - τώρα σχεδόν όσο και στην Ευρώπη – παρόλο που ένας ευρωπαίος  καταναλώνει 1,5 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα  κινέζο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: