Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Προτείνει «κούρεμα» 30% του χρέους


«Κούρεμα» του χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Έκθεση Βιωσιμότητας που εκδόθηκε πριν από λίγο.

Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

IMF


Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το δημόσιο χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Χωρίς ακόμα να έχουμε μελετήσει ακόμα την έκθεση του ΔΝΤ που πλέον αναγνωρίζει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκείνα που πρόχειρα έχουμε να παρατηρήσουμε είναι τα εξής:

- Το ΔΝΤ  φυσικά δεν αναγνωρίζει τις δικές του ευθύνες, τις δικές του τελείως λαθεμένες εκτιμήσεις για τα "προγράμματα διάσωσης" που οδήγησαν την Ελλάδα σ' αυτή την τραγική κατάσταση.

- Μέχρι τώρα όλες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία του χρέους έχουν διαψευστεί πλήρως. Οπότε εύλογα θα επισημαίναμε ότι και τώρα - παρά την απόπειρα "διόρθωσης της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους -  αυτά που εκτιμά και προτείνει το Ταμείο πολύ απέχουν από την ουσιαστική και αποφασιστική  ρύθμιση του Χρέους και ότι χρειάζονται πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα για να μπορέσει η χώρα μας να απαλλαγεί από τη θηλιά του χρέους.

Αλλά θα επανέλθουμε με πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: