Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

BBC: Η ΕΚΤ διακόπτει τη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες και Βαρουφάκης: Εξετάζουμε capital controls απόψε και κλείσιμο τραπεζών αύριο! Ενώ για το Reuters: Συνεχίζεται ο ELA αλλά με κούρεμα ενέχυρων


«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει επιλογή παρά να ανακοινώσει ότι θα επιβάλει τραπεζική αργία αύριο» είπε καλά πληροφορημένη πηγή στον δημοσιογράφο Robert Peston. 
BBC: Η ΕΚΤ διακόπτει τη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες

Πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει άμεσα στην παροχή του ELA στις ελληνικές τράπεζες μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα ο οικονομικός συντάκτης του ΒΒC Robert Peston μεταδίδει πως έχει πληροφορίες ότι η ΕΚΤ θα κόψει τον ELA για την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Κυριακής.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ανακοινώσειτραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της θέσπισης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων» τόνισε πηγή από την ΕΚΤ στο BBC.

Η απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει το δανεισμό έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες πηγάζει από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που δεν έδωσαν παράταση στο πρόγραμμα της Ελλάδας. 


Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα το απόγευμα θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση τι θα γίνει με τις τράπεζες τη Δευτέρα. Αν δηλαδή θα ανοίξουν ή αν θα επιβληθεί τραπεζική αργία και στη συνέχεια capital control. 

Αμέσως μετά το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνέλθει στην Αθήνα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Το Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 17:00 το απόγευμα. 

O Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το βράδυ το ενδεχόμενο capital control και αν θα ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα.

Σύμφωνα, όμως, με το Reuters συνεχίζεται ο ELA αλλά με κούρεμα ενέχυρων


 Έτσι - σύμφωνα με το Reuters πάντα - Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει αύξηση του haircut στα ενέχυρα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως αντάλλαγμα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, συνεχίζοντας όμως την παροχή του ELA, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια: